Je conditie op pijl houden in de winter is een stuk moeilijker dan in de zomerdagen. De dagen zijn korter, het is koud. En heb je eens tijd om in de pedalen te klikken dan komt het met bakken uit de hemel vallen. Het leven van een wielrenner in de winterdagen gaat niet over rozen. Gelukkig zijn er genoeg opties om de benen in beweging te houden. Het kost alleen iets meer wilskracht. Maar als je eenmaal over de drempel bent dan valt het best mee. Dit kun je doen om het nieuwe seizoen te starten met een goede basisconditie
Krachttraining
In het profpeloton wordt dit ook steeds populairder. De professionele klasbakken zitten tegenwoordig niet alleen op de fietstrainer of ergens op een zonovergoten eiland. Je vindt ze steeds vaker terug in de sportschool. Niet om spinninglessen te geven, maar om zich het zuur in de benen te trainen. Legpresses, squats en core-oefeningen zorgen voor een sterk lijf en wat extra spiermassa om die kasseienstroken van de voorjaarsklassiekers te verpulveren.
Dit kan je zelf natuurlijk ook doen. Een sportschool kan je helpen om een trainingsschema op te zetten waarin je je buik/core en benen klaarstoomt voor een zomer lang kilometers vreten en kuitenbijters beklimmen. Je hebt er wel wat extra doorzettingsvermogen voor nodig, want op de fiets zitten is natuurlijk veel leuker.
Mountainbiken
Tijdens de winterdagen is dit met stip mijn favoriet. Er is niks fijner om op de fiets te zitten. Ik moet wel eerlijk bekennen dat dit niet meteen het geval was. Toen ik het wielrennen had uitgevonden was ik volledig verknocht aan deze sport. Mountainbiken kwam niet in mij op. Als ik een fietsdoel voor ogen had ging ik gewoon met het meest gure winterweer op mijn racefiets naar buiten. Totdat ik op het punt kwam dat ik doorkreeg dat mijn oogappeltje op twee wielen behoorlijk te lijden had onder deze omstandigheden. Mijn fietsmaat heeft me toen met zijn enthousiaste verhalen overgehaald om op de MTB te kruipen.
Toen ben ik er ook maar vol voor gegaan. Er kwam toevallig een interessante deal voorbij waar ik voor een bescheiden prijs een mooie carbon mountainbike kon kopen. Tel hier een volledige Shimano XT afmontage bij op en je hebt een meer dan prima moddervretertje om mee te starten. Omdat het een ouder model was heb ik er zelf nog iets bredere banden en een breder stuur op gemonteerd. Voor iets meer grip en controle. Nog steeds doet het me een beetje pijn als ik de modder en zand door de ketting hoor knarsen als ik met de MTB op pad ga. Maar mijn trouwe racefiets wordt tenminste gespaard.
MTB toertocht
Vlak over de Zuid-Limburgse grens ligt een mountainbike walhalla. Door het Belgische natuurgebied de Hoge Kempen liggen tal van mountainbikeroutes. Tijdens de wintermaanden worden hier ook veel toertochten georganiseerd. Vaak is een inschrijving maar 5 euro en daarvoor krijg je een volledig uitgepijlde mountainbikeroute voor terug. Met een warm soepje bij de bevoorradingspost. De afstanden liggen altijd ronde de 35km en 50km voor de lange route. Wat zo kort! Ja echt, zo kort. Ga maar eens 50km door de blubber en natte bosgrond fietsen. Dat kost wat meer moeite dan een asfalt tapijtje.
Als je je even over het feit heen zet dat je van top tot teen besmeurd wordt met modder. Dan is dit de allerleukste manier om in conditie te blijven. Zelfs een spatje regen mag de pret niet bederven. Mountainbiken is hard werken. Rij je door een beetje heuvelachtig gebied dan kom je veel korte steile klimmen tegen tijdens je route. Dit doet wonderen voor je explosiviteit. Laat die Keutenberg maar komen in het voorjaar!
Wil je weten of er een leuke toertocht bij jou in de buurt wordt verreden? Check dan deze site eens.
Hardlopen
Als je in de winter echt weinig tijd hebt dan is het tijd voor drastische maatregelen. Laat je fiets maar staan en trek je hardloopschoenen aan. Want we gaan een rondje rennen. Het is niet mijn grootste hobby, maar ik pluk er wel de vruchten van. Ga twee keer in de week een klein rondje maken. 5km is al prima. Dan blijft je basisconditie op pijl en je benen worden sterker.
Tijdens het hardlopen gebruik je je benen anders dan wanneer je fietst. Wil je echt sterkere benen dan is het helemaal geen gek idee om hardlopen sowieso op te nemen in je trainingsschema. Door je beenspieren op verschillende manieren te belasten worden ze veelzijdiger getraind, op den duur heb je hier ook voordeel van op de fiets.
Voor meer inzicht in je hardloopprestaties is het handig om een smartwatch aan te schaffen. Gaan rondrennen met je fietscomputer in je hand ziet er ook zo maf uit.
De Fietstrainer
De laatste optie, de fietstrainer. Sinds ik een smart-trainer gebruik in combinatie met Zwift is mijn haat-liefde verhouding met deze machine voorbij. Als het buiten echt hondenweer is, of je wil gewoon even een uurtje op de racefiets klimmen dan is dit echt een luxe.
Stap op de fietstrainer en je hebt nul kans op een platte band, je fiets wordt niet vies en ben je klaar dan stap je regelrecht onder de douche. Top! In fietstrainer soorten heb je de keuze uit rollerbanken, standaard fietstrainer of smart-trainers. De eerste twee hebben beperkte functionaliteit en vergen best wat wilskracht om een training af te ronden. Het is geen overbodige luxe om dan een tv-scherm voor je trainer te hangen. Een tablet op je stuur monteren werkt ook! Dan kan je ondertussen een filmpje opzetten.
Met een smart-trainer wordt het een ander verhaal. Dan kan je ineens gebruik maken van slimme trainingsprogramma’s of rondfietsen in de digitale wereld van Zwift. Deze trainer kan precies bijhouden hoe je conditie nu is en vorderingen laten zien naarmate je een trainingsschema afwerkt. Het motiveert enorm om je progressie uitgedrukt te zien in cijfers. Op naar de volgende training!
Wielrennen op een mooie winterdag
Tja, dan blijft er nog één tip over. Dit is de uitsmijter en eigenlijk helemaal geen tip. Iedere winter heeft ook zo zijn mooie dagen. Op een stralende winterdag met strakblauwe hemel, geen zuchtje wind en een winterzonnetje op je wangen klim jij toch ook in het zadel? Haal die racefiets van stal, klik in de pedalen en gas erop. Met goed weer op je eigen racefiets zitten, daar kan niks tegenop. Deze kilometers zijn genieten. Heerlijk.
Deze route door Zuid-Limburg is uitermate geschikt om tijdens de winterdagen te fietsen.
0 reacties