Vrakelberg | De beklimming van de Vrakelberg

Om er maar geen doekjes om te winden. De Vrakelberg is een eersteklas schobbejak. Verstopt tussen Etenaken en Ubachsberg ligt dit ettertje op de loer in de bosjes. Vanaf de Vrakelbergerweg zie je deze helling niet liggen. Maar neem je de afslag, dan doet deze klim zich geen enkele moeite meer om je te verrassen. Zodra je de Kruishoevenweg inslaat zie je de weg naar de hemel wijzen en voel je de moed in de kuiten zakken. Dit wordt geen makkelijke opgave. Dus ga maar alvast op de pedalen staan.

Het wegdek is oud en versleten, zoals het hoort op een ouderwetse kuitenbijter. De hellingspercentages slaan meteen uit naar ver boven de 10% en de lengte van 600 meter maakt de Vrakelberg lang genoeg om je mede-pedaalridders eens goed op het rooster te leggen.

Een beetje ondergewaardeerd

En toch is er iets met deze helling. Dat moet me even van de borst. De Vrakelberg is een beetje een ondergewaardeerde klim als je het aan grimpeur.nl vraagt. Terwijl deze klim toch alles in huis heeft wat je van een steile Zuid-Limburgse helling mag verwachten. Een prachtige ligging, autoluw, asfalt met karakter, stijgingspercentages ver boven de 10% en acte de préséance in de Amstel Gold Race. Misschien is het vanwege de bekendheid van de naastgelegen Fromberg? De Vrakelberg blijf toch een beetje onbemind.

De beste vergelijking, die ik best durf te maken, is dat deze venijnige bult qua profiel aardig in de buurt komt van dat van de Kruisberg in Wahlwiller. Al is de Vrakelberg dan wel het vervelende kleine broertje. Maar op een slechte dag merk je het verschil echt niet. Dan doen ze net zoveel pijn.

Vrakelberg beklimming

De klim

We zullen maar zeggen dat de Vrakelberg een echte angstgegner is dan. En dat lijkt me een terechte stempel. Want deze klim is zeer zeker niet geschikt voor de zomerse zondagsrijder. Meteen loopt deze helling steil op. De steilste 100 meter tikken de 13% aan. Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Hier zitten ook uitschieters tussen naar de 16%. En daar moet je je racefiets ook gewoon overheen hijsen.

Nadat je je fiets door de twee knikken hebt gestuurd is het kwaad bijna geschied. Het bankje in de laatste knik voor de top ziet er uitnodigend uit. Maar hou vol! Geef hier nog één laatste snok aan de pedalen want de finish is in zicht. Na pak en beet 450 meter is de beer geveld. De laatste meters tot de kruising lopen vals plat omhoog.

Eenmaal boven wordt je meteen beloond. Ga je rechtdoor op de kruising dan zoef je omlaag over het puike teer van de Karstraat. Even het zuur uit de benen laten waaien.

Beklimming van de Vrakelberg

Profiel van de Vrakelberg

Locatie:  Kruishoeve, Voerendaal
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: ± 8%
Max. Stijging:  13%
Lengte: ± 600m
Hm: 47 m

Hoogteprofiel beklimming Vrakelberg

Grimpeur tip

Wanneer je vanuit Etenaken richting de Vrakelberg rijdt kun je ook nog een afslag later naar links pakken. Hier fiets je omhoog tussen de holle bermen van de klim Colmont. Niet zo zwaar als de Vrakelberg, maar wel een lastpak.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *