Oude Huls | De beklimming van de Oude Huls

Veel wielertoeristen die onderaan de Stampstraat staan (nee, ik maak geen grapje) kiezen ervoor om de Sint Remigiusweg, ook wel bekend als de Paardendoder (nee ik maak wederom geen grapje) omhoog te fietsen. Dan kies je wel voor de makkelijke weg! Voor wie echt serieus wil klimmen is de keuze voor de Oude Huls een stuk uitdagender.

De oude Huls is dan misschien geen grote naam in het wielerpeloton, hier zijn geen heroïsche gevechten uitgevoerd tijdens de Amstel Gold Race of de Volta Limburg Classic. Nee, deze beklimming is er één voor de puristen die lak hebben aan grote namen en gevestigde orde en wel eens iets anders willen dan de Kruisberg en Eyserbosweg.

De beklimming van de Oude Huls

Ondanks de relatief beperkte lengte (900 meter) is het aan te bevelen om onderaan de krachten wat te sparen. De weg wordt namelijk steeds steiler. De eerste 400 meter zijn nog genadig met percentages tot max 8% maar daarna gaat het al snel boven de 10% uit. Onderaan is de Oude Huls een prachtige holle weg die de beklimming wat extra cachet geeft. De Oude Huls wordt nooit echt heel steil, maar ik kan je verzekeren dat je benen hier anders over zullen denken. Omdat de beklimming gestaag steiler wordt is er nergens een moment om wat te herstellen. Precies zoals wij sadomasochistische wielrenners het graag zien.

De oude Huls in Simpelveld

Omdat de Oude Huls geen doorgaande weg is, zal je weinig ander verkeer tegenkomen. Maar goed ook want je hebt inmiddels de volle breedte van de weg nodig om zwalkend boven te komen. En net als je denkt de top te bereiken op de splitsing met de Sint Remigiusstraat zie je dat de beklimming hier verder gaat. Het is dan nog ongeveer 100 meter klimmen naar de top. Eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht en met een beetje goede benen, een enorm gat dat je zojuist hebt geslagen met je fietsvrienden.

Profiel van de Oude Huls

Locatie: Simpelveld
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 8%
Max. Stijging:  11%
Lengte: 900m
Hm: 79 m

Grimpeur tip

De Oude Huls ligt in dezelfde helling als de Schanternelsweg, ook bekend als de Klingeleberg. Dit is ook een een absolute aanrader. Je kan deze klim terugvinden in deze route.

Oude Huls beklimming

Oude Huls beklimming in Simpelveld

De beklimming van de Oude Huls

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *