Mountainbiken in Zuid-Limburg - Grimpeur | Wielrennen in Zuid-Limburg

Mountainbiken in Zuid-Limburg

MTB Zuid-Limburg

Van plan om te gaan mountainbiken in Zuid-Limburg? hieronder vindt je een overzicht van de verschillende vast uitgepijlde routes.

Mountainbikeroutes in Zuid-Limburg:

Naam MTB-RouteStartlocatieAfstandNivea
Echt MTB-routeEcht42,2 kmBeginner
Sittard Geleen Watersley MTB-routeSittard15,7 kmGevorderd
Mechelen | MTB-routeMechelen24,4 kmGemiddeld
Windraak MTB-routeWindraak37,4 kmGevorderd
Meerssen MTB-routeMeerssen20,2 kmGemiddeld
Gulpen MTB-routeGulpen25,2 kmExpert
Nuth-Voerendaal MTB-routeNuth35,5 kmGemiddeld
Valkenburg Cauberg MTB-RouteValkenburg29,4 kmGemiddeld
Valkenburg Houthem MTB-RouteValkenburg16 kmGevorderd
Margraten MTB-routeMargraten30,9 kmGevorderd
St. Geertruid MTB-routeEijsden31,3 kmGevorderd
Maastricht-Scharn MTB-routeMaastricht27,3 kmGemiddeld
Brunsummerheide MTB-routeHeerlen18,4 kmGevorderd
Parkstad Heerlen MTB-routeLandgraaf21,4 kmGemiddeld
Parkstad Strijthagen MTB-routeLandgraaf24,1 kmExpert
Roode Beek MTB-routeBrunssum10,9 kmGemiddeld
Susteren MTB-RouteBorn33,8 kmBeginner
Vijlen MTB-routeEpen25,7 kmExpert
Maastricht St. Pietersberg MTB-routeMaastricht5,1 kmGevorderd
NK 2017 Landgraaf MTB-RouteLandgraaf2,9 kmExpert
NK 2019 Sittard-Geleen-Watersley MTB-routeSittard3,4Expert
Maatricht St. Pietersberg-Riemst MTB-routeMaastricht12,5 kmGevorderd

Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg

Voordat je doorleest. Mountainbiken is populair in Zuid-Limburg, het is één van de weinig regio’s in Nederland waar het terrein serieuze hoogteverschillen heeft. De liefhebber van snelle technische downhill trails en lange beklimmingen kan hier zijn geluk niet op.

Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg

Wil je blijven genieten van deze routes en een steentje bijdragen? Dan kan dat! De organisatie die verantwoordelijk is voor deze routes is MOZL (Mountainbike ontwikkeling Zuid-Limburg). Check de website maar eens voor alle gave projecten die ze uitvoeren. Samen met de Zuid-Limburgse MTB-clubs zorgen zij dat de routes die jij fietst worden onderhouden en verbeterd.

Je kan een bijdrage leveren om eenmalig voor 10 euro de MTB-card en unieke MOZL 2021 framesticker te bestellen. Meer informatie vindt je hier.

Fietsen in de winter. Pak de mountainbike

Waarom mountainbiken in Zuid-Limburg?

Er zijn wielrenners waarvan de nekharen overeind gaan staan als ze er alleen al aan denken. Misschien herken je jezelf hierin, misschien ken je ze wel. Ze gruwelen al van een wegdek dat ietwat vochtig is. Dan vertikken ze het om hun smetteloos gepoetste aluminium of carbon ros de garage uit te rijden. Nee die fiets komt niet buiten in deze erbarmelijke omstandigheden. De weg moet kurkdroog zijn en de zon moet schijnen.

Deze intro is natuurlijk behoorlijk gechargeerd, maar ze bestaan echt. Die mooi weer rijders. Maar ja in de winter zijn ze wel mooi de sjaak. De dagen die je dan op je wielrenfiets echt naar buiten kunt zijn vaak op een hand te tellen. Dan zit er nog maar weinig op. Lekker de longen uit je lijf trappen op een fietstrainer.

Mountainbike routes in Zuid-Limburg
Mountainbiken in de winter houdt je conditie op pijl. In Zuid-Limburg vind je een groot aantal MTB-routes

Je hebt ‘m inmiddels al lang door. Het beste alternatief om lekker buiten op de fiets te blijven, ook als moeder natuur ietwat slechte zin heeft, is volgens grimpeur.nl mountainbiken. En dan het liefst mountainbiken in Zuid-Limburg! Of gravelen voor de liefhebber. Maar daar moet je wel de balans voor hebben, zelf zoek ik mijn uitvlucht in de wat bredere wielmaten.

