Keutenberg | De beklimming van de Keutenberg

Verstopt achter een niets verradend weggetje ligt één van de roemruchtste hellingen van Limburg. De Keutenberg bekend van zijn aanwezigheid in de Amstel Gold Race. Én natuurlijk het fotogenieke bordje met daarop de aanduiding 22%. Iedere wielrenner die zijn klimwerk een beetje serieus neemt wil de illustere “Keut” op zijn palmares bijschrijven.

De eerste keer dat ik oog in oog stond met de Keutenberg kan ik me nog goed herinneren. Je rijdt het weggetje in langs de camping, maakt een haakse bocht naar rechts en dan begint de weg licht te stijgen. Als je daarna weer naar links draait kijk je recht tegen het bekladde wegdek van de Keutenberg aan. Het asfalt ligt aan de voet nonchalant tegen de helling aangekwakt met een stijgingspercentage van 22%. De eerste keer dat ik dit zag begon ik meteen als een barbaar op mijn trappers te stampen waarna ik na 200m al het snot van mijn carbon fietsframe kon schrapen. Ik was meteen volledig leeg gepierd. Vooruitkijken ging niet meer, vanaf dat moment was het slalommen naar boven en vooral doen wat met duidelijke roze letters op de weg is geschreven, ‘trappen kut’.

Keutenberg_Beklimming

Profiel van de beklimming

Vooral het begin van de Keutenberg is erg steil. De aangegeven 22% wordt echter nooit gehaald over een afstand van 100m of meer. De eerste 500m zijn het zwaarst. Je begint met 50m aan 20% waarna je 450m met een gemiddelde rond de 15% verder klimt. Na 500m passeer je het plaatsnaambord Keutenberg en heb je het ergste gehad.

Indelen van de beklimming

Voor recreatieve fietsers die niet vaak tegen een steile helling fietsen geldt het volgende advies; Bezint voordat u begint. Het verstandigste is om te schakelen naar het verzet ‘koffiemolentje’, en hiermee het begin van de klim overwinnen. Als de twee knikjes over het steilste gedeelte achter je liggen kun je eraan denken om een tandje op te schakelen. De rest maak je af op karakter.

Wil je de beklimming in een snelle tijd neerzetten zorg dan dat je aan het begin niet al je kruit verschiet. Pak de eerste 50m op 80% van je vermogen waarna je op het stuk van 15% de kraan opendraait en ‘full gas’ gaat. De echte purist schakelt na het passeren van het plaatsnaambord Keutenberg naar het buitenblad en hengst zichzelf naar het kruispunt dat 1,7 kilometer verwijderd is van de voet van de klim. Hier ligt het officiële einde van ‘de Keut’.

Hoogteprofiel beklimming Keutenberg

Verspeel niet al je krachten in de eerste 100m, het blijft ongeveer 500m flink steil. Verdeel je krachten.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *