Mountainbiken in de winter

Mountainbiken in de winter is de leukste manier om fit te blijven op de fiets! Als het echt koud en guur weer is gaat de lol van het wielrennen ook snel over. Al dat extra gewicht aan kleding en de koude lucht die je sowieso al meer weerstand biedt zorgen ervoor dat de snelheid er goed uitgaat. Dan kun je maar beter gaan mountainbiken in de winter toch? Hier is snelheid een stuk minder van belang. Je kan lekker werken aan je techniek en behendigheid op de fiets. Daarbij komt dat de mountainbike je ook weer eens op andere plekken brengt. En als je toch liever onder in de beugel wil blijven hangen dan is de gravelbike ook een goed alternatief!

Waarom mountainbiken  in de winter?

Laten we beginnen met het leukste nieuws. Wat Grimpeur betreft mag het vriezen dat het kraakt. Dit maakt een mountainbikerit in de winter een stuk leuker. De bevroren harde grond zorgt voor veel minder rolweerstand. Met een goede snel rollende mountainbike band maak je gehakt van die bevroren winterse veldwegen. Let wel op, zeker als je he houdt van meer technische downhill trails. Je valt namelijk ook een stuk harder.

Je hebt minder last van de kou

Als het koud is ben je op de wielrenfiets extra kwetsbaar voor de elementen omdat je toch vaak op open wegen rijdt. Je hebt eerder last van wind en regen. Mountainbiken in de winter is ook zo leuk omdat je niet afhankelijk bent van die wegen. Duik lekker het bos in op een mooie mountainbikeroute. Je fietst dan lekker beschut en alle technische uitdagingen die een bostrail met zich meebrengt houden je extra warm.

Herfstrit op de mountainbike

In de herfst kom je vaak nog weg met armstukken en een windstopper. Ga je mountainbiken in de winter dan is het belangrijk om een warme baselayer te dragen.

Mountainbiken in Zuid-Limburg tijdens de winter

Zuid-Limburg kent in totaal 21 vaste mountainbikeroutes. Er is keuze genoeg dus. Wil je deze routes in de winter fietsen dan is het goed om rekening te houden met de  weersomstandigheden. Vriest het dan ga je op iedere route als een trein. Maar als het een langere periode geregend heeft  dan kunnen veel routes in slechte staat zijn. Ga je er dan overheen fietsen, dan maak je de trails alleen maar kapot. Goede MTB-routes om te fietsen in winters en nat weer zijn de Vijlen route, waar de ondergrond vaak wat harder is, of de Brunssummerheide route met veel stukken zandgrond.

Ga voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk, de tips hieronder helpen je om het meeste uit je winterse mountainbike rit te halen. Heb je aan alles gedacht?

Draag thermo onderkleding in de winter

De beste manier om warm te blijven tijdens een winterse mountainbikerit is door meerdere lagen kleding te dragen. Met als basislaag een goed thermoshirt. De stof van thermokleding is speciaal ontwikkeld om zweet af te voeren en je lichaamswarmte vast te houden. Draag je een gewoon katoenen shirt dan neemt dit het  zweet gewoon op. Je koelt er van af en je kleding wordt alleen maar zwaarder door al dat vocht dat wordt vastgehouden.

Baselayer winter

Bestel craft base layer thermo onderkleding bij bol.com voor € 27,95


Draag een lange fietsbroek

Ben je in de winter veel met de mountainbike in het bos dan fiets je lekker beschut. Hierdoor kun je ook op winterse dagen nog best goed uit de voeten met een korte broek en beenstukken. Maar als het echt kouder wordt is een lange fietsbroek essentieel. Afhankelijk van de plekken waar je fietst en welke mountainbike discipline je beoefent maak je een keuze voor het type broek. Voor het grove trailwerk in de bossen is het prettig om een wijdere waterdichte broek te hebben. Voor cross country mountainbikers en gravelbikers is een goede warme  broek met windstopper geen overbodige luxe. Zeker niet als je wordt blootgesteld aan koude snijdende wind op open veldwegen. 

Winter fietsbroek

Bestel GORE WEAR C3 Windstopper Thermo Bib bij bol.com voor € 159,95


Houd je handen en voeten warm

Als de kou begint toe te slaan tijdens een mountainbikerit in de winter, dan is het meestal bij  je handen of voeten. En als ze dan eenmaal koud zijn is er geen beginnen meer aan om ze op te warmen. Warme handschoenen en overschoenen maken je winterse rit een stuk aangenamer. Wil je ze echt warm houden gebruik dan laagjes. Het is in de winter niet ongebruikelijk om onderhandschoenen aan te trekken. Dit geld ook voor je voeten. Een extra paar sokken en een winddichte en waterafstotende overschoen maakt een wereld van verschil

Handschoenen mountainbike winter     Overschoenen winter

Bestel GripGrab Ride Windproof fietshandschoenen bij bol.com voor € 39,95
Bestel GripGrab waterproof winter overschoenen bij bol.com voor € 46,-


Zorg dat je nek bedekt is

Een sjaal omdoen is misschien niet de meest handige oplossing. Maar een speciale nekwarmer voor op de fiets zorgt ervoor dat je hals warm blijft en dat er geen warmte kan ontsnappen via de halsopening van je bovenkleding. Als het nog enigszins meevalt met de kou is bovenkleding met een extra  hoge kraag ook heel prettig om mee te fietsen. 

Nekwarmer mountainbike

Bestel GripGrab Headglove – Nekwarmer bij bol.com voor € 19,95


Drink voldoende als je gaat mountainbiken in de winter

Mountainbiken in de winter is intensiever voor je lijf dan een zomerse rit. Toch hoor je veel bikers zeggen dat ze vergeten te drinken of minder dorst hebben tijdens een winterse MTB-rit. En dat ze minder dorst hebben klopt ook nog. In koude omstandigheden krijg je minder snel een dorstgevoel. Maar toch zweet je flink en verlies je veel vocht door te ademen.  Let dus op je vochtinname en probeer iedere 15 minuten even de bidon te pakken. Heb je een langere rit voor de boeg en vriest het. Doe dan warm water in je bidon voor je vertrekt. Dan heb je er langer plezier van!

Thermo bidon niet bevriezen winter

Bestel de M-wave Bidon Thermo bidon bij bol.com voor € 14,-

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *