Fietsroutes in Zuid-Limburg -

Fietsroutes in Zuid-Limburg

Fietsroutes in Zuid-Limburg zijn er genoeg, maar vaak zijn het wel de bekende trajecten die je dan aflegt met je racefiets. De Mergellandroute, of een lus uit de Amstel Gold Race. Je kent ze wel. Gelukkig heeft Zuid-Limburg veel meer te bieden dan deze oude bekenden. Je hebt er alleen een beetje parcourskennis voor nodig. Daarvoor zit je hier goed! Op grimpeur.nl nemen we graag eens een andere afslag. Graag delen we onze parcourskennis zodat jij als een echte lokale inwoner met je racefiets door Zuid-Limburg fietst.

Bekijk alle fietsroutes voor de racefiets
Bekijk alle fietsroutes voor de mountainbike

Fietsroutes op grimpeur.nl

Op deze site vind je fietsroutes voor de racefiets. De routes brengen je naar autoluwe achterafwegjes en onbekende kuitenbijters. Ben je niet zo’n held wanneer het bergop gaat? Geen probleem! Dan zijn er ook routes die een weg door het heuvelland banen zonder al te veel hoogtemeters te maken. En trouwens, over heuvelland gesproken. Qua grenzen nemen we het niet zo nauw. Niet alleen Zuid-Limburg komt aan bod in de fietsroutes op grimpeur.nl We zijn niet vies van een klein uitstapje over de grens. Mooie wegen zijn mooie wegen. En die verkennen we maar al te graag.

Fietsroutes voor de racefiets in Zuid-Limburg

Zo tref je in onze fietsroutes regelmatig een internationaal uitstapje aan 😉 Want het is zonde om al dat moois achter de grens te laten liggen wanneer je toch in Zuid-Limburg bent. De lange en brede fietspaden aan Belgische zijde van de maas en naastgelegen natuurgebieden zijn ideaal voor de wielrenner die van het vlakkere werk houdt. De pittige klimmen in de Voerstreek bieden ruw asfalt, steile stukken en mooie vergezichten, echt iets voor de punchers. En dan zijn we nog niet bij de Oosterburen geweest. In de omgeving van Aken vind je onbekende klimmen en fiets je langs mooie landerijen.

Route verkenning

De fietsroutes op grimpeur.nl komen allemaal uit eigen keuken en zijn ontstaan uit de parcourskennis van jarenlang wielrennen in Zuid-Limburg en omgeving. We doen uitermate ons best om de routes zoveel mogelijk over rustige wegen te laten leiden. Zodat jij vooral kan doen wat je liefst doet. Genieten op de racefiets.

Fietsroutes voor elk niveau

Bij elke fietsroute wordt de lengte, het aantal hoogtemeters en de moeilijkheidsgraad aangegeven. Dat laatste is natuurlijk altijd lastig inschatten. Op grimpeur.nl wordt er van uitgegaan dat je op basis van zowel, de lengte van de fietsroute en het aantal hoogtemeters voor jezelf prima kan inschatten of de route geschikt is.

De moeilijkheidsgraad wordt gebaseerd op de inspanning van een recreatieve wielrenner. Zo schatten we onszelf ook in 😉 Een recreatieve wielrenner die in het weekend zijn of haar trainingsritjes doet, en in de zomermaanden hier en daar een avondritje meesmokkelt. Fiets je ieder jaar ergens tussen de 3.000 km en 5.000km, dan moeten deze routes een leuke uitdaging voor je zijn.

De beste fietsroutes in Zuid-Limburg

Beklimmingen tijdens de route

Het aantal hoogtemeter en de lengte van de fietsroute vertellen natuurlijk niet het hele verhaal. Hoe je dat aantal hoogtemeters vergaard is erg bepalend voor de route. Zo worden ook alle beklimmingen genoemd die je tijdens de tocht gaat bedwingen. Veel van deze Zuid-Limburgse “lopers” en “kuitenbijters” staan ook uitgebreid omgeschreven op deze website. Dan kun je je alvast mentaal voorbereiden op de hellingspercentages die je voor je wielen gaat krijgen.

Start en eindpunt fietsroutes

De fietsroutes starten en finishen uiteraard allemaal in Zuid-Limburg. Je rijdt ook altijd een route die weer op dezelfde plek eindigt. Voor het start en vertrekpunt wordt er rekening gehouden dat er genoeg parkeergelegenheid in de buurt is. Altijd handig als je met de auto naar dit hobbelige stukje Nederland komt.

En… niet onbelangrijk. Naast parkeerplek voor de auto wordt er uiteraard rekening mee gehouden dat je jezelf na aankomst ook heerlijk kunt parkeren Een lokale horeca tempel in de buurt van de start/finish mag dan ook niet ontbreken. Voor een goeie bak koffie vooraf en een lokaal brouwsel op het eind. Want we weten allemaal wat het beste smaakt na een pittige Zuid-Limburgse fietsroute 😉

Lengte fietsroutes

De fietsroutes op grimpeur.nl variëren van korte rondjes van 50 kilometer tot flinke tochten die de 120km of iets meer aantikken. Tel hier een stevig aantal hoogtemeters bij op, en je hebt een mooi recept om de meeste recreatieve wielrenners van een pittige uitdaging te voorzien. Voor de echte die-hards is er natuurlijk altijd nog het complete AGR parcours van 264km.

Beklimmingen Zuid-Limburg Fietsroutes

Download fietsroutes

Alle routes worden beschikbaar gesteld als .gpx bestand. Deze kun je gebruiken op iedere gangbare fietscomputer met navigatiefunctie. Fiets je met je telefoon dan kun je de .gpx fietsroute ook uploaden naar deze online tool van Strava. Deze pagina converteert het .gpx bestand naar een strava route. Je kunt de route daarna op je eigen Strava account opslaan en fietsen via de navigatie functie van de app.

Fietsroutes om aan te raden

We helpen je graag een handje op weg met het vinden van een fietsroute door Zuid-Limburg. Hieronder vind je drie fietsroutes waarvan er zeker eentje bij je past.

Route racefiets Epen Voerstreek

1: Korte klimroute Epen en Voerstreek
Voor de liefhebber van lekker lopende klimmen. Je start deze korte klimronde over glooiende Zuid-Limburgse hellingen vanuit Epen. Een klein klim avontuurtje met een paar uitstapjes richting de Belgische Voerstreek. Ideaal voor de berggeit die in korte tijd flink wat hoogtemeters wil pakken!

Afstand                       65 km
Hoogtemeters            1200 hm
Moeilijkheidsgraad     Gemiddeld

bekijk de klimroute Epen en Voerstreek

Racefiets route grimpeur Sittard-Kanne-Sittard

2: Sittard – Kanne – Sittard
Ga vanuit Sittard op verkenning. Een rustige aanloop langs de Belgische zijde van de Maas brengt je naar het Zuid-Limburgse Heuvelland waar een aantal fijne beklimmingen op je liggen te wachten. Het hoogtepunt is de zware klim van de Brakkeberg. Een hele fijne toegankelijke 100km rit, met een paar pittige uitdagingen.

Afstand                       100 km
Hoogtemeters            770 hm
Moeilijkheidsgraad     Makkelijk – Gemiddeld

Bekijk de route Sittard-Kanne-Sittard

De zwaarste beklimmingen van de Zuid-Limburg

3: De zwaarste beklimmingen van Zuid-Limburg
Ga de zware jongens van Zuid-Limburg te lijf in een prachtige fietsroute vol kuitenbijters. De Keutenberg, Doodeman, Eyserbosweg ze zitten er allemaal in. Start/finish vindt plaats vanuit Valkenburg vanwaar je in een kleine 80km je benen op de pijnbank legt. Ga er maar aanstaan

Afstand                       80 km
Hoogtemeters            1150 hm
Moeilijkheidsgraad     Pittig 😉

Nieuwe routes

Met regelmaat worden de Zuid-Limburgse fietsroutes op de site aangevuld. Nieuwe routes worden altijd op de site geplaatst en kenbaar gemaakt op de facebook pagina van grimpeur.nl. Geef de facebook pagina van grimpeur.nl een like als je geen route wil missen. Dan zie je de nieuwe fietsroutes automatisch op je tijdlijn verschijnen.

Bekijk alle fietsroutes voor de racefiets
Bekijk alle fietsroutes voor de mountainbike

Mail grimpeur

Heb je zelf een pareltje van een route gemaakt en wil je die delen met je mede-fietsgekken stuur dan een mailtje naar grimpeur.nl.