Een fietsbel op je racefiets

Een fietsbel op je racefiets

Het fietsbel dilemma, sommige wielrenners zweren erbij anderen vervloeken dat rinkelende rotding. Toen ik nog een wielren-groentje was hoorde Ik zonder twijfel bij die eerste groep. Maar laatst schrok ik van mezelf. Tijdens een rit betrapte ik me erop dat ik de rare gedachte kreeg om een fietsbel aan te schaffen. Ik probeerde die gedachte zo snel mogelijk te verdringen. Dat kan toch niet! Volgens mij verval ik langzaam in de adoptie fase van zo’n rinkelende windvanger. En nu? Zo’n fietsbel ziet er niet uit. Ik ga de fraaie looks van mijn fietsstuur toch niet vervuilen.

Voor ik mijn verhaal afmaak heb ik nog wat anders leuks te vertellen. Afgelopen jaar kwam ik een oude bekende tegen tijdens een trainingsrit. Ik kwam vanaf de Sibbergrubbe naar beneden gestort en hij kwam van links aanrijden. Ik kende het postuur van die persoon. En dacht dat is een bekende.

Een fietsbel op je stuur, bah!

Toen ik naast hem ging rijden viel me meteen dat afzichtelijke ding op zijn stuur op. Heb je zo’n mooie Wilier racefiets en dan zit er zo’n lompe fietsbel op je strakke handlebar. Weet je wel, zo’n klein hoog metalen koepeltje met een kunststof slaghamertje. Dat zit dan met een afzichtelijk elastiek om je stuur bevestigd. En dan staat er ook nog het logo van de NTFU op, ik snapte er de ballen van. Volgens mij verlies je alleen al 10 Watt vermogen als je naar dat ding kijkt.

Maar dat ding bleef me aanstaren, dus ik moest er wat van zeggen. Ik voorzichtig vragen… ‘en wat is aan de hand met die fietsbel’. Waarop het antwoord kwam ‘ja dat ziet er niet uit he, een fietsbel op een racefiets’. Maar toen kwam wel een leuk verhaal naar boven. Die fietsbel zat nog niet lang op zijn stuur.

Onlangs heeft de politie Valkenburg deze beste wielervriend staande gehouden voor het ontbreken van een fietsbel. Want ja, daar is de politie niet blij mee. Een bel is nu eenmaal verplicht… zucht.

Nadat de beste man in uniform zijn preek had gehouden wende hij zich naar de dienstauto. Onze wielervriend zag de bui al hangen en was zich mentaal aan het voorbereiden op een proces-verbaal. Maar tot zijn grote verwondering kwam niet het boekje van de politieagent uit de auto tevoorschijn, maar een bruine kartonnen doos vol met fietsbellen. Ja dan krijg je wel even een hartverzakking.

Meneer agent was duidelijk. Het wordt een bel of een bon. En zo is die lelijke rinkelaar dus op het stuur van een prachtig gestroomlijnde Wilier beland.

Verder zal ik er geen touwtjes meer omdraaien, ik overweeg nu dus een bel aan te schaffen. Volgens mij heeft dit hele proces 4 fases, bij de één duurt het wat langer dan de ander. Maar er komt een moment dat je overweegt een fietsbel te adopteren. Volgens mij gaat dat zo:

Fase 1: de fietsbel ontkenningsfase

Die lag voor de hand hé. Natuurlijk moet je aan je imago als wielrenner denken. Wie weet wordt je nog wel prof. Zo’n fietsbel op je wielrenfiets helpt dan niet bij je geloofwaardigheid. Dat ding is niet aerodynamisch, weegt te veel en is ook nog eens afzichtelijk. Een fietsbel? Denk je. Die komt nooit op het stuur van mijn prachtige racefiets!

Fase 2: De adoptiefase

Het naroepen van mede fietspad gebruikers deert je niet. Laat ze maar schreeuwen, ‘Heb je geen bel’, ‘koop een fietsbel’, of natuurlijk de alom bekende kreet, ‘aso, het fietspad is niet alleen van jou’. Nee de meeste wielrenners zijn Oost-Indisch doof voor de kreten van fietsforensen, ANWB-dagjesmensen en andere flierefluiters op twee wielen.

Wat wel een ergernis is. Die mensen gaan niet op tijd aan de kant. Ben je net lekker aan het draaien en dan zitten er twee van die luifeltrappers voor je die de weg versperren. Meestal roep ik dan “LINKSOM!” En dan zie je natuurlijk dat ze beide naar links uitwijken. De ergernis die dat met zich meebrengt! Aargh! Gelukkig draag ik een helm, want ik kan me af en toe wel de haren uit m’n kop trekken.

Maar goed. Je snapt het punt nu inmiddels wel. Misschien is het nemen van een fietsbel wel handig. Misschien weegt de ondeugd van het hebben van zo’n ding wel op tegen het gemak dat het met zich meebrengt. Welkom in de adoptiefase.

Fase 3: De fietsbel oriëntatie

Ja, daar zit je dan. Te Googelen naar fietsbellen. Wie had dat gedacht. De volgende aankoop voor je racefiets worden niet die nieuwe carbon racewielen. Het wordt toch echt een fietsbel.

Fase 4: …zucht

Kijk eens naar je stuur dan weet je of je hier bent beland.

Een moeilijke beslissing

Het valt niet mee, soms moet je moeilijke beslissingen maken in deze hobby. Gelukkig zijn er wel nog productontwikkelaars die snappen dat de esthetiek van een racefiets belangrijk is.

Er zijn fietsbellen te koop die een stuk gestroomlijnder zijn dan het standaard modelletje dat ik eerder heb omschreven. Een onopvallende fietsbel is helaas wel wat prijziger dan het standaard modelletje. Interessant? Bekijk onderstaande selectie maar eens. Scheelt je weer een hoop gehannes via Google.

Knog Oi Classic Fietsbel

Fietsbel racefiets knog oi

Deze fietsbel is te koop bij bol.com

Klik hier voor meer informatie

HideMyBell 2.0 Wahoo Elemnt

Fietsbel racefiets Hide my bell

Deze fietsbel is te koop bij bol.com

Klik hier voor meer informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *