De échte Bemelerberg.
De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk kronkelende helling heeft jarenlang een bijrol vervuld in de Amstel Gold Race. Vanaf 2017 neemt de Bemelerberg het stokje over van de Cauberg en prijkt als finale klim op het programma van de Nederlandse wielerklassieker. Echter, tot op heden heeft de Bemelerberg de rol van scherprechter niet kunnen overnemen van de meest iconische ‘col’ uit Valkenburg.

11%?

Aan de voet van de Bemelerberg weet de oplettende fietser een verkeersbord te spotten. 11% Staat erop. Misschien is dit bord de reden dat de Bemelerberg beklimming altijd beter gaat dan je verwacht. De echte reden is natuurlijk dat de helling nooit steiler wordt dan pakweg 6%. Voor sommigen valt de Bemelerberg zelfs ten prooi aan het buitenblad. Kom je de Bemelerberg op de MTB ontdekken dan zijn de kaarten anders geschud…

Op de onverharde paden die deze omgeving rijk is vind je geen verkeersborden meer. En dat is maar goed ook. Want de hellingspercentages die je hier treft krijg je liever niet onder ogen. Zijn de benen goed dan is de kans dus groot dat die scherprechtersrol op deze paden wél wordt ingelost!

Spectaculaire rotswanden

Sportieve uitdaging daargelaten, de Bemelerberg weet zelf ook te imponeren. Want zoals de titel van deze paragraaf aangeeft. De overwegend groene flanken van de Bemelerberg worden op verschillende plekken doorbroken door spectaculaire rotswanden, mergelwanden om specifiek te zijn. Dit zijn de restanten van de vele mergelgroeven in de omgeving. Een aantal van de MTB-beklimmingen van de Bemelerberg voeren vlak langs deze mergelgroeven en geven je een mooi kijkje in dit natuurgebied dat door Stichting het Limburgs Landschap beschermd wordt.

Wees gewaarschuwd. Luie klimmen zijn verraderlijk!


MTB-beklimming Bemelerberg

De beklimming die hier beschreven wordt start op de Koelebosweg en brengt je via de Gasthuisdellenweg naar de top van de Bemelerberg. De aanloop is mild en geeft je ruim de kans om alle flora en fauna van dit natuurgebied te bewonderen.

De Koelebosweg, doet zijn naam eer aan. Er zitten ‘koele’ (Limburgs voor kuilen) genoeg in dit gravelpad. Dus houdt een schuin oog op de weg terwijl je je vergaapt aan het indrukwekkende zicht op de Winkelberggroeve.

Met een flauwe bocht naar rechts verlaat je de Koelebosweg en betreed je de Gasthuisdellenweg. Dit vormt een nieuw hoofdstuk in de klim. Mooi weetje, een del of delle (‘glooiing’) is een Nederlands begrip voor een kleine komvormige laagte of kuil, aldus Wikipedia. Daar mag je dus mooi uit omhoogklimmen.

Het échte Klimwerk

De eerste meters zijn steil en extra uitdagend door de blootliggende wortels die zich een weg door het pad banen. Maar écht technisch wordt het niet. Voetjes op de pedalen houden dus! Ben je 150 meter verder dan wordt de beklimming een beetje lui. Dat betekent gang maken voor de krachtpatsers of even lekker op adem komen als de jus eruit is. Maar wees gewaarschuwd. Luie klimmen zijn verraderlijk. Op dit punt heb je 20 hoogtemeters van de pakweg 50 in totaal overwonnen, én de afstand tot de top is aanzienlijk kleiner geworden. Dat betekent maar één ding. Het wordt steiler!

Naar de top

Nog één keer moet je de kuiten aanspreken om deze helling te overmeesteren. De laatste meters gaan stevig bergop met hellingspercentages in de dubbele cijfers. Maar langzaam maar zeker breekt het bos open en krijg je zicht op de top. Ben je boven dan fiets je op het plateau van Margraten. Hier tref je ellelange gravelpaden waar je lekker kan doorjakkeren. Of even fourageren en op adem komen natuurlijk.

De échte Bemeleberg.

En dan nog een weetje om mee af te sluiten. De officiële naam van de geasfalteerde helling die bekend staat als Bemelerberg is Krekelberg. De helling waar je op uitkijkt vanaf de Krekelberg is de werkelijke Bemelerberg. De verwarring is natuurlijk snel gemaakt wanneer er op het straatnaambord van de Krekelberg, Bemelerberg staat. Volg je het nog?

Dat betekent dus dat de onverharde klim die hier zojuist beschreven is daadwerkelijk de Bemelerberg opgaat. Heb je tijdens het klimmen net wat meer adem over dan je hijgende fietsmaat, dan kun je dit mooie feitje erin gooien. Dat wordt vast op prijs gesteld!

Wil je deze klim ontdekken? In 2024 brengen de 85km en 110km MTB-routes van Vebego Limburgs Mooiste en bezoek aan de échte Bemelerberg.

Tekst & beeld: www.grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *