Of je nu op zoek bent naar de steilste, langste of meest uitdagende beklimming. Het blijft moeilijk om er één specifiek aan te wijzen als zwaarste. Want hoogteprofielen, afstand en hellingspercentages vertellen allemaal maar een deel van het verhaal. Het allerbelangrijkst is de ervaring op de fiets. Hoe voelt het om zo’n tranentrekker op te harken. De zwaarte van een klim is dus niet zomaar in cijfers uit te drukken. De bouw van je lichaam, de vorm van de dag, het weer, allemaal spelen ze een rol in de “zwaarte factor”. Welke klim gaat er echt tussen je oren zitten. Dit is een uiterst subjectief lijstje met de aller zwaarste beklimmingen in Zuid-Limburg volgens Grimpeur.
Limburgs zwaarste beklimming nr 5: Brakkeberg
In Berg en Terblijt kan je je borst nat maken en je ketting smeren voor de beklimming van de Brakkeberg. Deze steile rakker gaat over een afstand van ongeveer 700 meter 66 hoogtemeters de lucht in. Met een gemiddelde helling van rond de 10% en plaatselijk percentages van 14% is dit allerminst een makkie. Ik houd wel van een lekkere steile klim om op te punchen. Maar het laatste deel van de Brakkeberg vind ik altijd om te huilen. Door de breedte van de weg heb je niet echt door hoe steil deze helling omhoogloopt. Dat gaat toch in je koppie spelen en maakt het hele tafereel een tandje zwaarder.
Limburgs zwaarste beklimming nr 4: Kersenpad (Loorberg)
De schitterende Loorberg is bekend terrein voor velen die in Zuid-Limburg hun trainingsrondjes fietsen. Deze klim is het perfecte voorbeeld van een loper. Maar wat veel fietsers niet weten is dat er een kleine afkorting verstopt zit in de Loorberg. Via de Rode Kruisweg ook bekend als het Kersenpad overbrug je dezelfde hoogtemeters als de Loorberg. Alleen in aanzienlijk kortere afstand. Je raad het dus al. Dit klimmetje is heel steil. Zo steil zelfs dat het je achterbandjes kan laten slippen en je voorwiel van de grond kan krijgen. Een feest voor de liefhebber van een ouderwetse kuitenbijter.
Je start de klim via de Loorberg. Na 600 meter steek je de weg over naar links en krijg je meteen een muur voor je kiezen. 400 meter lang krijg je gemiddeldes van ver boven de 10% voor je wielen. Door de grillige weg zitten daar ook enorme uitschieters tussen die richting de 20% gaan. Als je geluk hebt dan is de weg droog en liggen er niet veel bladeren. In de herfst en winter zou ik deze klim zeker vermijden.
Wil je je benen echt een plezier doen dan daal je na het beklimmen van het kersenpad de Loorberg af tot in de haarspeldbocht, en sla je linksaf de steile Flabberweg op. Dat zullen ze fijn vinden!
Limburgs zwaarste beklimming nr 3: Eyserbosweg
De Eyserbosweg krijg je nooit cadeau. En omdat het venijn in de staart zit is het altijd wachten hoeveel pijn deze judas je gaat doen. Meestal is omdraaien dan toch al geen optie meer dus zit er maar één ding op. Harken met die handel en zorgen dat je bovenkomt. Wat een tranentrekker is dit zeg. Op papier is de Eyserbosweg 900 meter lang en telt ‘ie 80 hoogtemeters. De gemiddelde stijging komt net boven de 9% uit, maar de laatste 300 meter zijn een hel als je benen niet meezitten. Hier zwalk je tegen gemiddeldes van 17% aan met uitschieters richting de 20%.
Limburgs zwaarste beklimming nr 2: Keutenberg
Welkom op de über kuitenbijter van Zuid-Limburg. “De Keut”. Op de eerste 200 meter van dit percentage-kanon is al menig fietsje in puin gereden. 22% zegt het bordje. Maar dat zie je met je blote ogen ook wel. Hoe die lap asfalt aan het begin van deze klim blijft liggen is mij nog steeds een raadsel. Maar goed. Om te weten hoe zwaar de Keutenberg is zal je hem toch echt eens op moeten fietsen. Ik kan je verklappen, dat is altijd afzien. In de eerste meters slaat de Keut je keihard in je nek en laat je daarna doodleuk nog 300 meter tegen 11% omhoog klauteren. Knappe wielrenner die dan nog even doortrekt tot de kruising 700 meter verderop. Heb je de Keutenberg overwonnen zonder de voetjes aan de vloer te hebben gehad dan verdien je zeker een schouderklopje.
Limburgs zwaarste beklimming nr 1. Doodeman
De Doodeman is een beetje de chagrijnige stiefbroer van de Keutenberg. Weet waar je aan begint voor je hem belaagd. Als het wielerbegrip “tegen een muur aanfietsen” je nog niet duidelijk was dan zal het kwartje denk ik snel vallen wanneer je aan de voet van de Doodeman aankomt. Je start je lijdensweg door 600 meter asfalt met een stijgingspercentage van gemiddeld 11% te overmeesteren. De laatste 400meter zijn dan misschien wat milder, maar als je benen aanvoelen als betonblokken doet zelfs vals plat pijn.
Route Limburgs zwaarste beklimmingen
Wil je deze zware jongens in één route tackelen? Dat kan! Grimpeur heeft een mooie route gemaakt. Bezint voor u begint, want je benen worden in 80km op de pijnbank gelegd. Een troost is dat de route start en eindigt bij de Amstel Gold Experience in Valkenburg. Daar is vast een goed hersteldrankje te krijgen!
Wil je deze route vanaf een Mac downloaden? Klik dan met de rechtermuisknop op de download link en selecteer ‘download linked file as’ of ‘bestand opslaan als’. Het GPX-bestand wordt dan gedownload maar krijgt automatisch een XML-extensie. Haal deze eraf om de GPX-route te gebruiken.
Voorbeeld: routenaam.gpx.xml wordt routenaam.gpx
0 reacties