Wanenberg | De beklimming van de Wanenberg

De beklimming van de Wanenberg is een populair klimmetje bij wielrenners uit de omgeving van Sittard, Munstergeleen en Puth. De Wanenberg is een mooi rustig hobbeltje dat over een afstand van net geen 600 meter naar 100 boven NAP klimt. Niet heel spannend als je vertrekpunt 27 hoogtemeters lager ligt toch? Of de Wanenberg zijn populariteit helemaal aan zichzelf te danken heeft is dus de vraag.

De Wanenberg ligt in natuurgebied het Geleenbeekdal en is niet de enige klim in deze omgeving. Het gebied leent zich uitstekend voor een lekkere interval training met korte klimmetjes. Dit is dus ook één van de redenen dat de Wanenberg vaak op het menu staat in deze regio. Door de korte afstand, gemiddelde hellingspercentage van 5% en een max. van 8% is deze klim ideaal om volle patat uit het zadel naar boven te stoempen. Daar wordt je sterk van!

De beklimming

De klim van de Wanenberg bereik je via het Steengraafpad. Neem de afslag Wanenberg en je merkt dat de weg langzaam veranderd in vals plat (2%). De komende 350meter blijven zo. Dit tel ik trouwens niet mee voor de klim. Kom nou 😉 Wanneer je de flauwe bocht naar rechts nadert begint het pas. Om de bocht zie je de weg ineens oplopen. In het steilste gedeelte zit een strook van 100 meter die tegen de 8% aan schuurt. Hier kun je even lekker uit het zadel komen en je kuiten strekken. Met deze percentages achter de wielen vlakt de weg weer snel af en kun je van een uitzicht gaan genieten.

De beklimming van de Wanenberg

Wil je nog een keer?

Bovengekomen neem je de linker afslag en daal je af via de Zwarte Hei. Om bij een volgende linkse afslag weer naar de voet van de Wanenberg te rijden. Dat houdt je wel even bezig tijdens een intervaltraining. Zo zijn er tal van korte beklimmingen in de buurt waar je je explosiviteit op de proef kan stellen. De eerder genoemde Zwarte Hei, de Oude Windraak, Hondskerk of Botkuilweg zijn allemaal hellingen vergelijkbaar met de Wanenberg.

Over smaak valt te twisten, maar als het om schoonheid gaat is de Wanenberg wel de mooiste. Deze helling wordt geregeld meegenomen in een wedstrijdparcours, het asfalt is daarom prima onderhouden wat het rijplezier zeker bevordert. Het begin van de klim ligt er mooi bij tussen bosranden, maar boven aangekomen opent het landschap zich en krijg je een uitzicht over de weilanden in de omgeving van het Geleenbeekdal cadeau.

Profiel van de Wanenberg

Locatie: Omgeving Munstergeleen, Windraak, Puth
Type klim: “kort klimmetje”
Gem. Stijging: 5%
Max. Stijging: 8%
Lengte: ± 600m
Hm: 27m

Hoogteprofiel beklimming Wanenberg

Grimpeur tip

  • Gaat je route door natuurgebied het Geleenbeekdal dan is de Wanenberg de mooiste klim om in de route op te nemen.
  • Woon of ben je in de omgeving dan heeft het Natuurgebied het Geleenbeekdal heerlijke fietspaden met korte klimmetjes die je aan elkaar kan knopen voor een interval training.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *