De Goudsberg, in de schaduw van de koers.
De Goudsberg in Valkenburg. Dikke kans dat je nog nooit van deze helling hebt gehoord. Dat is ook niet gek. Want de hoofdattractie van het Geulstadje in het hart van Zuid-Limburg is natuurlijk de Cauberg. Door deze bliksemafleider van formaat blijft de Goudsberg vaak buiten schot van het grote publiek. En dat is fijn! Want vraag je het aan Grimpeur, dan is dit dé mooiste klim van Valkenburg. De Goudsberg weet niet alleen de kuiten te inspireren maar verdient zijn gouden randje vooral met een meesterwerk-waardig uitzicht. En daar wil je af en toe rustig van kunnen genieten. Op deze helling is het geen oniva maar calmez-vouz! Genieten maar, hmmm…

Van Steenstraat naar Goudsberg

Voordat we gaan zwijmelen over het uitzicht moeten we het eerst over de veelbelovende naam van deze helling hebben. En voordat je het in je hoofd haalt, laat de schep maar thuis. Goudzoekers vinden hier geen gram.

Er bestaan verschillende theorieën over de naam Goudsberg. Zo wordt er gekeken naar de bodem waar een goudkleurige zandlaag te vinden is. Een andere theorie spreekt van een verbastering van de naam ‘godsberg’ die stamt uit de Romeinse tijd. Vraag je het aan Grimpeur, dan weten we één ding zeker. Het straatnaambordje Steenstraat doet deze helling geen eer aan!

Koershistorie?

Als we het Strava segment van de Goudsberg erbij pakken dan zien we geen klinkende namen op de erelijst. Laat die maar zegevieren op de Cauberg. Hier zijn het de ‘local legends’ die strijden om de eeuwige roem. Dit maakt meteen duidelijk dat de Goudsberg geen noemenswaardige koershistorie kent. Een unicum voor een helling in Valkenburg. Sta je scherp? Dan is dit je kans om een mooie tijd in de boeken te rijden. Al is het bijna zonde om je scheel te trappen op een klim met zo’n magnifiek uitzicht!

De beproeving

Op papier laat de Goudsberg een afstand van 2,1 kilometer en een gemiddelde helling van pakweg 4% optekenen. Dat kan makkelijk ‘op het grote mes’ zou je zeggen… Maar dan kom je van een koude kermis thuis. De Goudsberg heeft namelijk een troef in petto. Op ongeveer 1,5 kilometer in de klim loopt het asfalt venijnig steil omhoog. Over een afstand van 300 meter schommelen de percentages tussen de 6 á 7 procent. Dat is mooi voor de statistiek. Zit je zelf op de fiets dan ervaar je deze meters als een onvervalste kuitenbijter. Over een kortere afstand lopen de hellingspercentages zelfs de dubbele cijfers. Dus, wil je de Goudsberg op het grote mes overwinnen, dan is enige grinta vereist!

Een tunneltje

Je vindt de Goudsberg aan de Noordoostzijde van Valkenburg. Vanaf de Oosterweg stuur je de Hekerbeekweg op waar de klim al stiekem begint. In het vooruitzicht zie je ‘het portaal’ naar de Goudsberg, in de volksmond ook wel een spoorwegtunneltje genoemd. Duik eronderdoor, gooi je stuur naar rechts en je zal merken dat je voorwiel meteen begint te klimmen. En dat zal pakweg 2 kilometer zo blijven.

De eerste meters van de Goudsberg overbrug je door een woonwijk. Hier is het mooi wonen zo aan het randje van Valkenburg, met de rust van het Heuvelland in de achtertuin. Maar daar komen we niet voor. We willen hoogtemeters en vergezichten zien! Gelukkig wordt je geduld niet lang op de proef gesteld. Na een kleine minuut trappen hebben de meesten de bebouwde kom achter de wielen gelaten. Hier opent het landschap zich en begint het klimmersgeluk.

Dit is een Kodak-momentje dat je niet onbenut mag laten!


Gouden uitzicht

Terwijl de hellingspercentages het even rustig aan doen kun je het weidse uitzicht rustig opsponzen. Wat een plaatje! Aan je rechterhand schildert zich een prachtige compositie. Te midden van glooiende weilanden loopt een meanderende weg die eindigt bij een oude carréhoeve. Als de ochtendzon het dal binnendringt en het strijklicht de gewassen aait is dit zicht adembenemend. Met een beetje fantasie zie je zelfs een vleugje Toscane in dit landschap. Dit is een Kodak-momentje dat je niet onbenut mag laten!

Goudsberg beklimming Valkenburg Wielrennen racefiets

En door!

Back to reality. Met een flauwe bocht naar rechts wordt je aandacht weggerukt van het uitzicht. Even focussen nu, er moet nog gewerkt worden. Tussen de bomen onder een volgepakt bladerdek stelt de Goudsberg je op de proef. Even rukt het asfalt omhoog en worden de kuiten geteisterd door percentages boven de 10%. Al ziet het er niet zo uit, de brede weg weet de werkelijke steilte van het asfalt goed te verbergen.

Een stel frisse benen zullen echter geen moeite hebben met deze finale beproeving. Maar als het melkzuur zich al heeft opgehoopt dan kunnen deze laatste meters aardig stroperig aanvoelen.

Goudsberg, Valkenburg, Netherlands

• Distance: 2 km, Elevation: 60 m, Avg. Grade: 3.2 %

Even omkijken

Maar wees gerust. Op de Goudsberg krijg je loon na werken. Want het uitzicht komt nog even terug. Op de top tref je een bankje vanwaar je een mooi vergezicht hebt over het dal. Op deze plek nabij de Via Belgica stond ooit een Romeinse militaire wachttoren, uitkijkend voor Germaanse indringers. Tegenwoordig heb je hier prachtig zicht op hét wielerstadje van Nederland. Het immer rumoerige Valkenburg, waar de ratelende wielnaven door de straten galmen, waar je de koershistorie in de lucht proeft, én waar de betoverende Goudsberg ligt.

In 2024 brengen de gele 110km en 150km routes van Vebego Limburgs Mooiste en bezoek aan de Goudsberg.

Tekst & beeld: www.grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *