Kruisberg | De beklimming van de Kruisberg

De Kruisberg kan ik maar op één manier omschrijven. Dit is het etterbakje van Zuid-Limburg! Een onvervalste kuitenbijter. De klim is kort en scherp met een maximaal stijgingspercentage van 18%. Het perfecte recept voor de explosieve grimpeur. Beschik je niet over de power om snel naar boven te ploffen dan wordt het gegarandeerd harken. Velen zullen een haat/liefde verhouding hebben met dit ‘hobbeltje’ dat zo fijn gepositioneerd ligt op de route naar de Eyserbosweg of Trintelerberg.

Hoe ervaar ik deze klim? Meestal komt de Kruisberg op mijn pad als mijn route terugdraait richting Midden-Limburg. De Limburgse reuzen in Vijlen, Epen en Vaals zitten dan al in de benen. De snelste weg naar huis? Je raadt het al, over de Kruisberg. Gelukkig is de aanloop vanuit het Zuiden richting Wahlwiller goed te verteren met flink wat stukken vlak en bergaf. Wanneer je Wahlwiller in fietst begint de mentale voorbereiding al. En dat is niet gek want wanneer je het dorpje uitfiets en de weg Botterweck opdraait zie je de klim al voor je. Als een ware pestkop staat deze klim je op te wachten. Op karakter sleur ik mezelf over de top, hopend geen voetganger tegen te komen die je met één blik in de ogen voor gek verklaard. Yes, dit is zeker een topklimmetje. Heerlijk als ie weer achter de rug is!

Profiel van de Kruisberg

De Kruisberg is een echte hobbel, met een steil begin dat al na 100m tegen de 10% gaat. Het zwaartepunt ligt halverwege waar het asfalt richting een stijgingspercentage van 18% gaat. Eenmaal hier overheen zwakt de helling snel af.

Locatie: Wahlwiller
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 9%
Max. Stijging: 18%
Lengte: 540m
Hm: 51

Indelen van de beklimming

De klim wordt al snel steil, maar dit zie je al van een afstand aankomen. Als je niet besluit om te draaien is het terugschakelen naar het binnenblad en zorgen dat je bovenkomt. Gezien de lengte van de klim is de kruisberg een prooi voor de punchers. Als je de benen hebt verslind je deze klim door een aanloopje te nemen en daarna alles te geven op het steile stuk. Het buitenblad kan je beter links laten liggen. Op een mindere dag is het geen schande om te schakelen naar tandje 32 en op je koffiemolentje naar boven te trappelen.

Hoogteprofiel beklimming Kruisberg

Beklim dit plateau ook eens via de Schulsbergweg. Deze klim is een stuk milder en het uitzicht is fantastisch!

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hart verpand: Zuid-Limburg 12 en 13 mei 2021. – E I N N A S B L OG - […] omgeving verkennen. We volgden wederom de knooppunten en fietsten door bedevaartsoord Wittem, via de Kruisberg ( 9% oef) in…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *