Minipomp of Co2-pomp? Wat is het verschil en welke is het beste?

Daar sta je dan! Je fietsband zo plat als een dubbeltje, terwijl je net zo lekker aan het stoempen was. Dat wordt een bandenwissel. Bandenspanners in de aanslag en een nieuw binnenbandje op zak. Maar nu komt het. Wat gebruik je om je band weer terug op die mooie druk van 8 bar te krijgen. Een minipomp of een Co2-pomp?

Nu kan ik alvast verklappen dat met beide pompjes dit wel gaat lukken. De Co2-pomp heeft geen moeite om weer 8 bar terug te stoppen in je band. Als is dit wel moeilijk te meten. Afhankelijk van je minipomp lukt het ook weer om flink wat atmosfeer in je band te krijgen. Als je een goede hebt heet dat. Er zijn genoeg minipompen op de markt die je band kunnen volpompen tot het niveau thuiskomertje. Hier heb je niks aan! Een budget minipomp levert doorgaans alleen maar ergernissen op. Hieronder vind je de top 3’s van grimpeur.nl

De top 3 Co2-pompen:
De top 3 minipompen

De Co2-pomp

Voor iedere wielrenner die nog op zijn downtube schakelt, een korte uitleg over een Co2-pomp. Dit systeem is ontworpen om compact te zijn en moeiteloos en snel je band op spanning te krijgen. Een Co2-pomp is in principe een houder waarin koolstofdioxide patronen geplaatst kunnen worden. Afhankelijk van het type Co2-pomp zit er een regulator op of niet. Een regulator zorgt er natuurlijk voor dat je wat secuurder kunt doseren bij het op spanning brengen van je fietsband.

Beste Co2-pomp

  1. Bestel de SKS Airchamp Pro bij bol.com

  2. Bestel de Zefal EZ Plus bij bol.com

  3. Bestel de Bontrager Air Rush bij bol.com

Met schroefdraad of zonder schroefdraad?

Je hebt twee verschillende systemen, eentje met schroefdraad en eentje zonder. Dit geld voor zowel de pomp zelf als de patronen. Mijn advies is om altijd te kiezen voor systemen met schroefdraad. Let dus op dat de Co2-pomp hier dus geschikt voor is en dat de pomp zelf ook op het ventiel kan worden geschroefd. Dan is de kans nihil dat je een patroon verprutst of dat er Co2 ontsnapt tijdens het oppompen. Bijna alle Co2-pompen zijn geschikt voor zowel Presta als Schrader ventielen. Je gebruikt ze dus voor zowel je racefiets als mountainbike.

Patronen zonder schroefdraad zijn een stuk goedkoper. Deze worden ook gebruikt voor de voedingsindustrie en worden dus in grotere aantallen geproduceerd. Hierbij bestaat wel een groter risico dat er veel Co2 ontsnapt tijdens het oppompen.

Bijkomend effect bij het gebruik van Co2 is dat er flink wat kou vrijkomt. Wanneer je een pomp hebt waarin het patroon volledig verdwijnt in de houder heb je hier geen last van. Anders is het even oppassen met je handen, je wil natuurlijk niet vastvriezen aan het patroon.

Er zijn 3 verschillende patronen verkrijgbaar:

12, 16, 20 en 25gram. In het overzicht hierbeneden staat een indicatie van de bandenspanning die je kan behalen per type band en patroon. Bij de aangegeven spanning wordt er natuurlijk vanuit gegaan dat er geen Co2 ontsnapt tijdens het oppompen.

Maat fietsbandCo2 - 12 gramCo2 - 16 gramCo2 - 20 gramCo2 - 25 gram
700 x 23c6.2 bar9 bar2x 5.4 bar2x 6.2 bar
700 x 28c4.3 bar6 bar7.3 bar8.6 bar
26 x 1.952.1 bar2.7 bar2 x 1.7 bar2 x 2.1 bar
27.5 x 2.251.4 bar1.8 bar2.2 bar2 x 1.4 bar
29 x 2.101.7 bar2.1 bar3.0 bar2 x 1.6 bar
De informatie in deze tabel is indicatief en gaat ervan uit dat er tijdens het oppompen van de band geen Co2 ontsnapt.

 

Wellicht ben je onbekend met het systeem en laat je je er daarom van weerhouden om het eens te proberen. Een Co2-pomp heeft zeker zijn voordelen. Zeker in de winter is een fijne Co2-pomp een uitkomst. Je staat minder lang stil en staat niet met je koude handen te klungelen om je band met een minipomp op spanning te krijgen.

Neem je C02-patronen mee

Je komt ze geregeld naast de weg tegen. Lege patronen van iemand die zijn band met een Co2-patroon heeft gevuld. Met een beetje pech liggen ze zelfs op het fietspad en krijg je er een onder je wielen. Als je een liefhebber bent van een Co2-pompsysteem zorg dan wel dat je je lege patronen meeneemt naar huis. Dat is wel zo netjes.

De minipomp

Deze metgezel is voor iedere wielrenner een must. Zonder lucht in je band kom je niet ver. Waar de minipomp het vaak laat liggen ten opzichte van een Co2-systeem is de bandenspanning. Veel minipompen krijgen je racefietsband niet tot 8 bar opgepompt. En dat is jammer. Dit kan een fijne rit flink verpesten. Een zacht opgepompte band is funest voor je rolweerstand.

Gelukkig is er goed nieuws! Fabrikanten als Lezyne en Topeak hebben echte mini-krachtpatsers in hun assortiment. Je band oppompen met een minipomp hoeft niet het einde van een heerlijke rit te betekenen. Ze krijgen je band zo weer op spanning zodat jij weer lekker kan verder rollen.

Beste draagbare minipomp

  1. Bestel de Lezyne Road Drive M bij bol.com

  2. Bestel de Topeak Rocket HP bij bol.com

  3. Bestel de Lezyne Sport Drive HP bij bol.com

Een minipomp aanschaffen

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een minipomp is dat deze op het ventiel van je racefietsband past. De meeste minipompen passen op zowel Presta als Schrader, maar let altijd even op. Daarnaast is de hoeveelheid druk die ze in je band kunnen persen natuurlijk cruciaal. Liefst schaf je een minipomp aan met een bereik dat ruim boven de 8 bar ligt. Dan weet je dat je je band op een comfortabele manier op spanning krijgt. Als je een keer met 30℃ hebt zitten hengsten met een budget minipompje stap je vaak bezweter op de fiets dan dat je er vanaf kwam.

En dan de nr1. tip! Als je een kwalitatief goede minipomp wil hebben, zorg dan dat deze over een verloopslangetje beschikt dat je met schroefdraad op je ventiel kan bevestigen. Deze aanbeveling komt uit ervaring. Ook ik ben eigenwijs geweest en ben voorheen met een budget minipomp op pad geweest. Na lek te hebben gereden probeerde ik mijn nieuwe band op te pompen. De minipomp moest je zelf op het ventiel drukken. Dit ging niet van harte en het ventiel brak per ongeluk over. Als je dan geen tweede reserveband bij hebt is het einde rit. Met een verloopslangetje op je minipomp heb je dus geen risico om je ventiel te breken of beschadigen.

Wat ik persoonlijk erg handig vind bij het gebruik van een minipomp is dat je de binnenband al een beetje kan oppompen voordat je deze terugplaatst. Probeer dat maar eens met een Co2-pomp te doen

Een ander voordeel bij het gebruik van een minipomp is dat je eenmaal thuisgekomen je band niet hoeft leeg te laten omdat er Co2 inzit. Eenmaal opgepompt met een minipomp blijft je band dus lekker op spanning.

Zijn marginal gains echt jouw ding en ben je een echte tech-freak, dan zijn er zelfs lichtgewicht minipompen van met een ingebouwde digitale drukmeter. De Lezyne Digital Road Drive minpomp is een serieus stukje techniek voor onderweg. Dan weet je zeker dat je niet teveel gewicht meezeult en je fietsband op exact de juiste druk weer is opgepompt.

Voor en nadelen van een minpomp en Co2-pomp

Nog één keer alles op een rij. De voor en nadelen op een rij van een minipomp en Co2-pomp

Co2 pomp:

Pluspunten:
  • Klein, dus makkelijk mee te nemen in je fietstrui
  • Met een 16gr. patroon krijg je je band altijd weer op spanning
  • Co2 pompen werken heel snel, Je staat dus minder lang stil. Zeker geen overbodige luxe tijdens een winterse rit
Minpunten
  • Gebruik je patronen zonder draad dan kan je er wel eens één verprutsen. Hopelijk niet de laatste!
  • Je draagt losse patronen met je mee. Zorg altijd dat je er minimaal twee bij je hebt!
  • Thuisgekomen moet je de Co2 weer uit je band laten en overnieuw oppompen met een reguliere pomp.
  • Milieu onvriendelijk

Minipomp

Pluspunten
  • Werkt altijd, geen patronen nodig.
  • Eenmalige aanschaf
  • Je kan de druk in de band veel beter doseren. Je hebt zelfs minipompen met een drukmeter!
Minpunten
  • Groter en zwaarder dan een Co2-pomp
  • Een goede minipomp is duurder in aanschaf
  • er is wat te zeggen over de esthetiek van het monteren van je fietspomp op je fietsframe

Heel wat om rekening mee te houden! Wil je snel op de fiets zitten dan is een Co2-pomp met patronen een goede optie. Wil je je band gewoon meteen goed op druk hebben dan is het de investering waard om een goede minipomp aan te schaffen.

Nog een paar uitsmijters

Topeak Turbo Morph

Heb je niet veel bergruimte in huis en zoek je een echte alleskunner dan is de Topeak Turbo Morph echt een aanrader. Over esthetiek valt te twisten. Want dit is niet de kleinste minipomp. Maar dit is wel een alleskunner! Deze pomp is compact genoeg om op je frame te monteren. En binnen een handomdraai bouw je hem op tot een klassieke staande fietspomp. Dat scheelt. Hoef je die niet meer aan te schaffen.

Bestel de Topeak Turbo Morph bij bol.com

Lezyne Drive CFH

Ben je een grote fan van Co2-pompen maar wil je wel de zekerheid hebben dat je toch nog thuiskomt als je een patroon verprutst of vergeet. Dan is er ook een Co2-minipomp combi verkrijgbaar. Dan ben je echt altijd voorbereid!

Bestel de Lezyne Drive CFH bij bol.com

Minipomp Co2-pomp combi + Topeak Morph

 

 

 

 

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *