Route | Slingerend door het Maasland

Over dijkwegen en kronkelende klimmen vanuit Valkenburg.

Nee er is niks mis met je oriëntatie wanneer je vanuit Valkenburg koers zet richting het Noorden. De route gaat echt die kant op. Maar denk nu niet dat je hier alleen maar vlakke wegen gaat aantreffen. In deze route wordt zeker geklommen, maar dus niet in het Zuid-Limburgse Heuvelland! 

Sterker nog, hopelijk heb je al een kleine warming-up gedaan. Direct buiten Valkenburg is het de Kleverberg die zich prompt aandient en worden de eerste hoogtemeters al in de boeken gereden. Dat is nog eens binnenkomen! En dan heb je de mooiste klimmen nog voor de boeg.

Er wordt wat afgeslingerd
Er is zeker geen toeval in het spel geweest bij het selecteren van de klimmen in deze route. Het bochtige karakter van de hellingen staat centraal. Met de Slingerberg in Geulle krijg je al een klein voorproefje van wat je te wachten staat. Maar nadat deze is beklommen is het allereerst tijd voor wat ontspanning. Lust voor de ogen en rust voor de benen. De route duikt de Belgische grens over voor een bezoek aan het ongerepte Maasland.

De kronkelende helling is om wagenziek van te worden.
Maar een feest voor wielerliefhebbers.


Het moment suprême
Als de Vlaamse bossen en waterpartijen zijn gezien is het moment suprême van dit parcours daar. De Zusserdel, ook wel Tienderberg, of gewoon in de Belgische volksmond “Slingerbergske” is één van de best bewaarde geheimen van de regio. De kronkelende helling is om wagenziek van te worden. Maar een feest voor wielerliefhebbers. Geef hier maar eens een goeie slinger aan de pedalen en kijk maar eens wie het eerste boven is. Op de top knal je zo door de taalbarrière heen en bevindt je je op Waals grondgebied. 

En met de Franse taal krijgen de namen van beklimmingen meteen meer cachet. De Rue du Garage is de volgende uitdaging. Een klim voor het grote mes en een afdaling om van te smullen. Als je ergens wil afstappen voor een foto dan moet het hier zijn. De iconische haarspeldbocht vol kasseien is uiterst fotogeniek.

Tot slot
Met 70 kilometer op de teller komt het rode vod in zicht. Maar voordat het zover is wordt er nog één keer geklommen. De Kuitenberg is de laatste horde voor de meet in Valkenburg. Zit er nog wat jus in de benen? Dan is dit het moment om te gaan!

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route. De klimmen staan op volgorde.

 1. Kleverberg
 2. Biesenberg
 3. Slingerberg
 4. Zusserdel
 5. Rue du Garage
 6. Kuitenberg

Route | Slingerend door het Maasland.

StartlocatieValkenburg
Afstand77 km
Hoogtemeters500 hm
Moeilijkheid2/5

Download hieronder het .gpx navigatie bestand van deze route.


Download file: Grimpeur-Slingerend door het Maasland_77km_500hm.gpx
Tekst & beeld: © Grimpeur

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

1 Reactie

 1. Gunnar Lutz

  Wat een geweldig parcours is dit! Vandaag gereden met mijn vrouw. Echt heerlijk fietsen met prachtige vergezichten en die klimmetjes. Om te smullen. Zeker de ” negen draaikes” aka decalpe dhuez van Kanne. Wegdek soms op zijn Belgisch maar omlaag allemaal prima te doen, en omhoog ach dan rij je even om de kuilen heen. En dat stuk langs het water…prachtig! Van harte aanbevolen. Doen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *