Wat is een grimpeur?

Nog 3 kilometer tot de top van de Alpe‘d Huez. Iedereen heeft het zwaar, velen zijn al gelost door het moordende tempo en de vele haarspeldbochten. Het peloton is uitgedund tot een trosje renners. Een trosje wielrenners dat elkaar in de houdgreep houdt. Gracieus dansen deze lichtgewichten met hun fiets over de steile helling. Ze geven elkaar geen meter prijs. Wie van deze grimpeurs heeft het laatste woord? Wie heeft de benen om met een felle demarrage de etappezege te grijpen?

Betekenis grimpeur

Grimpeur is Frans voor klimmer, in dit geval een wielrenner met als specialiteit het klimmen. Echte grimpeurs en grimpeusses zijn lichtgewicht wielrenners die niet terugdeinzen van een Alpencolletje. Hier zijn de grimpeurs in hun element. Gracieus overmeesteren ze de steilste hellingen.

Wie zijn grimpeurs?

Ze zijn makkelijk te spotten in het peloton. De echte klimmers zijn vaak kleine tengere mannetjes. Hun postuur heeft niet veel om het lijf, maar de kracht die ze uit hun iele lichaam kunnen trappen is indrukwekkend. Dit maakt een grimpeur zo betoverend. Bekende grimpeurs uit het verleden zijn Marco Pantani, Richard Virenque en meer recentelijk Alberto Contador.

Wat_is_een_grimpeur

De Grimpeurs van nu?

Klimmers zijn van alle tijden, iedere generatie heeft zijn helden. Helden die hun zeges vieren op grote hoogte. Op dit moment zijn het Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Geraint Thomas, Mikel Landa en Simon Yates, die vaak om de ereplaatsen strijden.

Ho wacht eens even, mis jij er ook een paar? Dit is niet toevallig! De Nederlandse grimpeurs mogen best even apart genoemd worden. Als er zo’n grote delegatie Nederlandse klimmers meedoet in de grote rondes dan mag je best een beetje chauvinistisch zijn. Met trots schreeuwen we onze helden de berg op. Laurens ten Dam, Steven Kruiswijk, Tom Dumoulin, Wout Poels, Bauke Mollema, Robert Gesink en Wilco Kelderman. Allen zijn ze smaakmakers als het het asfalt begint te stijgen.

Ook interessant

Boeken over wielrennen 2022

Boeken over wielrennen 2022

De Tour de France is gereden, de zomervakantie in aantocht. Tijd om de bleke mouwtjes op je arm te laten bijkleuren en...

Fietsen door een schilderij

Fietsen door een schilderij

Het begint allemaal vanaf het servicepunt bovenop de Gulperberg. Jawel, bovenop! Ben je met de mountainbike begonnen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *