Je eerste racefiets kopen? Zo maak je als beginner de juiste keuze.

Top, je hebt besloten je eerste racefiets aan te schaffen! Hier ga je geen spijt van krijgen. Waarschijnlijk zit je er al langer over te tobben of hebben je vrienden je eindelijk zo ver gekregen om je eerste racefiets te kopen. Maar hoe maak je nu de beste keuze?

In dit advies gaan we ervanuit dat je op zoek bent naar de beste fiets voor gebruik op de weg. Mountainbikes, cyclocrossers en gravel bikes houden we buiten beschouwing. Waar begint de zoektocht?

Hoe wil je de fiets gebruiken?

Ga je de fiets gebruiken voor een lekker zondagsritje door het Limburgse heuvelland of ben je van plan Alpen Cols te veroveren? De keuze van de stijl fiets die je kiest heeft hier enorme invloed op. Je hebt de keuzes uit 4 type racefietsen, ieder heeft zijn eigen specialiteit. Dit zijn de 4 types in het kort:

 • Comfort: Wendbaar, minder agressieve zithouding en uitermate geschikt voor om lang comfortabel op je fiets te zitten. Veruit de beste keuze voor beginners.
 • Aero: Een fiets die zo aerodynamisch mogelijk, door de agressieve zithouding is dit een echt snelheidsmonster. Het budget licht een stuk hoger dan comfort modellen.
 • Lichtgewicht: De berggeit onder de fietsen. Hier zit niets op dat niet nodig is. Zodat je zo min mogelijk gewicht mee bergop hoeft te nemen.
 • Tijdritfiets: Dit is een echte specialisten fiets, een lust voor het oog, maar comfort is ver te zoeken. Hier draait alles om de perfecte tijdrithouding.

Welke fiets past je?

Nu je weet naar welk type racefiets het beste bij je past is het tijd om naar een fietswinkel te gaan. Een goede specialist in wielrenfietsen zal eerst een meting verrichten. Tijdens deze meting wordt je beenlengte, reikwijdte en schouderbreedte opgemeten om de optimale positie op de fiets te bepalen. Nu weet je welke maat fiets je nodig hebt, hoe lang de stuurpen moet zijn en hoe hoog je zadel komt te staan voor de perfecte zithouding. Een goede fietsmeting of bikefit is cruciaal, dit kan veel pijntjes op de fiets voorkomen.

Welke fiets past in je budget

Tja, op het moment dat je bij een fietsspecialist binnenloopt valt je oog natuurlijk meteen op dat carbon racemonster van S-Works of Pinarello. En als je het prijskaartje ziet val je waarschijnlijk steil achterover. Hoe kan het dat racefietsen zo kostbaar zijn?

De prijs van een fiets wordt voor het grootste deel bepaald door de materialen die erin verwerkt zijn. Daarnaast weegt de kwaliteit van de groepset ook mee.De meest voorkomende materialen voor een racefiets frame zijn staal, aluminium en carbon.Verreweg de meeste fietsen die je nu nieuw in de winkel koopt zijn of van aluminium of carbon.

Kort gezegd zijn aluminium fietsen meestal iets zwaarder en is een frame van aluminium makkelijker te vervaardigen. Carbon is lichter, stijver maar arbeidsintensief om mee te werken. Daarom dus vaak duurder.

Groepset? Waar moet je op letten?

De groepset is een verzamelnaam voor alle mechanische onderdelen aan je fiets. Tot de groepset behoren:

 • Voorderailleur
 • Achterderrailleur
 • Cassette
 • Ketting
 • Shifters
 • Crankstel
 • Remmen

Voor ieder type fietser is er een groepset beschikbaar die past bij het gebruiksgemak dat je ervan verlangt en de gebruiksintensiteit waaronder deze wordt onderworpen.

Er zijn drie grote fabrikanten van groepsets, Shimano, Sram en Campagnolo. Bij de aanschaf van je eerste racefiets is de kans het grootst dat je te maken krijgt met de groepsets van Shimano. Hier focussen we even op. In onderstaand schema staat een beknopt overzicht van de groepset en het rijdersniveau

 • Claris Beginner                           €
 • Sora Beginner                             €€
 • Tiagra Beginner/Ervaren          €€
 • 105 Ervaren                                 €€
 • Ultegra Ervaren/gevorderd      €€€
 • Dura Ace Expert / Prof              €€€€

Hoe maak je een verstandige keuze uit bovenstaande groepsets? Hier moet je je goed afvragen hoe vaak je de fiets gaat gebruiken en welke duurzaamheid je van je groepset verlangt. Ga je ongeveer een 2000km per jaar fietsen dan doe je er goed aan om naar een Tiagra of 105 groepset te gaan kijken.

Is dat alles?

Natuurlijk zijn er nog veel meer details die bijdragen aan de keuze van jouw beste eerste racefiets. Ga je voor schijfremmen of velgremmen? Aluminium of carbon wielen? Geïntegreerde kabels, bredere banden etc. Dit zijn allemaal persoonlijke keuzes. Het allerbelangrijkste is dat je een fiets koopt die je goed past. En dat je fiets koopt die in jouw ogen helemaal te gek is. Het allerbelangrijkste is dat je al zin krijgt om er op te fietsen als je ernaar kijkt!

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *