Doodeman | de beklimming van de Doodeman

In Zuid-Limburg vind je maar een paar klimmen die je echt moet vrezen. De Cauberg en Keutenberg zijn inmiddels bekend bij het grote publiek. Maar in de luwte van de Keutenberg ligt de grootste tranentrekken van Nederland. Deze klim maakt je koud als je niet oppast! De moordende stijgingspercentages van de Doodeman hebben al veel pedaalridders met de voetjes aan de grond gekregen. Deze knaap is alleen weggelegd voor de echte grimpeurs.

Je vindt de Doodeman verborgen achter de Brand bierbrouwerij in het gehucht Stokhem. Wanneer je het dorp uitrijdt hoef je niet op je Garmin smart watch te kijken hoe laat het is, dat weet je wanneer je deze helling ziet. Vanuit Stokhem rij je regelrecht tegen een muur van asfalt met stijgingspercentages tot wel 18%. Je leest het goed. De Doodeman wijst regelrecht naar de hemel.

Dit is zo’n klim die je al in de benen voelt zonder dat je er ook nog maar een meter van hebt beklommen. Heb je een slechte dag op de fiets. Dan wordt deze beklimming een lijdensweg naar boven. Op een zomerdag tref je regelmatig een verdwaalde wielrenner aan die ligt te ploeteren op de flanken van de Doodeman. Bij deze aanblik vraag je je toch af of je niet gewoon even had moeten stoppen bij de Brand Brouwerij. Een Brand Zwaar Blond is ook al 8,5%

Ga je een poging wagen om de Doodeman te temmen? Maak dan je borst maar nat en smeer je ketting. Een afgetrainde Limburgse spijker overkomt deze hobbel wel. Maar voor ons reguliere wielergoden is dit huzaren stukje echt taaie kost. Zet je racefiets maar in het verzet ‘koffiemolen’ en doe een paar weesgegroetjes aan de voet, wellicht is de Doodeman je goed gezind.

Kom je boven zonder met de voetjes aan de grond te zijn geweest dan mag je jezelf gerust een schouderklopje geven. Want deze klim heeft al vele afstappers opgeëist. Begin je aan de Doodeman zorg dan dat je genoeg jus in de benen hebt en je blik op oneindig staat. Dan red je het. Heb je een slechte dag dan zit je binnen 400 meter achterstevoren op je fiets.

Indelen van de beklimming

De beklimming van de Doodeman komt uit op hetzelfde plateau als dat van de Keutenberg. Maar deze klim is zeker niet te vergelijken met de Keutenberg. Bij de Keut krijg je in het begin al een klap voor je harses van 22%. Maar als je 400 meter op de tanden bijt dan overkom je deze helling. De Doodeman is sluwer. Na 400 meter zou je willen dat je boven was. Waarschijnlijk heb je al je pijlen gericht op het bankje in de verte en maak je jezelf wijs dat het ergste dan is geweest. Helaas ben je dan pas op de helft van de ellende.

Bij het bankje vlakt het even af, dus het asfalt lijkt vergevingsgezind. Je komt er echter weer snel achter dat al het kwaad nog niet geschied is. Je benen voelen nu aan als een stel verzuurde betonblokken. Maar je zal echt nog even diep moeten gaan om de streep te halen.

De Doodeman overbrugd een afstand van ongeveer 1 kilometer. Als je boven bent kom je uit bij de hoeve aan de top van de Keutenberg. Laatsgenoemde overbrugd hetzelfde hoogteverschil in 1,7 kilometer. Dan hoef je geen Einstein te zijn om te snappen dat de Doodeman een formidabele tegenstander is.

Tijdens een rit in deze regio is de Doodeman alleen weggelegd voor de dagen dat ik echt goede benen heb. Beklimmingen uit deze categorie (in mijn hoofd heet deze categorie vieze smeerlappen) hebben altijd een beetje mentale voorbereiding nodig. In je achterhoofd weet je toch dat dit voor velen een echte angstgegner is. Maar de gedachte dat je dit monster gaat overmeesteren geeft altijd een goed gevoel. Dan moet je het alleen wel nog even doen. Er zit niks anders op. Wil je de Doodeman temmen, dan moet je lijden.

Profiel van de Doodeman

Locatie:  Stokhem
Type klim: Vieze smeerlap
Gem. Stijging: 7,6%
Max. Stijging:  18%
Lengte: 1000 meter
Hm: 77 m

Hoogteprofiel beklimming Doodeman

Grimpeur tip

Neem boven op de kruising de afslag naar links. Rechtsaf neem je de afdaling van de Keutenberg. Grote kans dat je hier zwalkende grimpeurs tegenmoetkomt die vooral naar hun voorwiel kijken en niet zozeer vooruit. Ook al mag je hier met je fiets omlaag. Het voelt toch altijd een beetje als spookrijden.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

Op kastelenjacht!

Op kastelenjacht!

Zuid-Limburg en omgeving heeft een paar hele bekende kastelen. Kasteel Schaloen, Chateau Neercanne en Beusdael. Allen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *