Wielrennen in Zuid-Limburg.

Voor wielrenners is Zuid-Limburg de enige plek in Nederland waar je echt door de heuvels kan fietsen. Het Zuid-Limburgse Heuvelland is daarom een populaire locatie om te gaan wielrennen. Hier kunnen fietsers hun kuiten flink aan het werk zetten, en voor ieder niveau fietser is er wel een route. Alles komt hier samen, prachtige vergezichten over de glooiende heuvels. Rustige paden door de weilanden, steile beklimmingen door het bos en natuurlijk de oer-bourgondische cultuur. Want wie heeft er nu geen zin in een hartig hapje en een vers getapt biertje nadat je al die kuitenbijters hebt getrotseerd.

Als je al eens bent gaan wielrennen in Zuid-Limburg blijven er uiteraard verhalen en herinneringen hangen. De eerste keer dat de Keutenberg werd overwonnen. De Amstel Gold race of Limburgs Mooiste finishen of proosten met een heerlijk speciaal biertje bij Boscafé ‘t Hijgend Hert na de zware beklimming van de Camerig. Deze verhalen maken wielrennen in Zuid-Limburg zo mooi. Op grimpeur.nl houden we van deze verhalen. Graag delen we onze avonturen uit het Limburgse heuvelland en doen we ons best om jou de mooiste plekjes van Zuid-Limburg op de fiets te laten ontdekken.

Wielrennen door de heuvels van Zuid-Limburg

Vanaf de regio Grensmaasvallei beginnen de contouren van het heuvelland zich aan de horizon af te tekenen. Voor veel wielrenners zijn die heerlijke lopers en steile kuitenbijters dé grote publiekstrekkers. Ben je een echte grimpeur en ben je van plan een Alpencol te verschalken dan is Zuid-Limburg een perfect trainingsoord om te gaan wielrennen. Zeker in het gebied rondom Epen en Vaals zijn er genoeg beklimmingen te vinden over meerdere kilometers. Hier kun je flink wat hoogtemeters verzamelen. Wil je er een schepje bovenop doen? Dan fiets je vanuit Zuid-Limburg zo door de prachtige Voerstreek richting het land van Herve. Hier worden de hoogteverschillen nog groter en heb je de lange beklimmingen voor het uitzoeken.

Legendarische beklimmingen en verborgen parels van Zuid-Limburg

Zeker als je niets anders gewend bent dan polders en dijken is de eerste aanblik van de Cauberg indrukwekkend. Menig wielrenner zal wat zenuwtrekjes en een zweterig naadje overhouden aan de eerste ontmoeting met deze roemruchte helling. Maar denk niet dat het klimwerk in Limburg ophoudt bij de bekende beklimmingen. Iedere wielrenner heeft weleens gehoord van de KeutenbergEyserbosweg en Camerig. Op grimpeur.nl gaan we een stapje verder en laten we je kennis maken met de verborgen parels van het heuvelland. Via de gebruikelijke routes komen deze hellingen niet zo snel op je pad. Op grimpeur.nl vind je routes langs beklimmingen als de prachtige Goudsberg, de steile Stammenderbosweg of de uitdagende Groenendalsbergweg. Met deze rakkers in de benen kan je thuiskomen.

De bekende beklimmingen van Zuid-Limburg

Cauberg

Veruit de bekendste helling van Nederland. De Cauberg is scherprechter geweest in vele grote wielerkoersen. Het WK wielrennen, de Tour de France, de Ronde van Spanje en natuurlijk onze eigen Nederlandse wielerklassieker de Amstel Gold race. De Cauberg staat te boek als een pittige kuitenbijter met een maximum helling van 13%.

Keutenberg

De voet van de gevreesde Keutenberg is het steilste stukje asfalt van Nederland. Trotseer de muur van 22% aan het begin van deze helling en je hebt kans dat je de top bereikt zonder een voetje aan de grond te zetten. Al wordt het je niet makkelijk gemaakt. Er volgen nog 300 meter tegen de 14% voordat je de top bereikt. Een absolute smaakmaker voor het wielrennen in Zuid-Limburg.

Eyserbosweg

Deze klim achtervolgt je vanuit de weide omtrek, de aanblik van de zendmast op de top doet menig wielrenner rillen. Dit is een echte angstgegner weggelegd voor de echte puncheurs. De Eyserbosweg begint steil en wordt alleen maar steiler. Eenmaal in het bos krijg je een strook asfalt van 18% voor de wielen.

Camerig

Met een lengte van 4,2 km is de Camerig de langste beklimming van Nederland. In de zomer is het altij gezellig op de Camerig. Je vindt volle terrassen op de route en je treft altijd wel een lotgenoot op weg naar de top. Op de top ben je nét niet op het hoogste punt van Nederland. Daarvoor moet je naar de Vaalserberg.

 

Vaalserberg

Een klim met internationale allure. Je rijdt niet alleen naar het hoogste punt van Nederland. Maar je kan in een paar slagen van je trapper drie landen aandoen. De Vaalserberg is één van de weinige Zuid-Limburgse hellingen met haarspeldbochten. De beklimming vanuit Belgische zijde is ook zeer de moeite waard!

Gulperberg

De Gulperberg kent twee beklimmingen. De zwaarste en meest klassieke beklimming is die vanuit Partij. Het uitzicht boven is het afzien en harde werken dubbel en dwars waard. In 2022 is de beklimming vanuit Gulpen opgenomen in het parcours van de Amstel Gold Race. Deze klim kent een verschroeiend steil begin met 200 meter ruim in de dubbele cijfers en een maximale helling van 17%.

Fietsroutes in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn een aantal bewegwijzerde fietsroutes te vinden, de meest befaamde daarvan is natuurlijk de Amstel Gold Race. Maar wil je het wat rustiger aan doen qua hoogtemeters dan zijn er ook mooie routes langs de Maas te vinden. Heb je de Amstel Gold Race dit jaar al voor de 10e keer gefietst en heb je deze routes nu wel gezien? Dan ben je aan het juiste adres beland. Begin je ketting maar alvast te smeren, want op grimpeur.nl vind je tal van eigen gemaakte routes. Wekelijks fietsen wij onze rondjes door de glooiende heuvels. Dan gaan de bekende routes die vaak over grote wegen gaan je al snel vervelen. Gelukkig doe je wel een flinke dosis parcourskennis op door al dat gedwaal door de Zuid-Limburgse heuvels. Deze kennis willen we hier graag met je delen. Regelmatig zetten we nieuwe uitdagende routes online zodat je Zuid-Limburg steeds verder kan ontdekken. Wil je meer weten over de befaamde fietsroutes door Zuid-Limburg dan is het boek Racefietsen Zuid-Limburg van Rick Brauwers een echte aanrader. Er is trouwens ook een uitgave voor mountainbikers.

Samen wielrennen door Zuid-Limburg

Vanaf april begint het wielrennen in Zuid-Limburg echt te leven. De jaarlijkse editie van de Volta Limburg Classic is voor velen het startschot van het seizoen. Je hebt op TV dan natuurlijk je wielerhart al even kunnen opwarmen aan de Belgische voorjaarsklassiekers, daarom is dit meestal het moment dat de kuiten weer echt beginnen te jeuken. Naast de Volta Limburg Classic komen er jaarlijks ook veel wielrenners af op de bekende toertochten van Limburgs Mooiste en de Amstel Gold Race. Wil je eens wat anders? Als het wielerseizoen is losgebarsten vind je ieder weekend wel een toertocht waar je je fietsbenen op kan testen. Vaak betaal je maar een schijntje van het inschrijfgeld dat je voor de bekende tochten neertelt. En dan krijg je ook nog eens een uitgepijlde route die je waarschijnlijk naar plekken brengt waarvan je niet wist dat Zuid-Limburg ze te bieden had.

Zelf wielrennen in Zuid-Limburg?

Ben je van plan om een bezoekje te doen aan het Zuiden des lands. Of woon je in Zuid-Limburg en ben je net besmet geraakt met het wielrenvirus. Op grimpeur.nl vind je alle info voor een onvergetelijk dag wielrennen door de Limburgse heuvels. Op de routes pagina vind je unieke fietsroutes die met zorg en uitstekende parcourskennis door grimpeur.nl in elkaar zijn gezet. De routes variëren van makkelijke vlakke routes voor de luifeltrappers onder ons. Met natuurlijk de nodige stopmomenten voor koffie vlaai en gerstenat. Zoek je wat meer uitdaging tijdens het wielrennen? De gelouterde grimpeurs kunnen hun ketting ook alvast smeren. Heb jij het in je om Zuid-Limburgs zwaarste hellingen in één route te verslinden?