Fietsen in de winter, zo maak je het leuk!

De blik op oneindig, het zweet gutst door je wenkbrauwen en de condens staat op het zolderraam. Na een half uur heb je een kop als een tomaat en na driekwartier begint je schrale achterwerk protest op te tekenen. Alles om de conditie op peil te houden toch? Zo’n fietstrainer is echt een uitkomst!

In dit door een pandemie ontsierde jaar zijn de fietstrainers massaal onze zolder en logeerkamers binnengedrongen. En begrijp me niet verkeerd hoor, want het geschetste scenario hierboven is pure zelfreflectie van deze grimpeur. Bij gebrek aan tijd, daglicht en goed fietsweer is deze uitvlucht meer dan welkom. Al is een rustig rondje maken in één van de werelden van Zwift er niet meer bij. De ANWB filemeldingen zijn nog nooit zo rustig geweest, maar een avondrit in Watopia heeft tegenwoordig meer weg van zwarte zaterdag. Als het even kan verkies ik toch de buitenlucht. Maar hoe houd je fietsen in de winter leuk? Grimpeur heef tips!

Fietsen in de winter.

Neem rust

Laten we beginnen met wat tijd van de fiets af te gaan. Volgens experts heeft je lichaam na die vele fietskilometers door het jaar heen een rustperiode nodig. Twee a drie weken van de racefiets af zijn geeft je lichaam de tijd om geheel tot rust te komen. Lekker zen! Je mag deze tijd natuurlijk wel gebruiken om aan je fietst te sleutelen. Pak eens lekker de tijd voor een goede grondige poetsbeurt, misschien wil je je fiets wel voorzien van een upgrade?

Duurritten, duurritten , duurritten.

Traditioneel in een trainingsschema voor wielrenners zijn de duurritten op lage intensiteit. Deze vormen de basis van je conditie. In het voorjaar ga je dan langzaam de intensiteit opkrikken zodat je vorm piekt als het wielerseizoen weer op gang komt.

Nu klinkt een duurrit op lage intensiteit in de kou niet meteen als muziek in de oren. Maar in een kleine groep kan dit prima vertier zijn in de winter. Zorg vooral voor een gangmaker van formaat, en dan bedoel ik letterlijk van formaat. Dan zit je heerlijk uit de wind, en heb je minder last van de kou. Tenminste dat krijg ik meestal te horen van mijn vaste fietsclubje…

Probeer eens een andere route

Als groot fan van de Zuid-Limburgse beklimmingen richt ik mijn stuur het liefst richting het Heuvelland. Maar tijdens de winterperiode kunnen die gemene kuitenbijters nog zwaarder aanvoelen dan normaal. Zeker als je benen al wat last hebben van de kou en vermoeidheid. Gooi het roer daarom eens om. Je kan prachtig fietsen in de Limburgse Grensmaasregio, en Midden en Noord-Limburg. Een ritje richting Nationaal park De Meinweg is schitterend in deze tijd van het jaar. En qua hoogtemeters valt dit ook ontzettend mee. Ideaal terrein voor rustige duurrit. Kijk hier voor route inspiratie.

Fietsen in de winter, routes

Fiets eens een andere route in de winterperiode

Draai je trainingsrondjes op een veilige wieleromgeving

Geen tijd voor een lange winterse fietsrit, maar wil je wel de deur uit. Dan biedt een veilige wieleromgeving een uitkomst, ook als je op de MTB of crossfiets kom. Wieleromgeving Herungerberg in Venlo en het Tom Dumoulin Bike park in Sittard bieden je de mogelijkheid om deel te nemen aan evenementen of om je trainingsritjes te maken. Ook in de donkere uurtjes. Meer  informatie over evenementen en openingstijden vind je hierbeneden.

En wat als je geen zin hebt in winters fietsen op lage intensiteit?

Die lage intensiteit duurritten zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig als je in het zomerseizoen moet pieken als wielrenner. Maar zelf als doorgeslagen hobbyist heb ik hier vrij weinig mee. Af en toe de intensiteit opkrikken is een fijne afwisseling. Al gaat mijn voorkeur voor een tweewielige compagnon hier niet altijd uit naar de wielrenfiets. Zeker niet op de guurdere dagen. Ga maar eens met temperaturen van 5°C of lager het Heuvelland in. Al bevangen door de kou en met een snijdende wind langs je oren de Keutenberg opkruipen is toch altijd een kleine martelgang. Soms moet het gewoon even, maar leuk is anders.

Fietsen in de winter. Pak de mountainbike

Zoek je wat meer intensiviteit, pak de mountainbike!

Pak de mountainbike

Leuk? Juist! De beste tweewielige compagnon in de winterperiode is de mountainbike. Ook al voel ik me wielrenner pur sang. De mountainbike heeft een plekje in mijn wielerhart veroverd. Mountainbiken in de winter is echt fun, al jakkerend over de Limburgse trails en singletracks vergeet je zelfs af en toe dat het koud is. En tracks en trails zijn er genoeg in Limburg. Je kunt  ze hier allemaal vinden.

Klimmen met de mountainbike

Voor de echte grimpeur geeft een lange MTB klim een extra dimensie, het zijn niet alleen je cadans, watts en hartslag die je in de gaten moet houden. Techniek en lijnkeuze maken klimmen met de mountainbike net dat tandje lastiger. En eerlijk is eerlijk, bereik je de top van een lastige technische beklimming zonder een voetje aan de vloer te doen, dan is het gevoel van overwinning nog groter!

Fietsen in de winter

Fiets de schemering tegenmoet

Een leuke uitsmijter voor een winterse fietsrit is om met de mountainbike of crossfiets een veldrit te maken richting de avonduren van de dag. Zeker tijdens “golden hour” is het ontzettend mooi om op de fiets door het Limburgse landschap te banjeren. Let wel op, ga geen MTB routes of bospaden af in het donker. Fietsen door het bos is na zonsondergang niet toegestaan. Maar gelukkig kent Limburg genoeg veldwegen die wel toegankelijk zijn nadat de zon achter de horizon is verdwenen. Zorg wel voor een felle fietslamp zodat je de weg voor je goed kan verlichten.

Dus, zie je het even niet zitten om weer stationair kilometers te gaan malen op die fietstrainer. Nu heb je een paar mooie ideeën om ook in de winter buiten te genieten op je fiets.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *