Fromberg | De beklimming van de Fromberg

De Fromberg is een helling in het Zuid-Limburgse heuvelland met enige faam. Deze is zeker niet verworven door het gemiddelde hellingspercentage van 4%. Daar zal een gelouterde grimpeur geen druppeltje angstzweet van laten. De roem van Fromberg kan worden gezocht in de aanwezigheid van deze helling in de finale van de Amstel Gold Race. Nadat de koers de Kruisberg en Eyserbosweg is gepasseerd is, is de Fromberg de volgende gang op het menu van de profs. En wat dan vooral opvalt is de prachtige omgeving waarin deze helling ligt. Het is niet zozeer de uitdaging, maar vooral de schoonheid van deze klim die de Fromberg een echt hoogtepunt maakt tussen de vele Zuid-Limburgse heuvels.

De Vrakelbergerweg

De Fromberg is te vinden net buiten Wijlre, de voet ligt langs de Vrakelbergerweg. Onthoud  deze weg als je op zoek bent naar een goede plek voor een Zuid-Limburgse interval training. Verspreid over weerszijden van de vrakelbergerweg ontspringen namelijk wel 7 beklimmingen. Waarvan er geen één echt vergevingsgezind is. Stuk voor stuk zijn het stevige kuitenbijters.

Voet van de Fromberg

Fromberg beklimming

De beklimming

In het geval van de Fromberg zijn er twee routes naar de top. In dit artikel beschrijven we de officiële. Vanuit Wijlre pak je de afslag Klapstraat. Je fietst onder het tunneltje van de Miljoenenlijn door en pakt dan de eerste afslag links. Welkom op de Fromberg. Het eerste deel is meteen flink stijl en piekt op 10%. Schakel dus op tijd. Zeker wanneer je vanuit Wijlre komt aangereden. Kom je van de andere kant dan heb je een aanloopje en mag je het proberen met de grote zaag erop.

De beklimming van de Fromberg is onregelmatig en op te delen in 3 stukken. Wil je een snelle tijd klokken op de top dan is het dus handig om deze 1,7 kilometer lange klim een beetje in te delen. Het eerste stuk is veruit het steilste, maar goed te doen. Hier kun je even lekker uit het zadel komen. Aangekomen bij de eerste afslag draai je naar links en leg  je het grote mes erop. Dit tweede gedeelte loopt goed en telt een stuk lagere hellingspercentage’s. Blijf in het zadel en laat die watts’s gelden. Het laaste stuk is een afslag naar links, de Scheumerweg op. Deze weg glooit een beetje. Hier mag de gaskraan helemaal open om de laatste hoogtemeters te overwinnen.

Bijzonderheden

De prijs voor de zwaartse beklimming in Zuid-Limburg gaat bij lange na niet naar de Fromberg. Maar qua beleving is dit echt een pareltje. Op het stuk dat door het open veld omhoog loopt is het genieten. Met de talloze rijen groene wijnranken van Wijngoed Fromberg aan je linkerhand, en een vergezicht op rechts is het moeilijk je ogen op de weg te houden. Voor de geologen onder ons, je hebt een mooi uitzicht op het Droogdal van Colmont. Zeker tijdens een avondritje brengt een laagstaande zon deze helling helemaal tot leven.

Profiel van de Fromberg

Locatie: Wijlre, Fromberg
Type klim: Onregelmatig
Gem. Stijging: 4 %
Max. Stijging:  10%
Lengte: 1700m
Hm: 66 m

Grimpeur tip

De Fromberg is één van 7 mooie beklimmingen die ontspringen vanaf de Vrakelbergerweg. Ben je op zoek naar een mooie plek om een interval training te doen dan is dit de plek waar je moet zijn. De Vrakelberg is veruit de pittigste die je hier aantreft.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *