Sweikhuizerberg | de beklimming van de Sweikhuizerberg

In de poort van Zuid-Limburg, de Grensmaasvallei liggen enkele klim-pareltjes verscholen. De Sweikhuizerberg is er daar een van. In deze regio begint het Limburgs landschap langzaam te glooien. In de verte tekenen zich de heuvels van het Zuiden zich al af. Maar wie van het steile klimwerk houdt kan ook in deze streek zijn borst nat maken. Om te beginnen met de Sweikhuizerberg.

Als je deze klim voor de wielen krijgt wordt je zeker op de proef gesteld. De onregelmatigheid is om tureluur van te worden. Er is niet één goed verzet waarmee je deze klim temt. De onregelmatigheid zorgt ervoor dat je constant aan het zoeken bent naar het juiste tandwiel en de juiste cadans. Het profiel van de beklimming laat een gemiddelde van rond de 5% optekenen, maar heeft uitschieters boven de 10%. De keuze van bestrating helpt ook niet mee. De helling is een ratjetoe van afsfalt, klinkers en kinderkopjes. Dit maakt het wel lekker pittoresk, tegenover de bekende hollewegen, bospaadjes en open klimmen in het veld is de klim door het bergdorpje Sweikhuizen uiterst charmant.

Indelen van de beklimming

De beklimming start nadat je brasserie de Biesenhof aan je rechterhand hebt gepasseerd. Deze carréhoeve is trouwens een uitstekende plek om tijdens een rit even een welverdiende pauze in te lassen om een hapje en een drankje te doen. Maar wij zijn hier voor het klimwerk. Nadat je de Geleenbeek passeert rij je de bergweg van Sweikhuizen op. Snel wordt duidelijk waar die naam vandaan komt. Je krijgt het eerste stuk klimwerk voor de kiezen. Je richtpunt is het oude kerkje dat boven aan de eerste steile strook staat. Aangekomen bij het kerkplein in Sweikhuizen wordt het hellingspercentage wat minder. Even een paar tellen op adem komen en het zuur uit de benen trappen.

Het oude kerkplein halverwege de Sweikhuizerberg

Langt duurt dit niet. Want je moet je nog klaarmaken voor het meest uitdagende gedeelte. Ongeveer 200 meter na het passeren van de kerk krijg je een muur van rode klinkers voor je wielen. Hier heeft menig grimpeur zich al het snot voor de ogen gereden. Is deze helling eenmaal overwonnen dan is het rustig uittrappen tot boven over een mild stijgingspercentage van 4 a 5%. Nu staat je niks meer in de weg om een heerlijk brouwsel te nuttigen bij gasterie de Bokkereyer. Mijn favoriet? De Sint Gummarus Tripel. Die is verdiend!

Profiel van Sweikhuizerberg

Locatie:  Sweikhuizen
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 5%
Max. Stijging: 10%
Lengte: 1,1 km
Hm: 57

Hoogteprofiel beklimming Sweikhuizerberg

  • Voor wie van een fijne café stop houdt legt de Sweikhuizerberg halverwege op de route. Op de top kan je voortreffelijke ijsjes halen en er ligt een leuk terras. Voor als je zin hebt in koffie. Of uhh… een heerlijk speciaal biertje hmmm…
  • Geen bierliefhebber, maar wel fan van percentages? Waag je dan eens aan de Stammenderbosweg. De steilste klim in deze regio! Liever glooiend omhoog fietsen door een weids uitzicht, dan is de klim van Duistergatsken iets voor jou.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *