Fietsendrager voor je racefiets? Voorkom een miskoop!

Fietsendragers, ga je daar maar eens in verdiepen. Je koopt tegenwoordig de meest absurde constructies om je racefiets te transporteren. En wij Nederlanders hebben nu eenmaal de neiging om van alles aan onze auto te hangen dus die fietsendragers die gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar welke fietsendrager is nu het fijnst om jou kostbare tweewieler te transporteren naar een fietsparadijs?

Nu heb ik hier wat ervaring in dus gaan we de rotte appels eens goed door het slijk halen en de toppertjes eruit pikken. Maar first things first. De keuze van een fietsendrager hangt sterk af van dat uitsteeksel aan de achterkant van je auto. Heb je een trekhaak of niet? 

Thule fietsdrager voor op de trekhaak, racefiets

Er is geen groter gemak dan een fietsdrager voor op je trekhaak. Maar dan moet je er natuurlijk wel een hebben

Fietsendragers voor op de trekhaak

Zelf heb ik vorig jaar een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Ik had graag een trekhaak erop maar helaas. Deze schitterende occasion had alles wat ik zocht behalve een trekhaak. Je weet hoe het gaat. Lang wikken en wegen, toch gekocht. De racefiets paste immers achterin.

Spijt dat ik heb! De keren dat ik alleen mijn eigen fiets ermee vervoerde zijn op één hand te tellen. En twee gaan niet in de achterbak. Jammer joh. Dan weet je wel wat je mist. Ik was gewend om de fietsendrager op de trekhaak te zetten. Stekker insteken en klaar. Dit is echt dé makkelijkste manier om je fietsen te vervoeren!

Het enige nadeel vind ik dat je wel altijd even goed moet opletten dat de fietsen niet tegen elkaar of de drager kunnen schuren op het moment dat je ermee rijdt. Zorg dus altijd dat je wat oude doeken en wat tape in de auto hebt liggen. Mocht het nodig zijn dan kun je hiermee je racefiets beschermen.

Onderstaande fietsendragers van Thule zijn ideaal om je racefiets mee te vervoeren. Andere fietsen trouwens ook hoor, een mountainbike of stadsfiets kan er ook prima op.

Je koopt deze fietsendrager voor € 229,- bij Coolblue

De Thule EuroWay G2 921 is geschikt voor 2 fietsen.

Klik hier voor meer informatie

Je koopt deze fietsendrager voor € 299,- bij Coolblue

De Thule EuroWay G2 923 is geschikt voor 3 fietsen.

Klik hier voor meer informatie 

 

 

Dakdrager voor racefiets

Fietsendragers voor auto’s zonder trekhaak.

Je hebt de keuze uit twee soorten. Een drager voor op de achterklep of eenn voor op het dak. En ik kan je alvast verklappen. Je wil er eentje voor op je dak. Ik spreek uit ervaring.

Fietsendrager voor op de achterklep

Ik ben er zelf ook voor gevallen zo’n makkelijk afneembare vernuftig uitziende fietsendrager van Thule. De Raceway 991 heb ik gekocht. Werkt op zich prima dat ding. Voelt robuust aan. Makkelijk te installeren. Daar is echt niks mis mee.  Binnen een minuut zit ‘ie stevig op je auto, en in een minuut heb je de drager er ook weer vanaf. Voelt ook solide aan tijdens het rijden.

Helaas heeft dit systeem ook nadelen. Als je rijdt ontstaat er toch wat frictie tussen de rubberen voet van de fietsendrager en kostbare lak van je auto. Tijdens een rit beweegt de fietsdrager toch een heel klein beetje. Wat een schuurplekje veroorzaakt op de plek waar het rubberen voetstuk tegen de achterklep steunt. Dat wil je niet.

Daarnaast is het monteren van twee fietsen op de fietsendrager ook wat tricky. Qua gewicht kan het allemaal prima. Maar eenmaal geïnstalleerd zit het wel allemaal lekker knus tegen elkaar aan verpakt. Te knus eigenlijk. Bij ieder gebruik heb ik wat oude lappen om de frames geplakt zodat deze niet langs elkaar konden schuren en beschadigen.

Is dat alles? denk je dan

Neen, er zit nog een onhandigheid in. Tijdens een fietsvakantie heb ik nog wat opgemerkt dat niet heel praktisch is. Ik had net mijn racefiets van de fietsendrager gehaald en wilde de draagarmen inklappen. Ik trek aan de hendel om de draagarm te verstellen, valt dat ding omlaag en zwiept zo tegen mijn auto op. Sindsdien zit er een schitterend kuiltje in de achterklep van mijn auto.

De Thule Raceway is een vernuftige fietsendrager, en als je met een oud brik rond rijdt waarop een extra krasje of deukje niet erg is dan is dit wel de makkelijkste optie voor een fietsendrager. Maar bij mij komt ie er niet meer op.

Een tip wil ik het niet noemen, maar zie je geen andere uitweg en maakt een krasje meer of minder op je auto jou ook niet uit. Bekijk onderstaande exemplaar dan eens. Ik krijg er rillingen van. brrrr.

Fietsdrager voor o ode achterklep
Je koopt deze fietsendrager voor € 299,- bij Coolblue

De Yakima Halfback 2 is geschikt voor 2 fietsen.

Klik hier voor meer informatie 

 

Fietsdrager voor op het dak

Fietsendragers voor op het dak

Met wat logisch nadenken kom je er ook al uit. Zo’n volgwagen achter een profpeloton heeft ook geen trekhaak. Maar wel een dak vol fietsen. Het kost misschien wat meer tijd om te installeren maar dan blijven je auto en racefiets wel ongedeerd. Tenminste, let wel even op met je doorrijdhoogte. Die wordt wat hoger.

Met een fietsdrager voor op het dak zijn je racefiets(en) een stuk veiliger bevestigd. Waar je wel even rekening mee moet houden is dat de voorzijde van je fiets eruit kan zien als een insectenkerkhof na een lange reis richting het Zuiden. Als je geen zin hebt om dit van je fiets af te wassen zijn er speciale doeken die je over je fiets kan spannen.

Je kan ook wat gesuis horen als je op hoge snelheid rijdt en de racefiets de lucht boven je auto doorklieft. Maar al met al hoef je je geen zorgen te maken dat je geliefde twee of vierwieler beschadigd. Dit is de beste manier om je fiets te transporteren. En wil je wat extra bagage meenemen dan kan er ook nog gewoon een skikoffer op. Top toch!

Zijn er dan geen nadelen?

Tja, die zijn er wel. Zelf heb ik er niet zoveel last van. Maar dat komt meer omdat ik niet zo klein van stuk ben. Het is wat onhandig om steeds je racefiets op en van het dak te tillen. Zeker als je meerdere fietsen vervoert en je naar het midden van het dak moet reiken.

Maar ik zou het ervoor over hebben. Die ellende van zo’n drager voor je achterklep moet je niet willen.

Grimpeur tip

Thule SmartRack 784 (118 cm) Steel bar

Je koopt deze fietsendrager voor € 104,90 bij bol.com

De Thule SmartRack 784 (118 cm) Steel bar komt in een set. Daarin zitten 4 voetstukken en twee draagbalken. Daarnaast is er ook nog een bredere variant van 127cm. Voor als je een peloton aan fietsen wil meenemen 😉

Klik hier voor meer informatie 

 

Thule OutRide Fietsendrager

Je koopt deze fietsendrager voor € 114,95 bij bol.com

In de Thule OutRide Fietsendrager monteer je je voorvork aan de drager. Je achterwiel moet dus achter in je auto. Dit is wel de stevigste manier om je fiets te vervoeren

Klik hier voor meer informatie 

 

Fietsdrager voor op het dak, Thule Proride

Je koopt deze fietsdrager voor € 69,- bij Coolblue

Voor een vriendelijker budget koop je de Thule ProRide 591. Voor deze fietsdrager hoef je niet het voorwiel uit je racefiets te halen. Persoonlijk vind ik de bevestiging van de Thule Outride prettiger.

Klik hier voor meer informatie 

 

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

5 Reacties

 1. Max Ingendaa

  SeaSucker is ook een aanrader?

  Antwoord
 2. Vincent Rondwijk

  Verdiep je inderdaad goed in de mogelijkheden voordat je een fietsendrager koopt. Niet elke drager is geschikt voor een racefiets. Daarnaast is het ook niet verkeerd om te checken hoeveel gewicht je trekhaak kan hebben.

  Antwoord
 3. Saskia

  Vraagje, kan de Thule OutRide Fietsendrager alleen op een Thule dakrails of ook op de Scoda dakrails?

  Antwoord
  • grimpeur

   Hoi Saskia, Je hebt eerst een Thule Smartrack nodig. Deze kun je gewoon monteren op de dakrails van je Skoda. De Outride monteer je daarna op het Smartrack waarna je je fiets erop kan vervoeren.

   Antwoord
 4. Pieter van Walsem

  Ik zoek er een die achter de auto kan, maar heb geen trekhaak.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *