Op zoek naar de beste fietsbel voor je racefiets. Dit zijn ze!

Een fietsbel op je racefiets. Het blijft een dilemma. Sommige wielrenners zweren erbij, anderen vervloeken dat rinkelende rotding. In mijn eerste jaren op de racefiets hoorde Ik zonder twijfel bij die eerste groep. Maar laatst schrok ik van mijzelf. Tijdens een fietsrit werd ik verrast door de gedachte om een fietsbel aan te schaffen. Ik probeerde die gedachte zo snel mogelijk te verdringen. Dat kan toch niet, zo’n lelijk ding op het mooie stuur van mijn racefiets! Volgens mij verval ik langzaam in de adoptie fase van zo’n rinkelende windvanger. Want ze zijn toch wel handig, én veilig! En nu dan? Zo’n fietsbel ziet er niet uit. Wat is de beste fietsbel om aan te schaffen voor je racefiets?

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Jammer! Maar geen nood, wil je snel de beste fietsbel voor jouw racefiets vinden dan helpt het overzicht hierbeneden. Dit zijn de beste fietsbellen voor je racefiets van dit moment.

Top 3 fietsbellen voor je racefiets

Fietsbel voor de racefiets HideMyBellHideMyBell39,95
Fietsbel voor je racefiets Knog OiKnog, Oi24,95
Fietsbel racefietsTrivio fietsbel balhoofd zwart12.95

Een fietsbel op je stuur, bah!

Laatst kwam ik een oude bekende tegen tijdens een trainingsrit. Ik kwam vanaf de Sibbergrubbe in Valkenburg naar beneden gefietst en hij kwam van links aanrijden. Het postuur van die persoon herkende ik meteen. Dat is een bekende!

Toen ik naast hem ging fietsen viel me meteen dat afzichtelijke ding op zijn stuur op. Heb je zo’n mooie Wilier racefiets en dan zit er een lompe fietsbel op je strakke racefietsstuur. Weet je wel, zo’n klein hoog metalen koepeltje met een kunststof slaghamertje. Dat zit dan met een afzichtelijk elastiek om je stuur bevestigd. Ik snapte er de ballen van. Volgens mij verlies je alleen al 10 Watt vermogen als je naar dat ding kijkt, dat had zeker een stuk gestroomlijnder gekund!

Dat ding bleef me aanstaren, dus ik moest er wat van zeggen. Ik voorzichtig vragen… ‘en wat is aan de hand met die fietsbel’. Waarop het antwoord kwam ‘ja dat ziet er niet uit he, een fietsbel op een racefiets’. Maar toen kwam wel een leuk verhaal naar boven. Die fietsbel zat nog niet lang op zijn stuur.

Onlangs heeft de politie Valkenburg deze beste wielervriend staande gehouden voor het ontbreken van een fietsbel. Want ja, daar is de politie niet blij mee. Een bel is nu eenmaal verplicht.

Nadat de beste man in uniform zijn preek had gehouden wende hij zich naar de dienstauto. Onze wielervriend zag de bui al hangen en was zich mentaal aan het voorbereiden op een proces-verbaal. Maar tot zijn grote verwondering kwam niet het boekje van de politieagent uit de rood-blauw gestreepte auto tevoorschijn, maar een bruine kartonnen doos vol met fietsbellen. Ja dan krijg je wel even een hartverzakking.

Meneer agent was duidelijk. Het wordt een bel of een bon. En zo is die lelijke rinkelaar dus op het stuur van een prachtig gestroomlijnde Wilier racefiets beland.

Verder zal ik er niet meer omheen draaien, ik overweeg dus een bel aan te schaffen. Volgens mij heeft dit hele proces 4 fases, bij de één duurt het wat langer dan de ander. Maar er komt een moment dat je overweegt een fietsbel te adopteren. Volgens mij gaat dat zo 😉

Fase 1: de fietsbel ontkenningsfase

Die lag voor de hand hé. Natuurlijk moet je aan je imago denken als wielrenner. Wie weet wordt je nog wel prof. Zo’n fietsbel op je wielrenfiets helpt dan niet bij je geloofwaardigheid. Dat ding is niet aerodynamisch, weegt te veel en is ook nog eens afzichtelijk. Een fietsbel denk je? Die komt nooit op het stuur van mijn prachtige racefiets!

Fase 2: De adoptiefase

Het naroepen van mede fietspad gebruikers deert je niet. Laat ze maar schreeuwen, ‘Heb je geen bel’, ‘koop een fietsbel’, of natuurlijk de alom bekende kreet, ‘aso, het fietspad is niet alleen van jou’. Nee de meeste wielrenners zijn Oost-Indisch doof voor de kreten van fietsforensen, ANWB-dagjesmensen en andere flierefluiters op twee wielen.

Wat wel een ergernis is. Die mensen gaan niet op tijd aan de kant. Ben je net lekker de pedalen aan het draaien en dan zitten er twee van die luifeltrappers voor je die de weg versperren. Meestal roep ik dan “LINKSOM!” En dan zie je natuurlijk dat ze beide naar links uitwijken. De ergernis die dat met zich meebrengt! Aargh! Gelukkig draag ik een helm, want ik kan me af en toe wel de haren uit m’n kop trekken.

Maar goed. Je snapt het punt nu inmiddels wel. Misschien is het nemen van een fietsbel wel handig. Misschien weegt de ondeugd van het hebben van zo’n ding wel op tegen het gemak dat het met zich meebrengt. Welkom in de adoptiefase!

Fase 3: De fietsbel oriëntatie

Ja, daar zit je dan. Te Googelen naar fietsbellen. Wie had dat gedacht. De volgende aankoop voor je racefiets worden niet die nieuwe carbon racewielen of fietsnavigatie. Het wordt toch echt een fietsbel.

Fase 4: …zucht

Kijk eens naar je stuur dan weet je of je hier bent beland.

Een moeilijke beslissing

Alle gekheid op een stokje je kan er maar beter een fietsbel op je racefiets hebben zitten. Ze zijn zelfs verplicht! Maar het valt niet mee, soms moet je moeilijke beslissingen maken in deze hobby. Gelukkig zijn er wel nog productontwikkelaars die snappen dat de esthetiek van een racefiets belangrijk is.

Er zijn fietsbellen te koop die een stuk gestroomlijnder zijn dan het standaard modelletje die ik eerder heb omschreven. Een onopvallende fietsbel is helaas wel wat prijziger dan het standaard model. Interessant? Bekijk onderstaande selectie maar eens. Scheelt je weer een hoop gehannes via Google.

Hier komen ze! De top 3 fietsbellen voor je racefiets.

Racefiets fietsbel HideMyBell
Fietsbel voor de racefiets HideMyBellHideMyBell39,95

1. HideMyBell

Heb je een Garmin, Wahoo, Mio etc. fietsnavigatie voor je racefiets? Dan is dit de absolute winnaar. Met de HideMyBell hoef je namelijk geen extra item toe te voegen aan je stuur. Je vervangt gewoon de mount van je fietsnavigatie en daar zit de fietsbel al in. Ideaal!

De HideMyBell is beschikbaar voor alle bekende bevestigingssystemen van fietsnavigatie.

HideMyBell kopen bij bol.com >
Meer informatie

https://youtu.be/j2wATQ4j0Ck
Fietsbel voor je racefiets Knog OiKnog, Oi24,95

2. Knog Oi Classic Fietsbel

De Knog, Oi Fietsbel is de meest strakke fietsbel die er te krijgen is voor je racefiets. Deze bel is in veel kleuren beschikbaar, je kan ‘m dus altijd perfect inblenden met je racefiets. Let even op de maat die je besteld. Het formaat large is geschikt voor de racefiets. Deze past om een stuur van 31.8mm.

Knog, Oi kopen bij bol.com >
Meer informatie

Balhoofd-Fietsbel-racefiets
Fietsbel racefietsTrivio Balhoofd fietsbel12,95

3. Balhoofd fietsbel

De normale fietsbel maar dan in een mini-uitvoering. Deze balhoofd fietsbel is een budgetvriendelijke optie voor je racefiets. De reden dat deze fietsbel de top 3 heeft gehaald is simpel. Deze fietsbel is ontzettend makkelijk in gebruik. Je bevestigt hem namelijk heel simpel en onopvallend onder het stuur van je racefiets. Ideaal als je bijvoorbeeld een aero-stuur op je racefiets hebt.

Trivio balhoofd fietsbel kopen bij bol.com >
Meer informatie

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

1 Reactie

  1. Erwin

    Dank voor dit stuk!
    Ik had een Knog Oi op m’n vorige fiets (hybride met recht stuur) waar ik heel blij mee was. Deze is alleen de verkeerde maat voor m’n racefiets, dus ben verder aan het kijken. De Bel-B ziet er perfect uit! Zeker als je ‘m aan de ‘hood’ bevestigd, waardoor je je hand niet van het stuur hoeft te halen -we willen toch bij de remmen blijven als we onvoorspelbaren mensen inhalen…-. Helaas niet meer via de link in het bericht, dus ga even googlen waar ie te koop is.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *