Verscholen in het mooie Stammenderbos ligt de toepasselijk benoemde helling van de Stammenderbosweg. Als je van steile beklimmingen houdt dan is dit een juweeltje. We hebben het hier namelijk over de zwaarste kuitenbijter die te vinden is in deze omgeving. Dus zorg dat je kuiten goed zijn opgewarmd wanneer je deze taaie klim gaat trotseren.

Indeling van de beklimming

De beklimming van de Stammenderbosweg start wanneer je het bruggetje over de Geleenbeek passeert. Je rijdt over een tapijtje van asfalt dat sinds kort officieel te boek staat als fietsstraat. Maar van echt klimmen is hier nog geen sprake. Het loopt vals plat omhoog tot aan de eerste lange bocht naar rechts. Vanaf hier wordt alles een stuk spannender. Schakel maar alvast terug naar je binnenblad en gooi ‘m achter maar op het koffiemolentje. Want dit is geen klim voor zondagsrijders. Wanneer je de afslag naar links pakt en het bospad inslaat krijg je een regelrechte muur voor je wielen.

De aanblik van de eerste meters van het bospad doen denken aan de Keutenberg. En de percentages liegen er niet om. Zoek op internet en je vindt al snel dat de stijgingspercentages oplopen tot wel 13%. Ik kan je verklappen dat de stoemper die dat schrijft deze beklimming nog nooit heeft overwonnen. 13% over 100meter kan best kloppen, maar de eerste 25-30 meter zijn barbaars. Ik durf er een ‘shoey’ uit mijn kleffe wielerschoenen op te zetten dat de percentages hier eerder richting de 20% gaan.

Ben je met je fiets over deze horde gekropen dan mogen je brandende kuiten hun tocht naar boven voortzetten over een 200 meter aan 11%. Heb je al flink wat kruit verschoten om over de eerste meters heen te komen dan is het geen schande als je hier begint te zwalken. Gelukkig is de ellende wel snel achter de rug. Aan de top zie je rechts de Stammenderhof liggen. Hier ben je boven. Lekker gewerkt!

De klim van de stammenderbosweg

Is er ook nog goed nieuws te melden over deze klim hoor ik je denken? Jazeker! Als je boven bent kom je ongeveer op hetzelfde punt uit als de beklimming van de Sweikhuizerberg. Mijn advies op een mooie zomerdag. Ga even het terras op bij Gasterie de Bokkereyer en bestel een overheerlijke Sint Gummarus Tripel. Want na een steile kuitenbijter ben je ook weleens toe aan een lekkere loper. De Sint Gummarus haalt een prettige 7% over 33cl. Proost!

Profiel van de Stammenderbosweg

Locatie:  Sweikhuizen / Schinnen
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 8,5%
Max. Stijging: +- 20%
Lengte:600 meter
Hm: 48m

Grimpeur tip

  • In de omgeving van de Stammenderbosweg liggen een aantal mooie klimmen. De Sweikhuizerberg is ook een pittige klim die midden door het dorpje Sweikhuizen loopt. Heb je toch liever een wat landelijkere klim probeer dan eens de beklimming van de Slakweg of Duistergatsken. En last but not least, Als je van korte scherpe kuitenbijters houdt dan past de Zandberg perfect in jou straatje.
  • Ben je eerder opzoek naar een fijne pauzeplek om een speciaal brouwsel van onze Zuiderburen te nuttigen dan zit je in deze omgeving goed bij Gasterij de Bokkereyer, De Biesenhof of het prachtige kasteel Terborgh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *