De beklimming van de Boompjesweg

De omgeving van Oirsbeek zit niet verlegen als het aankomt op beklimmingen. Vanuit dit gebied ontspringen tal van korte holle wegen en kuitenbijters. Sommigen met enige bekendheid, maar de meeste staan ver in de schaduw van de krachtpatsers in het Heuvelland verderop. Dit maakt ze zeker niet onbemind. Wielerliefhebbers uit de regio draaien graag hun wekelijkse rondes op deze rustige hellingen. Weg van de drukte, genietend van de omgeving.

De meeste faam is weggelegd voor de Schatsberg. Meerdere malen is deze klim opgenomen in het parcours van de BinckBank Tour. Ook de naastgelegen Beukenberg is het strijdtoneel geweest voor de World-Tour profs. In 2013 is deze helling onderdeel in de tijdrit van diezelfde ronde, toen nog in de incarnatie van Eneco Tour. Een jaar na zijn Tour de France zege streed Bradley Wiggins als topfavoriet voor de ritzege. Maar kon met een 5e plek zijn rol niet waarmaken. Uiteindelijk was er champagne voor Sylvain Chavanel, op de hielen gezeten door een piepjonge Tom Dumoulin.

De keuze om de Beukenberg op te nemen in een tijdritparcours is makkelijk te verklaren. Motards, jury en ploegwagens moeten allen in het spoor kunnen blijven van de rappe deelnemers. Daar hebben recreanten natuurlijk geen rekening mee te houden. En dat scheelt. Want vlak naast al dat rumoer van de Beukenberg ligt volgens Grimpeur.nl de mooiste klim van Oirsbeek verscholen.

Vanaf de voet lacht de moeder van de vrede je toe vanuit haar Fatimagrot. Maar eenmaal in het bos wordt de vrede snel verstoord.


De Boompjesweg

Waar de Beukenberg een voorspelbare doorgaande weg is, weet de Boompjesweg je echt te verrassen. Aan de voet van de klim wacht Onze-Lieve-Vrouw van Fátima je op, de moeder van de vrede lacht je toe vanuit haar Fatimagrot vervaardigd uit Kunrader steen. Maar eenmaal in het bos wordt de vrede snel verstoord. De Boompjesweg blijkt een vinnig kuitenbijterje. Maar wel een hele fraaie!

Dit is hoe een holle weg moet aanvoelen. Bosrijk, met hoge, steile bermwanden. Je voelt je even klein onder het hooggelegen bladerdek, dat in de zomer een welkome verkoeling biedt. Het asfalt is van uitstekende kwaliteit, en de smalle slingerende weg naar boven geeft het zicht op de top pas laat prijs. Veel mooier vindt je ze niet.

De beklimming

Met een lengte van 600 meter is de steile Boompjesweg een prooi voor de “puncheurs”. Watts winnen het hier van souplesse. Vooral het bedwingen van het steile middenstuk vraagt om een paar krachtige pedaalsagen. Wanneer je de voetgangersbrug in zicht krijgt voel je het wegdek al oprukken. 12% Weet de Boompjesweg hier te noteren over een afstand van 100 meter. De doorsnee recreant zal het voorwiel hier even laten zwabberen. Een afgetrainde spijker zal zijn of haar schouders er niet voor ophalen. 

De doorsnee recreant zal het voorwiel hier even laten zwabberen. Een afgetrainde spijker zal zijn of haar schouders er niet voor ophalen. 


Eenmaal onder de voetgangersbrug door is de angel er snel uit en komt er licht aan het einde van deze tunnel van boomstammen en struikgewas. Boven heb je de top van de Beukenberg bereikt en bevind je je op het hoogste punt van het Plateau van Doenrade, 115 meter boven NAP. Voor het uitzicht moet je wel even de wandelschoenen aantrekken. Het voetgangersgebied dat zich op de top van de Beukenberg bevindt biedt prachtige vergezichten over het dal.

De gemiddelde klimtijd op de Boompjesweg ligt tussen de 2 en 3 minuten. Boven ben je zo. Maar in de tussentijd heb je wel even in het klein genoten van de dingen die het bedwingen van een kuitenbijter zo mooi maken. Een leuke uitdaging en een beetje afzien in een prachtig decor. Ga er zeker eens naartoe om je te laten verassen door dit alleraardigst klimmetje!

Grimpeur tip

Met de route “Op de pedalen door Beekdaelen” breng je een bezoek aan de Boompjesweg en tal van andere leuke beklimmingen in de regio Grensmaasvallei. Weer eens wat anders dan een rit door het Heuvelland. Een echte Grimpeur aanrader!

Profiel van de Boompjesweg

Locatie: Oirsbeek
Type klim: Holle weg, kuitenbijter
Gem. Stijging: 5 %
Max. Stijging:  12%
Lengte: 600m
Hm: 28m

Hoogteprofiel beklimming Boompjesweg
Download file: Boompjesweg.gpx
Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Op kastelenjacht!

Op kastelenjacht!

Zuid-Limburg en omgeving heeft een paar hele bekende kastelen. Kasteel Schaloen, Chateau Neercanne en Beusdael. Allen...

1 Reactie

  1. Ruud

    Mooi artikeltje. Dit is een van mijn favoriete in de regio. Vooral de combinatie van autentiek limburgs (incl de fatimagrot en de holle weg) maakt dit een heerlijke klim op weg naar de grotere en bekendere namen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *