Winter fietssokken. Voor warme voeten op de fiets.

Een paar goede fietssokken voor de winter zijn vrienden voor het leven. Ik meen het! Laatst ben ik gaan fietsen met een temperatuur van ongeveer 1°C. Dat kan prima dacht ik. Zolang het maar niet vriest. Slim als ik was had ik me verzonnen dat ik prima naar buiten kon met een aantal laagjes warme fietskleding. Ik was alleen één ding vergeten. Mijn voeten! 

Voor dit winterritje heb ik een gewoon paar fietssokken uit de kast getrokken die ik in de zomer ook zou dragen. En ik had geen overschoenen aangedaan. Nou ik kan je vertellen. Dat gaat een kilometertje of 10-15 prima, daarna begin je je langzaam af te vragen of je je voeten niet wat beter had moeten inpakken. Ik ben stug doorgereden, daar word je hard van dacht ik. 

Uiteindelijk heb ik er een rit van ongeveer 80km van gemaakt, die ik nooit meer zal vergeten. Man man man, wat heb ik koude voeten gehad. Thuisgekomen ben ik mijn paars uitgeslagen voeten maar meteen gaan warm douchen. Ik ga in de winter dus nooit meer de deur uit zonder een paar heerlijk warme fietssokken te dragen. Mijn lesje is geleerd.

Hoe vind je een paar fijne winter fietssokken?

Het is geen rocket science. Maar toch. Zoals je net hebt gelezen komt het voor dat je de verkeerde fietssokken keuze maakt. In de winter is het allerbelangrijkste dat je sokken goed passen en isolerend werken. Het liefst zijn ze ook gemaakt van een wat dikker warm materiaal. Merino wol bied uitstekend comfort tijdens koude ritten. Daarnaast heb je ook fietssokken die beter bestemd zijn tegen water. En daar word je blij van als je s ‘winters per ongeluk met je racefiets door een plas koud water rijdt.

warme waterafstotende fietssokken

Bestel GripGrab Waterproof Merino Fietssokken voor 51,95 bij bol.com

Let op de kwaliteit van de sok

Wil je echt comfortabele winterfietssokken dan zijn ze meestal wel wat duurder dan een regulier setje dat je in de zomer draagt. Maar je voeten warm houden tijdens de winter maakt het verschil tussen een lijdensweg en een fijne fietsrit. Dus let bij de aanschaf goed op de kwaliteit van de sok. 

Een paar fijne winter fietssokken hebben voor bij de tenen wat dikker stof. Zodat de boel lekker op temperatuur blijft. Daarnaast let je even op de afwerking. Zijn de fietssokken naadloos of als er naden opzitten zijn ze dan goed weggewerkt. Dit voorkomt dat je sokken gaan schuren wat vervelende blaren kan opleveren.

De sok mag best een beetje strak zitten, er is niks verveldender dan een sok die constant afzakt. Let wel op dat de fietssok niet knelt. Je wil toch wat gevoel in je voeten hebben als je over de Zuid-Limburgse hobbels manouvreert.

Zorg dat de fietssokken goed passen

Let goed op dat je de goede maat koopt, of pas je winterfietssokken even voor je ze aanschaft. Want je slaat jezelf voor je kop als je koude voetjes krijgt tijdens een winterrit. Als je winterfietssokken goed passen dan is de isolerende werking ook optimaal. Deze sokken hebben maar 1 taak, warmte binnenhouden. Goede wintersokken ventileren wel een beetje, Zodat je voeten niet vochtig en klam worden. Maar vocht afvoer is in de winter niet zo’n groot probleem omdat je voeten het al moeilijk genoeg hebben om warm te blijven. Laat staan dat ze gaan transpireren. 

Merino_Warme_Fietssokken

Fietssokken van merino wol zijn heerlijk warm in de winter

AGU Merino Fietssokken Six6 voor23,95 bestellen bij bol.com

Merino wol winter fietssokken

Hmmm lekker. Dit materiaal is een cadeautje voor je voeten. Als je voeten je konden bedanken op het moment dat je een paar fijne merino wollen fietssokken aantrekt zouden ze het doen. Ik ben er verknocht aan. En eerlijk is eerlijk, sokken zijn sokken. Ik draag ze ook tijdens een winterwandeling of als ik s ‘winters met mijn kloffie aan op de bank lig. Warme voeten zijn blije voeten! En merino is hét toverwoord.

Je moet voor jezelf even beslissen wat je het fijnst vindt zitten. Want je hebt wintersokken met verschillende samenstellingen van merinowol. Persoonlijk vind ik 100% merino het fijnst. Deze sokken zijn echt het warmst. En je hoeft je niet bang te maken dat ze jeuken. In tegenstelling tot gewone wol jeukt merino wol niet omdat het een hogere dichtheid heeft. Maar let wel op! Zit er merino wol in je fietssokken dan mag je ze niet warmer dan 30°C wassen. Het blijft wol, dus je sokken zullen krimpen als je ze te warm wast. 

En er is nog een voordeel. Merino wol houdt geen geur vast. Dat betekent natuurlijk niet dat je je fietssokken niet hoeft te wassen. Maar je neus is er wel blij mee nadat je voeten flink gezwoegd hebben na een lange winterse rit. Daar zou ik mijn neus zeker niet voor ophalen.

Waterproof winterFietssokken

Ga je de deur uit tijdens echt koude dagen dan is de verstandigste keus om een paar neopreen overschoenen aan te doen. Die zijn van zichzelf al waterafstotend. Het wordt lastiger wanneer het weer het toelaat om je overschoenen thuis te laten.

Op de wat mildere winterdagen heb je in Zuid-Limburg toch al gauw te maken met een spatje regen. Een echte bikkel deinst hier natuurlijk niet voor terug. Maar je wil geen natte voeten krijgen. Gelukkig heb je ook fietssokken met waterafstotende werking. Dan kan je ook met blije voeten een nat wegdek trotseren.

Windafstotende fietssokken

Wil je het helemaal goed doen dan neem je een paar fietssokken die ook nog eens windafstotend zijn. Dit is vooral fijn op van die dagen dat het tussen de 5°C en 10°C is. Dit is net zo’n temperatuur waar het niet direct nodig is om je dikke overschoenen aan te trekken. Maar dat het wel fijn is om de luchtdoorstroom door je schoenen wat te beperken.

Want 5°C en 10°C klinkt misschien niet zo heel koud, maar over gevoelstemperatuur valt niet te twisten. Daar komen je voeten vanzelf achter als je ze niet goed inpakt.

Nu weet je alles wat je moet weten om je voeten lekker knus te houden met winter fietssokken. Ik zou zeggen zoek een paar mooie uit. En vergeet niet dat een wielrenner gesoigneerd de weg op gaat. Dus stem ze af op je outfit. Ook al zie je er maar een heel klein beetje van. Grimpeur wenst je warme voeten en fietsplezier in de winter. En nu naar buiten jij, hup, ga fietsen!

 

 

 

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *