Huh? Strava?

Hey hallo! Jij bent vast net gestart met je nieuwe hobby als wielrenner. Als dit niet zo is dan heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Anyhow, Je bent vast benieuwd wat Strava is. Wat kan je er eigenlijk mee? En waarom zou je het gebruiken?

Kort door de bocht, Strava is een app die tijdens je rit je afgelegde route trackt via GPS. Aan het eind krijg je een overzicht van je prestaties. Nou top hoor ik je denken, er zijn wel meer apps die dit kunnen. Exactemundo! maar Strava biedt meer.

Strava_app

Analyseer je rit met de Strava app

Wat heeft de Strava app te bieden?

Als je de app voor het eerst start worden een aantal dingen van je gevraagd. Los van het aanmaken van een profiel geef je ook specifieke gegevens in zoals je gewicht. De app gebruikt deze gegevens om je prestatie inzichten te geven wanneer je een rit uploadt. Heb je een profiel aangemaakt en alle gegevens ingevuld dan ben je klaar om je eerste rit te loggen.

Wanneer je begint aan een rit zet je Strava aan. Gedurende je rit verzamelt de app gegevens. Zo worden je geschatte gemiddeld vermogen, gemiddelde snelheid en het hoogteprofiel van je route berekend in de app. Maar wat deze app echt bijzonder maakt zijn Strava segmenten en de daarbij horende klassementen.

Wat zijn segmenten?

Een Strava segment is een parcours dat is aangemaakt door een Strava gebruiker. Iedere Strava gebruiker kan middels de desktopapplicatie een segment aanmaken. Een segment kan bijvoorbeeld een bospad zijn, een fietspad over een dijk of de beklimming van de Cauberg of Keutenberg. Zolang maar is aangegeven waar het segment start, welke route het segment volgt en waar het segment eindigt. Inmiddels is heel Nederland bezaaid met segmenten en zal je er genoeg tegenkomen tijdens je rit.

Wat deze segmenten zo tof maakt is dat je aan het eind van je rit een overzicht krijgt van de segmenten die in je route zaten. Als je op een segment klikt zie je waar het begin en eindpunt is en kan je een hoogteprofiel opvragen om een beeld te krijgen van de hoogteverschillen die er in het segment zitten. Maar het allerleukste zijn de klassementen die aan een segment hangen.

Klassementen

Klik je op een segment dan krijg je los van de segment info ook een overzicht van allerlei klassementen. Zo is er een dag klassement, jaar klassement, klassement met je volgers en een klassement met de beste tijden allertijden. Als je een beetje competitief bent ingesteld is dit dus natuurlijk smullen. Je kan je volgers verslaan op een segment, maar je kan je ook onsterfelijk maken door de snelste tijd allertijden neer te zetten op een segment. Weet je dit te flikken dan krijg je de felbegeerde titel KOM, king of the mountain.

Strava_KOM

Rij de beste tijd allertijden en word KOM

Wat de klassementen wel zo eerlijk maakt is dat er voor het jaar en allertijden overzicht ook een vrouwenklassement is. Als je als vrouw de beste tijd allertijden in de boeken rijd dan mag je je met trots QOM noemen. Queen of the mountain.

Is er nog meer?

Jazeker! Op je mobiele app kan je je geschatte vermogen, calorieverbruik, afgelegde afstand en gemiddelde snelheid per rit zien. Bij segmenten krijg je zelfs een schatting van het gemiddelde vermogen dat je hebt geleverd om het segment te voltooien. Vind je de geschatte data niet accuraat genoeg dan is het ook mogelijk om een hartslagmeter en powermeter te koppelen met Strava. Dit maakt je data nog accurater. Meten is weten!

Er is nog veel meer te vertellen en te ontdekken over de Strava app, maar ik denk dat je nu wel genoeg info hebt om het zelf eens uit te gaan proberen. Waar wacht je nog op? downloaden die app! Voeg wat wielervrienden toe en ga je eerste rit loggen. Wie weet sta je binnenkort te shinen bovenin de klassementen als KOM!

Met de desktop applicatie van Strava is het mogelijk om je eigen routes te maken. Wanneer je ze opslaat kan je ze exporteren als GPX, maar je kan ze ook inladen op je telefoon. Handig voor als je geen fietsnavigatie hebt. Je kan je aanmelden op www.strava.com

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *