Schatsberg | De beklimming van de Schatsberg

De Schatsberg is echte kost voor de grote plaat. De meesten kunnen hier met het grote mes erop naar boven. En dat is terug te zien op Strava. De KOM is niet in handen van een frêle grimpeur, maar een notoire hardrijder. Niemand minder dan Tim “El Tractor” Declercq prijkt boven aan de lijst met Strava registraties op de Schatsberg. Waarschijnlijk heeft hij niet eens teruggeschakeld en ging hij ‘gewoon’ vol gas, met het BinckBank Tour-peloton in zijn kielzog naar boven.

De Schatsberg in Oirsbeek. Geen echte uitblinker dus, als het aankomt op moeilijkheidsgraad. Er is geen wielrenner die hier een voetje aan de vloer zal zetten. Maar toch is dit een beklimming die heel veel vakjes afvinkt voor liefhebbers van Zuid-Limburgse hellingen. Autoluw, landelijke ligging, uitzicht, je vindt het er allemaal. Deze klim ligt alleen een beetje uit de richting.

Schatsberg beklimming in Oirsbeek

De Schatsberg is echte kost voor de grote plaat!

De beklimming

De statistieken. De Schatsberg strekt zich uit over ongeveer 700 meter. De weg loopt vanaf de voet gestaag op naar een hellingspercentage van ongeveer 4%. Anders dan de twee naastgelegen beklimmingen is de ligging open. Pas op het eind krijg je een stuk holleweg voor de wielen dat zo kenmerkend is in dit gebied. Hier aangekomen zal je merken dat je ook iets stroever gaat trappen. Je zit hier op het steilste stuk van 8%, maar dat stuk telt maar enkele tientallen meters. Eenmaal boven zie je de opstaande bermwanden langzaam langs je wegzakken en fiets je het open veld in. Heb je hier de wind van voren, dan moet je nog even serieus aanpoten.

Eerlijk is eerlijk. Deze klim is een persoonlijk favorietje, en in mijn ogen één van de mooiste in de gemeente Beekdaelen. Het asfalt is al wat ouder en begint langzaam te slijten. Maar dat toont karakter. Deze heuvel geeft ook niet meteen alles prijs. Door de milde slinger die erin zit krijg je nooit het idee dat je zo boven bent. Je hebt niet echt een richtpunt om naar toe te rijden. Toch ben je in een luttele 700 meter boven. Ongeveer net zo lang als die populaire ‘berg’ in Valkenburg. Maar daar fiets je over de grote weg en vliegen de auto’s je om de oren. Met een beetje pech moet je ook nog schuiven omdat een toerist een verwoede poging doet om de KOM te bemachtigen.

   Schatsberg Beekdaelen

Echt populair is de Schatsberg dus niet. En dat is jammer. Ten tijde dat dit artikel is geschreven hebben ongeveer 6.500 Stravanten de Schatsberg toegevoegd aan hun palmares. Tel daar nog eens een voltallig profpeloton vanaf en er blijven er nog minder over. In vergelijking met de Cauberg, hier staat de teller op 125.000, is dit een schamele opkomst.

De Schatsberg en omliggende klimmen in deze regio verdienen veel meer aandacht. Deze regio is niet zo bekend bij het grote publiek. Maar oh zo mooi om te bezoeken. Ik nodig je van harte uit om dat ook eens te doen!

Top Schatsberg

Aan de top fiets je in een open landschap en is het nog flink aanpoten als je de wind van voren krijgt!

Profiel van de Schatsberg

Locatie: Oirsbeek
Type klim: Holleweg, korte kuitenbijter
Gem. Stijging: 4 %
Max. Stijging:  8%
Lengte: 700m
Hm: 31m

Hoogteprofiel beklimming Schulsberg

Grimpeur tip

Deze route is erg leuk om eens te fietsen. Er zit een stukje Heuvelland bij, maar je brengt ook meteen een bezoekje aan de Schatsberg en ontdekt de Grensmaasregio en Voersteek.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *