Echte bikkels fietsen door de regen

Door de regen fietsen is niemands grootste hobby. De laatste tijd is het weer koud, grijs en grauw. Het wordt tijd dat er weer eens een andere film gaat draaien in mijn raamkozijn. Een zonnestraaltje zou geen kwaad doen. Maar op dit moment krijg ik alleen maar druilerige regenachtige dagen voorgeschoteld. Daar gaat je de zin om te fietsen wel van over. Wat een grauwe bedoeling. Zelfs als ik een hond had zou ik ‘m nog niet naar buiten sturen.

Toch is het de moeite waard om je luie reet achter dat raam uit te halen en met je fiets de regen te trotseren. Een wolkbreuk is een ander verhaal. Maar als je even op de tandjes bijt dan kan fietsen met een beetje regen best leuk zijn. Je moet je er alleen wel even op voorbereiden dat je daarna thuis een goeie douche nodig hebt. Als je de regen ingaat is het trouwens niet het meest handige idee om je peperdure carbon racemonster van stal te halen en de Keutenberg op te peddelen. Maar ik heb wel een goede tip om je conditie op pijl te houden in deze barre tijden.

Koop een fiets voor regen en barre dagen

Afgelopen jaar heb ik een mooie tweedehands mountainbike op de kop getikt. Als je je er even in verdiept zijn er genoeg koopjes te scoren op marktplaats. Het maakt niet uit of het model wat verouderd is, zolang de maat maar goed is. En kwaliteit van toen is nu nog steeds prima om mee door de regen te ploeteren. Let wel even op dat je tweedehands moddervreter netjes is afgemonteerd. Want van goed spul heb je langer plezier. Shimano SLX of XT is prima.

Toen ik mijn tweedehandsje thuis had heb ik hem meteen even grondig opgelapt. Niet per se met nieuwe onderdelen. Maar gewoon een fatsoenlijke poetsbeurt. Haal de wielen even uit het frame en maak alles eens grondig schoon. En het allerbelangrijkste, zorg dat je aandrijflijn weer fonkelt alsof ieder tandwiel nieuw is. Het geeft op de een of andere manier ontzettend veel voldoening om een fiets die al een tijdje geen aandacht meer heeft gehad weer eens goed op te frissen. Heerlijk zo’n blinkende ketting.

Ben jezelf al regen-proof?

Nu de fiets geregeld is moet je jezelf alleen nog even regen-proof maken. Door de regen fietsen is niet de meest elegante aangelegenheid en veel bewonderaars langs de kant zal je ook niet tegenkomen. Dus laat dat soigneren maar achterwege. Laat je dure Castelli fietskleding maar in de kast hangen en trek maar gewoon wat oude meuk aan. Doe er een regenjack over aan en je bent good to go.

Dan is nu het moment daar. Je bent klaar om door de regen te fietsen. Ik kijk het weer altijd even aan. Is het niet te koud en staat er een beetje miezerregen dan heb ik een setje banden met minder profiel. Deze zijn prima om een reguliere wegrit mee te doen. Maar het allerleukst is het om gewoon het bos in te duiken. Dit is de grote truc. Heb je een groot naaldbos in de buurt met een fiets of mountainbikeroute erdoorheen dan heb je helemaal niet zoveel last van de regen. Omdat je beschut tussen de bomen fietst heb je zelfs minder last van wind en kou. Maar je bent wel lekker bezig.

De ‘fuck-it’ grens

Bij fietsen door dit druilerige weer komt het allemaal aan op de ‘fuck-it’ grens. Het is makkelijk om thuis achter het raam te blijven mokken om een spatje regen. Maar als je jezelf bijeenraapt en toch de regen trotseert kan je er best veel plezier aan hebben. Laat een kind in een plas water springen en het zal dat kind geen reet interesseren of je vies of nat wordt. Als je eenmaal met je mountainbike door de eerste paar modderstroken bent gebaggerd dan is er ook geen weg meer terug. Je fiets en je kleding zit dan toch al onder en de fuck-it grens is bereikt. Gas erop!

Fietsen door de regen bos

Samen door de regen fietsen is nog beter!

Heb je nog iets meer motivatie nodig? Zoek dan eens rond naar MTB-toertochten bij je plaatselijke fietsverenigingen. Met z’n allen door de regen en modder fietsen heeft toch net dat beetje extra. Vies wordt je toch, dan kan je er maar beter met z’n allen aan geloven.

Zo ben ik ook over die drempel gestapt. De eerste keer dat ik in zo’n toertocht meereed had het al een aantal dagen stevig geregend. De dag van de tocht regende het zacht. Maar het kwaad was allang geschied. De paden waren zo zompig dat mijn wiel op sommige plekken wegzakte tot halverwege de naaf. In de eerste kilometer van die tocht ben ik vol op mijn snufferd gegaan in een modderbad. Dan is de fuck-it grens snel bereikt kan ik je verklappen. Maar ik was wel meteen genezen van de fietstrainer. Als je even de tijd hebt, laat je dan niet tegenhouden door een paar spatjes regen. Er gaat uiteindelijk niets boven een lekkere rit in de buitenlucht.

Grimpeur tip

Als ik thuis kom na een modderig ritje door de regen zorg ik altijd dat ik mijn fietskleding eerst even uitspoel buiten. Ik smijt alles in een grote emmer en spoel hierin de zand en derrie uit mijn kleding. Deze tip scheelt je weer een nieuwe wasmachine dit jaar!

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *