Waterval, een Zuid-Limburgs pareltje!
Vergezichten vol glooiende weilanden, beekstroompjes, vakwerkboerderijen, én de oudste wijngaard van Nederland verfraaien de meanderende weg door Waterval. Dit prachtige stuk asfalt weet je 2,5 kilometer lang te betoveren. En terwijl je alle weelde in je opneemt blijven de kuiten constant onder spanning. Want de weg door Waterval begint als vals plat, maar eindigt in een onvervalste kuitenbijter. Je merkt het, er blijven weinig nummertjes onaangevinkt op de bingokaart van Waterval. Iedereen die er gefietst heeft zal het beamen. Waterval is een ‘pareltje’ in het al zo mooie Zuid-Limburgse landschap.

BRONNEN

Waterval is een buurtschap gelegen tussen Ulestraten en Meerssen, verscholen in het Watervalderbeekdal. Omringd door steilwanden ligt een kluitje vol vakwerkhuizen en boederijen. Het landschap wordt bepaald door het Vliekerbos, golvend grasland en de Wijngaardsberg. In de omgeving ontspringen diverse bronnen die samenkomen in de Watervalderbeek waaraan het buurtschap zijn naam dankt.

Kopbeurt

Een heuse waterval zul je niet aantreffen tijdens een fietstocht door dit buurtschap. Maar in sommige gevallen mag je de naamgeving toch letterlijk gaan nemen. Na hevige regenval kunnen de regenwaterbuffers in de hellingen om Waterval overlopen. Dan baant het overtollige hemelwater zich een weg naar beneden over het bochtige asfalt. In dat geval is het geen slecht idee om even de kop van je fietsgroepje over te nemen!

Waterval, Meerssen, Netherlands

• Distance: 1.8 km, Elevation: 42 m, Avg. Grade: 2.5 %

Voor je het weet zit je ondersteboven op een tractor!


Waterval

Vanuit Meerssen zou je de afslag naar Waterval zo voorbijrijden. Het is een onopvallende t-splitsing op de doorgaande weg richting Ulestraten. Op de hoek van de afslag naar rechts ligt het Oostelijke woongebouw van Kasteel Vliek. Een stukje verder prijken twee uit mergelsteen opgetrokken zuilen die de entree naar de Wijngaardsberg vormen. Kom je met de mountainbike of gravelbike dan tref je achter deze zuilen een klim voor de wijn- en fijnproevers.

Over 500 meter lopen de hellingspercentages van deze onverharde klim stevig in de dubbele cijfers. Vlak voor de top wordt er zelfs even geflirt met de 20%! Op de top kom je uit bij de oudste wijngronden van Nederland. Al sinds het jaar 968 (nee er mist geen cijfer) wortelen hier druivenstokken in de Limburgse lössgrond. Maar de beproeving van de Wijngaardsberg laten we voor een andere keer. Met de racefiets volg je de verharde weg naar rechts waar de idyllische omgeving van Waterval zich langzaam ontvouwt.

Na de passage van de voormalige zandgroeve komt het buurtschap in zicht. Let hier op in de blinde bocht naar links. Zeker als je met een groep fietst. Voor je het weet zit je ondersteboven op een tractor!

De finale

Tussen de huizen loopt de weg vals plat omhoog. De hellingspercentages zorgen voor een beetje weerstand, maar weten de kuiten nog niet echt te motiveren. Pas als de laatste paar woningen in het kielzog achterblijven begint de finale beproeving van Waterval gestalte te krijgen. Het landschap breekt open en je krijgt zicht over glooiende landerijen. In de verte zie je het asfalt vanuit het dal omhoogklimmen. Nu kun je het vizier op scherp zetten. Voor dit laatste stukje klimwerk mag je nog even aan de bak!

Kuitenbijter

Aan het einde van de doortocht van Waterval staat er een heus kuitenbijtertje op de agenda. Met een fijne oplopende draai naar links sta je oog in oog met de Hoolstraat. Over een kleine 300 meter rukt het asfalt op om de laatste tiental hoogtemeters uit het dal te klimmen. Je hoeft hier geen heldendaad te verrichten om de top te bereiken. Deze klim leent zich er wel voor om even uit het zadel te komen en de wattages op te voeren. Maar met een maximale helling van 6% zullen de grootste kransjes op je cassette onberoerd blijven.

De Hoolstraat is een beetje kort van stuk voor de echte klimmers. Toch weet dit finale klimmetje te inspireren. Want het uitzicht op de weg die je zojuist hebt afgelegd is memorabel. Tussen het struikgewas krijg je een paar doorkijkjes te zien die het niet slecht zullen doen in een lijstje. We hebben het al eerder gezegd. Waterval is een ‘pareltje’ in het al zo mooie Zuid-Limburgse landschap.

Zelf Waterval ontdekken? In 2024 brengen de rode 150km en blauwe 120km routes van Vebego Limburgs Mooiste en bezoek aan dit idyllische buurtschap.

Tekst & beeld: www.grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *