Trainen voor een beklimming kan ook op vlakke wegen

Ben je aan het trainen om de Amstel Gold Race te gaan fietsen, een col te bezweren, of wil je de Keutenberg, Eyserbosweg of Cauberg overmeesteren? Als je geen beklimmingen in de buurt hebt liggen wordt het lastig om hierop te trainen. Toch zijn er genoeg trucs om je benen klaar te stomen voor het zware werk. En dit zonder ook maar een meter bergop te hebben gefietst.

Trek de sprint aan

Klimmen is fietsen op hoge intensiteit, zeker als je de Zuid-Limburgse heuvels explosief op wil rijden. Hoewel je de weerstand van een steile klim moeilijk kan nabootsen in de polder, is het uitvoeren van korte, krachtige sprints een goede methode om je benen sterker te maken. Ik zou zeggen krijt een streep op een lekker rustig stukje asfalt en nodig je fietsmaten uit voor een sprintje. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Beuken tegen de wind

Is er storm op komst? Mooi, dan trek je wieleroutfit maar aan en plan een mooie route met open stukken weg en wind tegen. Windkracht 4 en 5 zijn prima trainingsmaatjes. Ga nu niet naar buiten met windkracht 9 en een stel carbon wielen van 80mm hoog onder je racefiets. Dan kan je net zo goed gaan vliegeren. Maar serieus, als je je lijf wil trainen om langdurig een hoge inspanningsintensiteit vol te houden dan is de wind je beste sparringpartner.

Fietstrainer

Geen zin om naar buiten te gaan? Dat hoeft ook niet. Tegenwoordig is de indoortrainer markt zo divers dat er voor iedere fietser wel een product voor handen is. Op een normale of “domme fietstrainer” kan je prima je conditie op pijl houden. Gooi er wat weerstand op en je maakt je benen ook nog eens sterker.

Maar als je echt wil trainen om beter bergop te fietsen dan is een smart trainer echt een aanrader. De Tacx Genius of Tacx NEO zijn goede voorbeelden van smart trainers die dynamisch weerstand kunnen nabootsen. Je kan met de bijgeleverde app trainingsschema’s afwerken of zelfs virtueel een berg op fietsen. Heerlijk toch, lekker even de Alpe d’Huez of de Ventoux beklimmen vanaf je zolderkamertje.

Grimpeur_Fietstrainer_Indoor

Wil je helemaal stoer doen, pak dan in de wintermaanden een abonnementje Zwift. Hier rij je rond in een virtuele wereld met duizenden andere fietsers. Met een smart trainer op je achterwiel heb je dan net de ervaring alsof je echt door de glooiende heuvels of tegen een col aanfietst. Je kan zelfs je Strava eraan koppelen.

Ga toch squaten

Precies, je kan altijd nog aan krachttraining gaan doen. Dit zal je explosiviteit bergop zeker ten goede komen. Ga je een toertocht rijden in Zuid-Limburg of de Ardennen dan is het hebben van een beetje power in je benen geen overbodige luxe. Hoe steiler een klim wordt hoe meer het aankomt op brute kracht. Wil je explosief een klim op scheuren. Tik een barbell op de kop en doe iedere week een aantal setjes squats.

Grimpeur tip

Ga je met een smart trainer aan de gang dan is het niet overbodig om een goede ventilator aan te schaffen. Binnen heb je niet de verkoeling van rijwind. Voor je het weet zit je als een gekookte aardappel op je fiets.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *