Wielrennen in Zuid-Limburg - Fietsen in Zuid-Limburg

Wielrennen in Zuid-Limburg

Als wielrenner is er eigenlijk maar één plek in Nederland waar je echt door de heuvels kan fietsen. Zuid-Limburg is daarom een populaire locatie om te gaan wielrennen. Hier kunnen fietsers hun kuiten eens flink aan het werk zetten. Voor iedere fietser is er wel een route. Alles komt hier samen, het prachtige uitzicht over de glooiende heuvels. Rustige weggetjes door de weilanden, steile beklimmingen door het bos en natuurlijk de oer bourgondische cultuur. Want ja, wie heeft er nu geen zin in een biertje nadat je die ellendige heuvels hebt getrotseerd. Iedere wielrenner heeft wel een verhaal over Zuid-Limburg en haar glooiende heuvels. De eerste keer dat de Keutenberg werd overwonnen. De Amstel Gold race finishen of proosten met een heerlijk speciaal biertje bij Boscafé ‘t Hijgend Hert na een zware beklimming. Deze verhalen maken wielrennen in Zuid-Limburg zo mooi. Op grimpeur.nl houden we van deze verhalen. Graag delen we onze avonturen uit het Limburgse heuvelland en doen we ons best om jou de mooiste plekjes van Zuid-Limburg op de fiets te laten ontdekken.
Epen Wielrennen in Zuid-Limburg
Vakwerkhuizen in Epen | Wielrennen in Zuid-Limburg

Wielrennen door de heuvels van Zuid-Limburg

Vanaf de regio Grensmaasvallei beginnen de contouren van het heuvelland zich aan de horizon af te tekenen. Voor veel wielrenners zijn die heerlijke lopers en steile kuitenbijters dé grote publiekstrekkers. Ben je een echte grimpeur en ben je van plan een Alpencol te verschalken dan is Zuid-Limburg een perfect trainingsoord om te gaan wielrennen. Zeker in het gebied rondom Epen en Vaals zijn er genoeg beklimmingen te vinden waar je flink wat hoogtemeters op kunt verzamelen. Wil je er een schepje bovenop doen dan fiets je vanuit Zuid-Limburg zo de prachtige Voerstreek in. Hier heb je de lange beklimmingen voor het oprapen.
Bergop!
Heb jij kuiten die op spanning staan van de explosiviteit dan ben je helemaal als een vis in het water in het Zuiden des Lands. Op dit kleine stukje Nederland vind je honderden korte steile klimmetjes waar je keer op keer naar boven kunt spurten. De wegen in Zuid-Limburg zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit, en je fietst er nooit alleen. Want wielrennen wordt hier met de paplepel ingegoten. Als het zonnetje ook maar even doorkomt dan komen de wielrenners uit alle kieren en naden gekropen om hun blinkende racefiets over de heuvels heen te sturen. Trots fietsen ze “hun” hellingen op en vertellen ze heldenverhalen over hoe hard ze hebben afgezien. Dit zijn de verhalen waar we op grimpeur.nl van smullen. Verhalen met grinta. Verhalen over duizelingwekkend steile wegen, de prachtige afdaling van de Camerig bij zonsondergang. De barre tocht naar de top van de Eyserbosweg op een grauwe winterdag. Stuk voor stuk hebben de Limburgse beklimmingen een karakter en een verhaal te vertellen.

Legendarische beklimmingen en verborgen parels van Zuid-Limburg

Zeker als je niets anders gewend bent dan polders en dijken is de eerste aanblik van de Cauberg indrukwekkend. Menig wielrenner zal wat zenuwtrekjes en een zweterig naadje overhouden aan de eerste ontmoeting met deze roemruchte helling. Maar denk niet dat het klimwerk in Limburg ophoudt bij de bekende beklimmingen. Iedere wielrenner heeft weleens gehoord van de Keutenberg, Eyserbosweg en Camerig. Op grimpeur.nl gaan we een stapje verder en laten we je kennis maken met de verborgen parels van het heuvelland. Via de gebruikelijke routes komen deze hellingen niet zo snel op je pad. Op grimpeur.nl vind je routes langs beklimmingen als de prachtige Goudsberg, de steile Stammenderbosweg of de uitdagende Groenendalsbergweg. Met deze rakkers in de benen kan je thuiskomen.

De bekende beklimmingen van Zuid-Limburg

Cauberg
De allerbekendste helling van Nederland. Natuurlijk beroemd door de Amstel Gold race en berucht om zijn stevige hellingspercentage.
Keutenberg
Op de Keutenberg ligt het steilste stukje asfalt van Nederland. Trotseer de muur van 22% aan het begin van deze helling en je hebt kans dat je bovenkomt zonder een voetje aan de vloer te zetten.
Eyserbosweg
Deze klim achtervolgt je vanuit de weide omtrek, de aanblik van de zendmast op de top doet menig wielrenner rillen. Dit is een echte angstgegner weggelegd voor de echte bikkels
Camerig
De langste beklimming van Nederland. Op de Camerig is het in de zomer altijd gezellig. Je vindt volle terrassen op de route en er is altijd wel een lotgenoot op weg naar de top.
Vaalserberg
Een klim met internationale allure. Je rijdt niet alleen naar het hoogste punt van Nederland. Maar je kan in een paar slagen van je trapper drie landen aandoen.
Gulperberg
De zwaarste beklimming naar de top is die vanuit Partij. Het uitzicht boven is het afzien en harde werken dubbel en dwars waard.
Uitzicht op de Eyserbosweg Wielrennen in Zuid-Limburg
De zendmast op de top van de Eyserbosweg | Wielrennen in Zuid-Limburg

Fietsroutes in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn een aantal bekende fietsroutes te vinden, de meest befaamde daarvan is natuurlijk de Amstel Gold Race. Maar wil je het wat rustiger aan doen qua hoogtemeters dan zijn er ook mooie routes langs de Maas te vinden. Heb je de Amstel Gold Race dit jaar al voor de 10ekeer gefietst en heb je deze routes nu wel gezien? Dan ben je aan het juiste adres beland. Begin je ketting maar te smeren, want op grimpeur.nl vind je tal van eigen gemaakte routes. Wekelijks fietsen wij onze rondjes door de glooiende heuvels. Dan gaan de bekende routes die vaak over grote wegen gaan je al snel vervelen. Gelukkig doe je wel een flinke dosis parcourskennis op door al dat gedwaal door de Zuid-Limburgse heuvels. Deze kennis willen we hier graag met je delen. Regelmatig zetten we nieuwe uitdagende routes online zodat je Zuid-Limburg steeds verder kan ontdekken. Wil je meer weten over de befaamde fietsroutes door Zuid-Limburg dan is het boek Racefietsen Zuid-Limburg van Rick Brauwers een echte aanrader. Er is trouwens ook een uitgave voor mountainbikers.
Schweiberg Wielrennen in Zuid-burg
De beklimming van de Schweiberg | Wielrennen in Zuid-Limburg

Samen wielrennen door Zuid-Limburg

Vanaf april begint het wielrennen in Zuid-Limburg echt te leven. De jaarlijkse editie van de Volta Limburg Classic is voor velen het startschot van het seizoen. Je hebt op TV dan natuurlijk je wielerhart al even kunnen opwarmen aan de Belgische voorjaarsklassiekers, daarom is dit meestal het moment dat de kuiten weer echt beginnen te jeuken. Naast de Volta Limburg Classic komen er jaarlijks ook veel wielrenners af op de bekende toertochten van Limburgs Mooiste en de Amstel Gold Race. Wil je eens wat anders? Als het wielerseizoen is losgebarsten vind je ieder weekend wel een toertocht waar je je fietsbenen op kan testen. Vaak betaal je maar een schijntje van het inschrijfgeld dat je voor de bekende tochten neertelt. En dan krijg je ook nog eens een uitgepijlde route die je waarschijnlijk naar plekken brengt waarvan je niet wist dat Zuid-Limburg ze te bieden had.

Toertochten in Zuid-Limburg

Datum Naam toertocht Startlocatie Afstanden
26 juni Omloop Math Salden 2021 Sittard 85/125/155/185
3 juli Hago Limburgs Mooiste ZUID 2021 (Racefiets) Heerlen 70/100/110/130/140/150/180/200
3 juli Hago Limburgs Mooiste ZUID 2021 (MTB) Heerlen 45/75/110
10 juli BRM 200 Mariawald 1 Landgraaf 200
11 juli BRM 200 Mariawald 2 Landgraaf 200
11 sep Hago Limburgs Mooiste NOORD (Racefiets) 2021 Arcen 100/150/200
11 sep Hago Limburgs Mooiste NOORD (MTB) Arcen 50/86/110/111
18 sep Mh2d – MTB Mergelheuvelland 2-daagse 2021 Sint Geertruid 35/50/70/100
18 sep Mh2d – Racefiets Mergelheuvelland 2-daagse 2021 Sint Geertruid 90/120/160
19 sep Mh2d – Gravel Mergelheuvelland 2-daagse 2021 Sint Geertruid 80
19 sep Mh2d – MTB Mergelheuvelland 2-daagse 2021 Sint Geertruid 35/50/70
19 sep Mh2d – Racefiets Mergelheuvelland 2-daagse 2021 Sin Geertruid 90/120
3 okt Tour de Dumoulin Maastricht 75/125/175

Zelf wielrennen in Zuid-Limburg?

Ben je van plan om een bezoekje te doen aan het Zuiden des lands. Of woon je in Zuid-Limburg en ben je net besmet geraakt met het wielrenvirus. Op grimpeur.nl vind je alle info voor een onvergetelijk dag wielrennen door de Limburgse heuvels. Op de routes pagina vind je unieke fietsroutes die met zorg en uitstekende parcourskennis door grimpeur.nl in elkaar zijn gezet. De routes variëren van makkelijke vlakke routes voor de luifeltrappers onder ons. Met natuurlijk de nodige stopmomenten voor koffie vlaai en gerstenat. Zoek je wat meer uitdaging tijdens het wielrennen? De gelouterde grimpeurs kunnen hun ketting ook alvast smeren. Heb jij het in je om Zuid-Limburgs zwaarste hellingen in één route te verslinden?