Zo nu en dan een uitstapje naar de mountainbike maken is ook zo slecht nog niet. Het is goed voor je balans, explosiviteit en brengt je op plekken waar je met je trouwe racefiets nooit zou komen. En stiekem hé, vindt deze racefietsfanaat de plekken en uitzichten die je ziet met de mountainbike nog mooier ook. Vanaf de mountainbike ontdek je Zuid-Limburg weer op een compleet nieuwe manier. Je levert wel één ding in met die brede banden. Erg snel gaat het meestal niet.

Wat is er zo mooi aan mountainbiken dan?

Je hebt het vast al eens meegemaakt. Buiten is het een beetje een grijze winterdag. Het is droog en de temperatuur hangt rond het vriespunt. Je pakt jezelf goed in met meerdere laagjes fietskleding en stapt vol goede moed op je racefiets. Maar na een goed uur fietsen begint de kou je te bevangen. Shit! En nu moet je ook nog een pokkeneind terugfietsen om thuis te komen. Bevangen door de kou denk je nog maar aan één ding. Een warme douche!

Nou… met mountainbiken heb je hier geen last van. Althans een stuk minder. Terwijl je op je tweewielige moddermonster langs de akkers van de plaatselijke agrariërs aan het ploegen bent blijf je constant in beweging. Er zitten niet zoveel “rustmomenten” in een mountainbike rit. Constant zoek je naar de beste lijn om te fietsen, ben je bezig met schakelen om een lekkere tred te houden en ondertussen probeer je je balans te bewaren. Dit is een groot verschil met fietsen op de weg. De intensiteit is veel hoger, dus de interne kachel die draait op volle toeren. Kou? Daar heb je geen tijd voor.

Nu je het toch lekker warm hebt, komt er nog een ander pluspunt van mountainbiken om de bocht kijken. Met de mountainbike fiets je in een compleet andere wereld. Een wereld zonder auto’s, drukke wegen of verkeerslichten. Ok, zo nu en dan een wandelaar, misschien met hond die van de lijn af is of de plaatselijke manege die op pad is met de hoefdiertjes. Maar verder is er rust. Je bent even weg van de bewoonde wereld en ziet je omgeving vanuit een compleet ander perspectief.

Wat valt er te mountainbiken in Zuid-Limburg?

Zuid-Limburg kent maar liefst 21 gemarkeerde mountainbikeroutes. Herkenbaar aan de gele bordjes met daarop het bekende MTB-teken. Dat driehoekje met die twee cirkels erbij voor als je je afvraagt, welk teken? Het wordt ook eens tijd voor een racefiets-teken zou je zeggen. Toch leuk van die vaste uitgepijlde routes. Maar goed, 21 Mountainbikeroutes in Zuid-Limburg. Ze verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad.

Een mountainbikeroute uitkiezen

Ga je mountainbiken in Zuid-Limburg, zoek dan eerst een route uit die bij jouw niveau past. Dus ook al ben je een afgetrainde spijker en vreet je de bekende Limburgse kuitenbijters als ontbijt. Dan wil dit nog niet zeggen dat je op een hoog niveau kunt mountainbiken. Deze tweewieler dient toch op een andere manier getemd te worden. Wielrenners zitten het liefst “mooi op de fiets” armen licht gebogen, bovenlichaam stil en de benen laten draaien. Daar kom je niet ver mee op een technische trail kan ik je vertellen. Dus gebruik je zelfkennis voordat je een lastig MTB parcours opduikt. Je heb echt een extra stuk technische fietsvaardigheid nodig om de moeilijkere trails goed af te werken zonder dat je een aantal keer tegen de vlakte gaat.

Wil je weten welke route past bij jou vaardigheden? Alle Zuid-Limburgse mountainbikeroutes zijn in 2020 geclassifieerd naar moeilijkheidsgraad. De indeling ziet er als volgt uit:

Zwart = XC-route Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.
Rood = mtb-route Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.
Blauw = mtb-route Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
Groen = mtb-route Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.

Meer weten over het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes? Neem dan een kijkje bij MOZL.

Je vindt de vaste mountainbikeroutes inclusief gpx.navigattie op grimpeur.nl. Bij de routes staat de moeilijkheidsgraad vermeld.

Mountainbike toertochten in Zuid-Limburg

Is in je remi door de bossen jakkeren niet jouw ding dan heb je geluk. Mountainbiken wint net als wielrennen flink aan populariteit in Nederland. Naast de vaste routes zijn er regelmatig georganiseerde mountainbike tochten door Zuid-Limburg om aan deel te nemen. De bekendste zijn Limburgs Mooiste en MH2D. Maar met wat speurwerk vind je ook genoeg kleinere toertochten, georganiseerd door een lokale MTB/ATB vereniging.