Koning van Spanje | De beklimming van de Koning van Spanje

De koning van Spanje. Een vreemde naam voor een beklimming. Maar er zit weldegelijk een koninklijk tintje aan deze heuvel. De koning van Spanje zou deze heuvel enige tijd bezet hebben tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het is maar even dat je het weet. Voor ons wielerliefhebbers is er gelukkig goed nieuws. Hij is er inmiddels vanaf. We  hebben vrij spel om deze helling aan onze vorstelijke wattages te onderwerpen.

Voor wielrenners is de koning van Spanje vooral bekend als de makkelijkste manier om vanuit het dal van Gulpen omhoog te klimmen. Naar het Plateau van Crapoel welteverstaan (voor de liefhebbers). Maar dat deze helling makkelijk te bedwingen is vertelt niet het hele verhaal. De Koning van Spanje is een echte smaakmaker. Het is een ontzettend toegankelijke helling die goed te doen is voor ieder niveau wielrenner. Het wegdek is prima, de hellingspercentages schommelen een beetje maar worden nooit echt spannend. Maar verslik je er niet in, je komt zeker niet boven zonder een zweetdruppeltje te laten.

De klim van de Koning van Spanje

De Koning van Spanje wordt pas echt noemenswaardig wanneer je het over beleving hebt. Dat is waar deze helling in uitblinkt. Vanaf het zwembad in Gulpen start de tocht naar boven. In tegenstelling tot de Gulperberg loopt het asfalt geleidelijk omhoog. 4% zal voor niemand echt pijn doen. Vanaf de voet kronkelt de helling gestaag omhoog, maar er is nog weinig spektakel te melden. Pas als je na 600 meter fietsen langzaam naar links begint te draaien gaat deze klim je inpakken.

Het landschap om je heen opent zich en je fietst ineens dwars door een schilderachtig vergezicht. In het ochtendgloren of met ondergaande zon is het uitzicht spectaculair! Uitermate geschikt voor wat actiefoto’s van je fietsmaat terwijl jullie deze helling verpulveren. Die doen het zeker goed op Strava!

En dan, terwijl je denkt dat de Koning van Spanje al zijn charme’s in de strijd heeft gegooid, en je heeft betoverd met zijn majestueuze vergezichten, komt toch nog even dat echte kuitenbijter gevoel uit Gulpen doorschemeren. Na 1300meter van deze klim afgelegd te hebben rukt het stijgingspercentage op naar de dubbele cijfers. 100 meter aan 11% laten je nog even lekker uit het zadel komen om deze heerlijke klim “en dansuese” af te sluiten.

Ben je boven dan kijk je als een vorst neer op het dal. Kerktorentjes, de Gulpener bierbrouwerij, bossen, weilanden. Het ligt allemaal aan je wielen. Als je nu geen zin krijgt om deze helling te overmeesteren weet ik het ook niet meer. Vooruit, gas erop!

Profiel van de Koning van Spanje

Locatie: Gulpen
Type klim: Loper
Gem. Stijging: 4,5%
Max. Stijging:  11%
Lengte: 1,6km
Hm: 76 m

Hoogteprofiel beklimming Koning van SpanjeGrimpeur tip

Zoek je wat meer weerstand voor je gelouterde fietsbenen. Neem dan de Westelijke beklimming van de Gulperberg. De eerste 200meter pompen je kuiten meteen vol met zuur met hellingspercentages tot 16%. Een juweel voor de liefhebber van het steile klimwerk.

Route met Koning van Spanje

Ga je een dagje hoogtemeters maken in Zuid-Limburg, dan is deze route van Epen richting Sittard en terug een absolute aanrader. Uiteraard is de Koning van Spanje hierin ogenomen.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *