FIETSROUTES IN ZUID-LIMBURG

Fietsroutes in Zuid-Limburg zijn er genoeg, maar vaak zijn het wel de bekende trajecten die je dan aflegt met je racefiets. De Mergellandroute, of een lus uit de Amstel Gold Race. Je kent ze wel. Gelukkig heeft Zuid-Limburg veel meer te bieden dan deze oude bekenden. Je hebt er alleen een beetje parcourskennis voor nodig. Daarvoor zit je hier goed! Op grimpeur.nl nemen we graag eens een andere afslag. Graag delen we onze parcourskennis zodat jij als een echte lokale inwoner met je racefiets door Zuid-Limburg fietst.

Meteen naar de fietsroutes?

Racefietsroutes in Zuid-Limburg

Bekijk alle fietsroutes voor de racefiets.

MTB-routes in Zuid-Limburg

Bekijk alle fietsroutes voor de racefiets.

Fietsroutes op grimpeur.nl

Op grimpeur.nl vind je fietsroutes voor de racefiets en mountainbike. De routes brengen je naar autoluwe wegen en onbekende kuitenbijters. Ben je niet zo’n held wanneer het bergop gaat? Geen probleem! Dan zijn er ook routes die een weg door het heuvelland banen zonder al te veel hoogtemeters te maken. En trouwens, over heuvelland gesproken. Qua grenzen nemen we het niet zo nauw. Niet alleen Zuid-Limburg komt aan bod in de fietsroutes op grimpeur.nl We zijn niet vies van een klein uitstapje over de grens. Mooie wegen zijn mooie wegen. En die verkennen we maar al te graag.

Zo tref je in onze fietsroutes regelmatig een internationaal uitstapje aan. Want het is zonde om al dat moois achter de grens te laten liggen wanneer je toch in Zuid-Limburg bent. De lange en brede fietspaden aan Belgische zijde van de maas en naastgelegen natuurgebieden zijn ideaal voor de wielrenner die van het vlakkere werk houdt. De pittige klimmen in de Voerstreek bieden ruw asfalt, steile stukken en mooie vergezichten, echt iets voor de punchers. En dan zijn we nog niet bij de Oosterburen geweest. In de omgeving van Aken vind je onbekende klimmen en fiets je langs mooie landerijen.

Route verkenning

De fietsroutes op grimpeur.nl komen allemaal uit eigen keuken en zijn ontstaan uit de parcourskennis van jarenlang wielrennen en mountainbiken in Zuid-Limburg en omgeving. We doen uitermate ons best om de routes zoveel mogelijk over rustige wegen te laten leiden. Zodat jij vooral kan doen wat je liefst doet. Genieten op de fiets.

Fietsroutes voor elk niveau

Bij elke fietsroute wordt de lengte, het aantal hoogtemeters en de moeilijkheidsgraad aangegeven. De moeilijkheidsgraad is natuurlijk gelinkt aan je conditie. Op grimpeur.nl wordt er van uitgegaan dat je op basis van zowel, de lengte van de fietsroute en het aantal hoogtemeters voor jezelf prima kan inschatten of de route geschikt is qua niveau.

De moeilijkheidsgraad wordt gebaseerd op de inspanning van een recreatieve wielrenner, die regelmatig traint en bewust bezig is zijn of haar conditie op pijl te houden. Zo schatten we onszelf ook in. Fiets je ieder jaar ergens tussen de 3.000 km en 5.000km, dan zijn deze routes een leuke uitdaging voor je zijn.

Beklimmingen tijdens de route

Het aantal hoogtemeter en de lengte van de fietsroute vertellen natuurlijk niet het hele verhaal. Hoe je dat aantal hoogtemeters vergaard is ontzettend bepalend voor de beleving van de route. Zo worden in de routeomschriook alle beklimmingen genoemd die je tijdens de tocht gaat bedwingen. Veel van deze Zuid-Limburgse “lopers” en “kuitenbijters” staan ook uitgebreid omgeschreven op deze website. Dan kun je je alvast mentaal voorbereiden op de hellingspercentages die je voor je wielen gaat krijgen.

Start en eindpunt fietsroutes

De fietsroutes starten en finishen uiteraard allemaal in Zuid-Limburg. Je rijdt ook altijd een route die weer op dezelfde plek eindigt. Voor het start en vertrekpunt wordt er rekening gehouden dat er genoeg parkeergelegenheid in de buurt is. Altijd handig als je met de auto naar dit hobbelige stukje Nederland afreist.

En… niet onbelangrijk. Naast parkeerplek voor de auto wordt er uiteraard rekening mee gehouden dat je jezelf na aankomst ook heerlijk kunt parkeren Een lokale horeca tempel in de buurt van de start/finish mag dan ook niet ontbreken. Voor een goeie bak koffie vooraf en een lokaal brouwsel aan het einde van de fietsroute. Want we weten allemaal wat het beste smaakt na een pittige Zuid-Limburgse rit.

Lengte fietsroutes

De fietsroutes op grimpeur.nl variëren van korte rondjes van 50 kilometer tot flinke tochten die de 120km of iets meer aantikken. Tel hier een stevig aantal hoogtemeters bij op, en je hebt een mooi recept om de meeste recreatieve wielrenners van een pittige uitdaging te voorzien. Voor de echte die-hards is er natuurlijk altijd nog het complete AGR parcours van 264km.

Download fietsroutes

Alle routes worden beschikbaar gesteld als .gpx bestand. Deze kun je gebruiken op iedere gangbare fietscomputer met navigatiefunctie. Fiets je met je telefoon dan kun je de .gpx fietsroute ook uploaden naar deze online tool van Strava. Deze pagina converteert het .gpx bestand naar een strava route. Je kunt de route daarna op je eigen Strava account opslaan en fietsen via de navigatie functie van de app.