De beklimming van de Zwarte Hei

Ten Zuiden van Sittard begint de Limburgse grond langzaam te plooien. Vanuit de vlakke “groene taille” betreed je de Grensmaasvallei. Hier is het waar vals plat verandert in heuvels. En hoewel de hoogteverschillen nog niet groot zijn is dit een perfecte regio om je klimmersbenen op de proef te stellen. Zo dachten ook de parcoursbouwers van de Watersley Ladies Challenge en BinckBanck Tour.

Het natuurgebied Geleenbeekdal dat zich tussen Puth, Munstergeleen en het gehucht Windraak bevindt herbergt een groot aantal korte beklimmingen. Met hoogteverschillen van maximaal 35 meters kent dit gebied geen echte angstgegners. Toch krijgen de kuiten het hier zwaar te voortduren. Door de korte afstanden tussen de klimmen is dit gebied ideaal voor een interval training of afvalrace. En dat is gebleken in de Watersley Ladies Challenge die sinds 2017 jaarlijks door dit natuurgebied trekt.

Verwacht hier geen helse hellingspercentages maar een hemelse stilte. Je treft een klein geluksmomentje op de fiets dat nog maar door weinigen is beleefd.


De Zwarte Hei

In dit gebied vol korte klauterpartijen, waarvan de Oude Windraak of Wanenberg wellicht bekend klinken, zitten een paar echte pareltjes verstopt. Uitdagers met onbekende namen zoals Hondskerk, Rootsweg en de Zwarte Hei liggen hier allen aan je wielen. Die laatste klim is er één die een bezoek meer dan waard is.

De naam Zwarte Hei hoort zich duister en onheilspellend aan, al zal de beklimming zelf weinig wielerkuiten doen sidderen. Verwacht hier geen helse hellingspercentages maar een hemelse stilte. Je treft een klein geluksmomentje op de fiets dat nog maar door weinigen is beleefd. Het Strava segment Zwarte Hei zag in 2012 het levenslicht, en heeft in de periode tot dit schrijven slechts 779 fietsers opgenomen in de noteringen! Een kans om een KOM te veroveren zou je zeggen. Al is het zonde om hier met je tong op de stuurpen aan de top te verschijnen. Dan mis je heel wat moois!

Met een gemiddelde van 4% is deze helling kost voor het buitenblad. Je moet dan wel even uit het zadel voor een spurtje naar de top.


De beklimming

De Zwarte Hei bevindt zich parallel aan de Wanenberg en stuurt op het eind naar de zelfde top op 100 meter boven NAP. Je bereikt de voet van de klim via de afdaling van de Botkuilweg halverwege de klim van de Oude Windraak, of “onderlangs” via het Steingraafpad en Hoddelsley.

De mooie aanloop tussen twee hellingwanden maken de Zwarte Hei al vanaf de voet tot een beleving. Voorbij de Y-splitsing met de Botkuilweg zie je de klim voor je uitstrekken. Maak je een interval lusje over de Zwarte Hei via de Wanenberg dan zal je keer op keer nieuwe details
ontdekken. Het wegkruis, de herdenkingssteen van Jan Dortants en het houtsnijwerk verstopt in het struikgewas en de berm. Mocht je de fiets vergeten zijn, dan markeren de uit hout gesneden steenuiltjes een leuke wandelroute door dit gebied. 

Dan de cijfers. De Zwarte Hei strekt zich over ongeveer 900 meter, met een vlakke aanloop, en zoals het bij een Zuid-Limburgse klim hoort, een pittig slotstuk. Met een gemiddelde van 4% is deze helling kost voor het buitenblad. Al moet je dan wel even uit het zadel voor een spurtje naar de top. Na de laatste bocht laat de Zwarte Hei heel even een hellingsgraad van 8% optekenen. Daarna mag je genieten van een weids uitzicht en heb je de keuze. Sla je rechtsaf voor nog een rondje, of kies je voor links en vervolg je je route naar één van de mooie klimmen in de richting van Oirsbeek. 

Profiel van de Zwarte Hei

Locatie: Sittard – Geleenbeekdal
Type klim: mild, loper
Gem. Stijging: 4 %
Max. Stijging:  8%
Lengte: 900m
Hm: 33m

Download file: Zwarte Hei.gpx

 

Grimpeur tipHet natuurgebied Geleenbeekdal is ook te verkennen op de mountainbike. De uitdagende Windraak route start in Geleen bij de Biesenhof op Bieseweg 1. De Windraak route heeft een lengte van 38 kilometer en telt 540 hoogtemeters. De route is geschikt voor ervaren mountainbikers en is hier te downloaden.

Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *