Route | Verdwaald vanuit Vijlen

Over onontdekte wegen in de luwte van ‘bergdorp’ Vijlen

Vanuit Nederlands hoogstgelegen dorp is een vliegende start gegarandeerd. Het is meteen lekker uitbollen naar beneden. Alleen loopt de afdaling in deze route nét een beetje anders. De koers brengt geen bezoek aan Zuid-Limburgse trekpleisters Epen of Vaals, maar zoekt in Noordelijke richting de mooiste onontdekte wegen langs Bocholtz, Simpelveld en Heerlen. Fietsend van “Haije” naar “Adieë wa” en terug.

Lang hoef je niet te wachten op de eerste beproeving van de dag. In Lemiers steek je via een smal fietspaadje de grens over naar Duitsland. Hier staat de klim richting Orsbach je op te wachten. Een taaie klant die langzaam maar zeker een prachtig uitzicht achter je rug doet opdoemen. Kijk dus zeker even om!

Als de benen warm zijn verdwaald de route langzaam in kilometers aan rustige wegen langs de randen van Parkstad. Vlak is het nooit, maar een uitdaging is het zeker niet. Die komt nog! Geniet van deze paden want ze zijn de stilte voor de storm.

Deze helling met hellingspercentages die honderden meters lang in de dubbele cijfers lopen draagt de stempel ‘muur’ met verve.


Net voorbij kasteel Terworm is het meest Noordelijke punt van de route behaalt. De koers maakt rechtsomkeer, en dat betekent klimmen! De eerste serieuze beproeving is de Oude Elkenraderweg. Gevolgd door de klepper van de dag. Misschien wel de grote afwezige in de Amstel Golde Race. De Doodeman. Deze helling met percentages die honderden meters lang in de dubbele cijfers lopen draagt de stempel ‘muur’ met verve. Dit is een sloper!

De zwaarste klim tijdens deze route zit in de benen. Dat is op papier dan. Want na de Doodeman voelen de slotklimmen terug naar Vijlen net een tikje zwaarder. Maar hogere percentages dan in een heerlijke Val-Dieu Tripel ga je niet meer aantikken. Nog even doorbijten dus, en in gestrekt tempo richting het terras. Proost!

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route. De klimmen staan op volgorde.

 1. Orsbach (vanuit Lemiers)
 2. Molsberg
 3. Akerweg (Ransdaal)
 4. Oude Elkenraderweg
 5. Doodeman
 6. Koning van Spanje
 7. Hurpesch
 8. Vijlenstraat

Route | Verdwaald vanuit vijlen

StartlocatieParkeerplaats Vijlen (gratis parkeren)
Afstand67 km
Hoogtemeters900 hm
Moeilijkheid3/5

Let op! Download je de route via de Safari browser (Apple). Klik dan met de rechtermuisknop op de button en kies ‘Download gelinkt bestand als’ en sla het .gpx bestand op de gewenste plek op.

Download file: Grimpeur_Verdwaald_vanuit_Vijlen_67km_900hm.gpx
Tekst & beeld: © Grimpeur

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

2 Reacties

 1. Sjef Schlooz

  Deze ochtend samen met echtgenote deze route gereden. Verassende fietsroute. Op veel plaatsen gekomen waar ik nog niet eerder geweest was. Landschappelijk mooi. Niet dodelijk wat stijgingspercentage betreft. Alleen de Dodemanweg is even stevig doorzetten. Daar word je ook voor gewaarschuwd.
  In verband met de verwachte regen gestopt in Vijlen. Maar indien je een beetje voorbereiding doet kun je de route makkelijk uitbreiden met een omweg naar “het Hijgende Hert” , pas van Wolfhaag, Gemmenich, Drielandenpunt en terug naar Vijlen. In verband met regen dus niet gedaan.
  Prima route dus

  Antwoord
 2. Gunnar

  Heerlijke route over autoluwe wegen en net als Sjef vandaag met mijn meissie deze gefietst. Wel de Dodeman eruit gehaald voor haar, anders gaat ze de volgende keer niet meer mee 🙂 Was genieten. Dank voor het maken en delen van ook weer deze route. Fijn dat je dat doet, ik heb er al een paar gereden! Brengt mij op wegen waar ik anders nooit zou komen. Top!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *