Route: Grensmaasvallei en Maas

Heb je de bekende routes door het Zuid-Limburgse heuvelland wel gezien, of heb je vandaag de benen niet om je lijf weer over die venijnige pukkels heen te slepen? Dan is dit een leuk rondje om te fietsen, want veel hoogtemeters ga je er niet in vinden. Wat je wel vindt is een prachtige route langs het water, met schitterend uitzicht en fijne fietspaden. In deze route rij je zowel aan de Nederlandse als aan de Belgische zijde van de Maas.

Uitzicht over de Maas vanuit België, Grimpeur

Deze route in het kort

Vanuit Sittard beklim je een paar korte hellingen. Je fiets via de Schelberg, Vloedsgraaf en Maasberg richting de Maas. Dan zijn de kuiten meteen lekker opgewarmd. Je rijdt langs de Nederlandse zijde van het water tot aan Maaseik. Hier wordt de maas overgestoken en gaan we deze rivier vanuit Belgisch perspectief bekijken. Hier fiets je over ruime fietspaden met wijds uitzicht. De fietspaden aan de Belgische zijde van de Maas glijden heerlijk weg onder je wielen. Aan deze zijde liggen ook een aantal mooie gelegenheden voor een pauzemomentje. Aangekomen in Kotem gaan we via de A76 Brug weer terug naar Nederlandse bodem. Hier wacht de finale. De pittoreske klim van de Sweikhuizerberg en voor de liefhebber natuurlijk wat gerstenat op de Sittardse markt.

De kasseien klim van de Maasberg in Elsloo

Leuke weetjes

De Maasberg is de enige kasseien klim in Nederland. Deze klim is voor lange tijd opgenomen geweest in de Amstel Gold Race. Sinds 2013 wordt in plaats van de Maasberg de iets verderop gelegen Slingerberg beklommen. Op de Maasberg overbrug je een hoogteverschil van slechts 21 meter over een totale lengte van 500 meter. De gemiddelde stijging is 4,2%. Maar door het steile gedeelte dat de 11% aantikt waan je je even op een van de befaamde klimmen uit de Ronde van Vlaanderen.

Download file: Grimpeur_Grensmaasvallei en Maas 100km 550Hm .gpx

Wil je deze route vanaf een Mac downloaden? Klik dan met de rechtermuisknop op de download link en selecteer ‘download linked file as’ of ‘bestand opslaan als’. Het GPX-bestand wordt dan gedownload maar krijgt automatisch een XML-extensie. Haal deze eraf om de GPX-route te gebruiken.

Voorbeeld: routenaam.gpx.xml wordt routenaam.gpx

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

2 Reacties

 1. Luc trines

  De route loopt helaas 2 keer dood.
  Op de visserweert in maaseik en p de meerser eindstraat bij stein. Ik fiets met een wahoo bolt en moet 2 keer een andere optie zoeken. Verder mooie rit.

  Antwoord
  • grimpeur

   Bedankt voor je feedback Luc.
   De route is aangepast. Goed om te horen dat je een mooie rit hebt gehad!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *