Om er maar geen doekjes om te winden. De Vrakelberg is een eersteklas schobbejak. Verstopt tussen Etenaken en Ubachsberg ligt dit ettertje op de loer in de bosjes. Vanaf de Vrakelbergerweg zie je deze helling niet liggen. Sla je de weg in dan doet deze klim zich daarna geen enkele moeite meer om een verassingselement in te bouwen. Zodra je de Kruishoevenweg inslaat zie je de weg naar de hemel wijzen en voel je de moed in de kuiten zakken. Dit wordt allerminst een makkie. Dus ga maar alvast op de pedalen staan.

Het wegdek is oud en versleten, zoals het hoort op een goeie kuitenbijter. De hellingspercentages slaan meteen uit naar ver boven de 10% en de lengte van 600 meter maakt de Vrakelberg lang genoeg om je mede-pedaalridders eens goed op het rooster te leggen.

Een beetje ondergewaardeerd

En toch is er iets met deze helling. Dat moet me even van de borst. De Vrakelberg is een beetje een ondergewaardeerde klim wat mij betreft. Terwijl deze klim toch alles in huis heeft wat je van een steile Zuid-Limburgse helling mag verwachten. Een prachtige ligging, asfalt met karakter, stijgingspercentages ver boven de 10% en acte de préséance in de Amstel Gold Race. Misschien is het vanwege de bekendheid van de naastgelegen Fromberg? Ik zou het niet weten.

De beste vergelijking die ik best durf te maken, is dat deze venijnige bult qua profiel aardig in de buurt komt van dat van de Kruisberg in Wahlwiller. Al is de Vrakelberg dan wel het vervelende kleine broertje. Maar op een slechte dag met een blinddoek om merk je het verschil echt niet, durf ik mijn reservebandje op te wedden!

Vrakelberg beklimming

De klim

We zullen maar zeggen dat de Vrakelberg een echte angstgegner is dan. En dat vind ik ook wel een terechte stempel. Want deze klim is zeer zeker niet geschikt voor de zomerse zondagsrijder. Meteen loopt deze helling steil op. De steilste 100 meter tikken de 13% aan. Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Hier zitten ook uitschieters tussen naar de 16%. En daar moet je je racefietsje ook gewoon overheen harken.

Nadat je je fiets door de twee knikken hebt gestuurd is het kwaad bijna geschied. Ik weet dat dat bankje in de laatste knik er uitnodigend uitziet. Maar hou vol! Geef er nog een laatste snok aan de pedalen want de top is in zicht. Na pak en beet 450 meter is de beer geveld. De laatste meters tot de kruising lopen vals plat omhoog.

Eenmaal boven wordt je meteen beloond. Ga je rechtdoor op de kruising dan zoef je omlaag over het puike teer van de Karstraat. Even het zuur uit de benen laten waaien.

Beklimming van de Vrakelberg

Profiel van de Vrakelberg

Locatie:  Kruishoeve, Voerendaal
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: ± 8%
Max. Stijging:  13%
Lengte: ± 600m
Hm: 47 m

Grimpeur tip

Wanneer je vanuit Etenaken richting de Vrakelberg rijdt kun je ook nog een afslag later naar links pakken. Hier fiets je omhoog tussen de holle bermen van de klim Colmont. Niet zo zwaar als de Vrakelberg, maar wel een lastpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *