MOUNTAINBIKEN in Zuid-Limburg.

Op de mountainbike ontdek je Zuid-Limburg op een totaal anderen manier. Mountainbiken in Zuid-Limburg is weggaan van de gebaande paden en de échte steile hellingen trotseren. Technische trails overwinnen en je vaardigheden verbeteren op de uitdagende bikeparks. Verdeeld over Zuid-Limburg vind je 22 routes. Voor beginnende fietsers tot geoefende MTB-ers.

Van plan om te gaan mountainbiken in Zuid-Limburg? hieronder vindt je een overzicht van de verschillende vast uitgepijlde routes.

Naam MTB-RouteStartlocatieAfstandNivea
Echt MTB-routeEcht42,2 kmBeginner
Sittard Geleen Watersley MTB-routeSittard15,7 kmGevorderd
Mechelen | MTB-routeMechelen24,4 kmGemiddeld
Windraak MTB-routeWindraak37,4 kmGevorderd
Meerssen MTB-routeMeerssen20,2 kmGemiddeld
Gulpen MTB-routeGulpen25,2 kmExpert
Nuth-Voerendaal MTB-routeNuth35,5 kmGemiddeld
Valkenburg Cauberg MTB-RouteValkenburg29,4 kmGemiddeld
Valkenburg Houthem MTB-RouteValkenburg16 kmGevorderd
Margraten MTB-routeMargraten30,9 kmGevorderd
St. Geertruid MTB-routeEijsden31,3 kmGevorderd
Maastricht-Scharn MTB-routeMaastricht27,3 kmGemiddeld
Brunsummerheide MTB-routeHeerlen18,4 kmGevorderd
Parkstad Heerlen MTB-routeLandgraaf21,4 kmGemiddeld
Parkstad Strijthagen MTB-routeLandgraaf24,1 kmExpert
Roode Beek MTB-routeBrunssum10,9 kmGemiddeld
Susteren MTB-RouteBorn33,8 kmBeginner
Vijlen MTB-routeEpen25,7 kmExpert
Maastricht St. Pietersberg MTB-routeMaastricht5,1 kmGevorderd
NK 2017 Landgraaf MTB-RouteLandgraaf2,9 kmExpert
NK 2019 Sittard-Geleen-Watersley MTB-routeSittard3,4Expert
Maatricht St. Pietersberg-Riemst MTB-routeMaastricht12,5 kmGevorderd

Waarom mountainbiken in Zuid-Limburg?

Regio Zuid-Limburg staat bekend om haar heuvels, vergezichten en natuurschoon. Dat zie je al vanaf de weg. Ga je van de gebaande wegen af dan beleef je Zuid-Limburg op zijn puurst. Met de mountainbike bedwing je het grillige landschap om daarna beloond te worden met de allermooiste uitzichten die Zuid-Limburg te bieden heeft. Daarnaast is zo’n Zuid-Limburgs uitstapje op de mountainbike een weldoener voor je conditie. MTB-en over het vaak technische en heuvelachtige terrein is goed voor je balans, explosiviteit en zorgt doet wonderen voor je uithoudingsvermogen. Ook als je hart bij de racefiets ligt is het een goed idee om zo nu en dan op de MTB te stappen. De technische vaardigheden die je hier leert neem je mee naar de weg. Het maakt je een betere allround fietser.

Wat is er zo mooi aan mountainbiken dan?

Als rasechte wielrenner herken je dit; je hebt het vast al eens meegemaakt. Buiten is het een grijs en grauwe winterdag. Het is droog en de temperatuur hangt rond het vriespunt. Je pakt jezelf goed in met meerdere laagjes fietskleding en stapt vol bravoure moed op je racefiets.  Na een goed uur fietsen begint de kou je te bevangen. Het is toch wel koud denk je… en ik ben pas halverwege. Verkleumd en verbitterd trap je. Bevangen door de kou denk je maar aan één ding. Een warme douche!

Nou… met mountainbiken heb je hier geen last van. Althans een stuk minder. Terwijl je op je tweewielige moddermonster langs de akkers van de plaatselijke agrariërs aan het ploegen bent blijf je constant in beweging. Er zitten niet zoveel “rustmomenten” in een mountainbike rit. Constant zoek je naar de beste lijn om te fietsen, ben je bezig met schakelen om een lekkere tred te houden en ondertussen probeer je je balans te bewaren. Dit is een groot verschil met fietsen op de weg. De intensiteit is veel hoger, dus de interne kachel die draait op volle toeren. Kou? Daar heb je geen helemaal geen tijd voor! 

Nu je het toch lekker warm hebt, komt er nog een ander pluspunt van mountainbiken om de bocht kijken. Met de mountainbike fiets je in een compleet andere wereld. Een wereld zonder auto’s, drukke wegen of verkeerslichten. Ok, zo nu en dan een wandelaar, misschien met hond. Of de plaatselijke manege heeft het beste paard van stal gehaald. Maar verder is er rust. Je bent even weg van de bewoonde wereld en ziet je omgeving vanuit een compleet ander perspectief.

Waar kan ik mountainbiken in Zuid-Limburg?

Zuid-Limburg kent maar liefst 22 gemarkeerde MTB-routes. Herkenbaar aan de gele bordjes met daarop het bekende MTB-teken. Dat driehoekje met die twee cirkels erbij voor als je je afvraagt, welk MTB-teken? De routes zijn verdeeld over de hele regio. Daarnaast zijn de routes geclassificeerd naar moeilijkheidsgraad.

Een MTB-route uitkiezen

 Wil je weten welke route past bij jou vaardigheden? Alle Zuid-Limburgse mountainbikeroutes zijn in 2020 geclassifieerd naar moeilijkheidsgraad. De indeling ziet er als volgt uit:

Zwart = XC-route

Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.

Rood = MTB-route

Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.

Blauw = MTB-route

Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.

Groen = MTB-route

Geschikt voor beginnende mountaibikers en voor gravelers.

Meer weten over het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes? Neem dan een kijkje bij MOZL. Je vindt de vaste mountainbikeroutes inclusief gpx.navigattie op grimpeur.nl. Bij de routes staat de moeilijkheidsgraad vermeld.

Mountainbike toertochten in Zuid-Limburg

Vind je het leuk om aan georganisserde MTB-events mee te doen, dan heb je geluk. Mountainbiken is een populaire sport in Nederland. Naast de vaste routes zijn er regelmatig georganiseerde mountainbike tochten door Zuid-Limburg om aan deel te nemen. De bekendste zijn Limburgs Mooiste en MH2D. Maar met wat speurwerk vind je ook genoeg kleinere toertochten, georganiseerd door een lokale MTB/ATB verenigingen.