De beklimming van de Stammenderbos

De helling deelt zijn naam met het bos waar deze doorheen loopt. Stammenderbos. Als je van steile beklimmingen houdt dan is dit een juweeltje. We hebben het hier namelijk over de zwaarste kuitenbijter die te vinden is in de regio Grensmaasvallei. Dus zorg dat je kuiten goed zijn opgewarmd wanneer je deze taaie kuitenbijter gaat trotseren.

Indeling van de beklimming

De beklimming van de Stammenderbos start wanneer je het bruggetje over de Geleenbeek passeert. Je rijdt over een tapijt van asfalt dat sinds kort officieel te boek staat als fietsstraat. Maar van echt klimmen is hier nog geen sprake. Het loopt vals plat omhoog tot aan de eerste lange bocht naar rechts. Vanaf hier wordt alles een stuk spannender. Schakel maar alvast terug naar je binnenblad en gooi ‘m achter maar op het koffiemolentje. Want dit is geen klim voor zondagsrijders. Wanneer je de afslag naar links pakt en het bospad inslaat krijg je een regelrechte muur voor je wielen.

De aanblik van de eerste meters van het bospad doen denken aan de Keutenberg. En de percentages liegen er niet om.


Het asfalt doemt voor je op als een muur met een hellingspercentage van 20% en meer. Schakel hier op tijd terug want je gaat met de voetjes aan de vloer.

De aanblik van de eerste meters van het bospad doen denken aan de Keutenberg. En de percentages liegen er niet om. Bekijk je het hoogteprofiel dan vind je stijgingspercentages tot wel 13% per 100 meter. Ik kan je verklappen dat dit maar het halve verhaal verteld. 13% over 100meter kan best kloppen, maar deze klim is grillig. De eerste 25-30 meter zijn barbaars. Je knalt hier bijna tegen een muur met een helling van 20% en meer. Schakel hier op tijd terug want je gaat geheid met de voetjes aan de vloer.

Ben je met je fiets over deze horde gekropen dan mogen je brandende kuiten hun tocht naar boven voortzetten. Over de volgende 200 meter aan 11% komt het aan op grinta. Heb je al flink wat kruit verschoten in de eerste meters dan is het geen schande als je hier begint te zwalken. Gelukkig is de ellende wel snel achter de rug. Aan de top zie je rechts de Stammenderhof liggen. Hier ben je boven. Lekker gewerkt!

Is er ook nog goed nieuws te melden over deze klim hoor ik je denken? Jazeker! Als je boven bent kom je ongeveer op hetzelfde punt uit als de beklimming van de Sweikhuizerberg. Mijn advies op een mooie zomerdag. Ga even het terras op bij Gasterie de Bokkereyer en bestel een overheerlijke Sint Gummarus Tripel. Want na een steile kuitenbijter ben je ook weleens toe aan een lekkere loper. De Sint Gummarus haalt een prettige 7% over 33cl. Proost!

Profiel van de Stammenderbosweg

Locatie:  Sweikhuizen / Schinnen
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 8,5%
Max. Stijging: +- 20%
Lengte:600 meter
Hm: 48m

Hoogteprofiel beklimming Stammenderbos
Grimpeur tip
  • In de omgeving van de Stammenderbosweg liggen een aantal mooie klimmen. De Sweikhuizerberg is ook een pittige klim die midden door het dorpje Sweikhuizen loopt. Ga je liever voor een landelijkere klim probeer dan eens de beklimming van de Slakweg of Duistergatsken. En last but not least, Als je van korte scherpe kuitenbijters houdt dan past de Zandberg perfect in jou straatje!
  • Ben je eerder opzoek naar een fijne pauzeplek om een speciaal brouwsel van onze Zuiderburen te nuttigen dan zit je in deze omgeving goed bij Gasterij de Bokkereyer, De Biesenhof of het prachtige kasteel Terborgh.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *