Gulperberg | De beklimming van de Gulperberg

De Gulperberg, bekend uit de Amstel Gold Race en berucht om zijn taaie hellingspercentage. Deze klim hoort thuis in het rijtje angstgegners van Zuid-Limburg. En dat is niet gek. De aanblik van deze kuitenbijter geeft veel wielrenners al het sukkelen in de benen. De Gulperberg behoort tot de zwaargewichten van Zuid-Limburg, en is een must om af te strepen van je wieler bucketlist. Je kan de Gulperberg van twee kanten beklimmen. Het meest bekend is de klim vanuit Partij, logischerwijs is dit dan ook de zwaarste natuurlijk. Deze helling gaan we nu op.

De Gulperberg is makkelijk te vinden. Vanaf het kruispunt in Wittem steek je over richting Partij. Aangekomen in dit kleine Zuid-Limburgse dorp sla je in de haarspeldbocht rechtsaf. Nu lig je meteen op koers richting de Gulperberg. Onder aan de voet heb je nog één uitweg om deze schobbejak te ontwijken. Sla je rechtsaf dan rij je om deze helling heen. Maar wij kiezen niet het hazenpad. Houd links aan en dan wordt het even goed aanpappen. De kuiten gaan branden, maar het uitzicht is het waard!

Indelen van de beklimming

De eerste 200 meter zijn vergevingsgezind. Maar dat is het verraderlijke aan deze typisch Zuid-Limburgse klimmen. Ze worden alleen maar steiler. Als je het profiel van de Gulperberg bekijkt is het een perfecte schans. Met de eerste paar milde meters in de benen wordt de helling van het asfalt langzaam opgeschroefd.

We gaan de komende 100 meter naar de 11%. Je bevind je nog steeds in het holleweg gedeelte tussen de twee oplopende bermen. Dit is het moment dat je je benen gaat voelen. Dan kan ik je nu geruststellen, je bent halverwege en het ergste moet nog komen. Als je nog niet uit het zadel was gekomen dan gaat dat nu wel gebeuren want het klapstuk van de Gulperberg zijn de laatste 300 meters die met een gemiddelde hellinghoek van 13% alle energie uit je benen zuigt.

Voor veel ridders te fiets is dit het moment om het voorwiel eens goed te gaan bestuderen. De laatste meters zijn afzien.

Als je niet met gebogen hoofd omlaag zit te staren, terwijl de zweetdruppels van je neus af druipen is het hier zeker de moeite waard om eens om je heen te kijken. Dit gedeelte van de klim geeft je prachtig uitzicht over de omgeving Gulpen. Zit je wel vierkant op je fiets dan geef er nog even een goeie laatste snok aan. Want boven wacht een beloning!

Het uitzicht boven op de Gulperberg

Houd je boven op de top links aan dan fiets je via de Landsraderweg over het plateau van Gulpen. Rechts heb je schitterend uitzicht over het dal. Op een warme zomeravond met een ondergaande zon is dit uitzicht echt adembenemend. Dan heb je echt een vakantiegevoel in eigen land!

Blijf je de Landsraderweg volgen dan brengt deze je uiteindelijk richting Slenaken. Aan de top van de Loorberg. De Landsraderweg is trouwens een hele goede tip. Deze weg is autoluw en loopt door een rustige omgeving.

Profiel van de Gulperberg

Locatie:  Gulpen
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 9,5%
Max. Stijging:  14%
Lengte: 600 meter
Hm: 58 m

Hoogteprofiel beklimming Gulperberg Partij

Grimpeur tip

  • Sla je rechtsaf bovenop de klim dan heb je een fantastisch panorama uitzicht van Gulpen.
  • In de regio Gupen moet je over een paar stalen kuiten beschikken. Nergens anders in Nederland vind je zoveel steile hellingen bij elkaar

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *