Bovenste Bos | De beklimming van het Bovenste Bos

Deze klim ligt net over de Zuid-Limburgse grens in het Belgische Teuven. Ben je een dagje aan het fietsen in de omgeving van Epen dan is het een echte aanrader om een uitstapje over de grens te doen en de klim van het Bovenste Bos eens te onderwerpen aan wat ferme pedaalslagen en forse Wattages. Er ligt sinds vorig jaar zelfs een nieuwe deklaag asfalt over deze klim. Met wind in de rug glijd je hier bijna naar boven. Heerlijk!

Het Bovenste Bos is jarenlang een echt typisch Belgische klim geweest. De omgeving is werkelijk prachtig maar het wegdek was om te huilen. Dat is toch vaak jammer. Dan ben je meer bezig met het ontwijken van gaten in de weg dan dat je de beklimming beleeft. Gelukkig is dat allemaal verleden tijd. Het Bovenste Bos is nu een topper van de bovenste plank geworden. Een heerlijke Belgische klim, met daarin 3 haarspeldbochten, lekker lopende hellingspercentages en een wijds uitzicht als je de top bereikt.

De klim

Op papier is de beklimming helemaal niet zo interessant, gemiddeld ongeveer 7% over een goeie 1200 meter. Het laatste stuk door het bos is het zwaarst maar ook niet overdreven. 300 meter aan 8% is voor iedere wielrenner goed te doen. Lekker eigen tempo naar boven rijden. Dit is echt een klim waar het om beleving draait.

Het Bovenste Bos pakt je dan ook meteen in om je vanaf de voet door een haarspeldbocht te slingeren. Daarna fiets je een klein stukje door het bos om uit te komen in een stuk open veld. Wanneer je weer tussen de bomen komt begint deze klim je echt in te pakken. Je fietst nu omhoog omsloten door bos. Tussen de bomen zitten nog twee haarspeldbochten verscholen. Je waant je echt even op een echte Ardennen klim.

Je bent boven wanneer je het monument ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers in België bent gepasseerd. De weg loopt hier wel nog een beetje vals plat omhoog. Vanaf het monument is het ook gedaan met dat lekker lopende asfalt. Onze Zuiderbuurtjes vonden het blijkbaar niet nodig om de top van de helling ook te vernieuwen. Het is dus even hobbelen voordat je aan de afdaling begint.

Bovenste Bos Kasteel Buesdael

Vanaf de top van Het Bovenste Bos heb je schitterend uitzicht op de omgeving. Met als kersje op de taart kasteel Buesdael

Maar dan heb je ook wat. Een wijds uitzicht over de regio met als kersje op de taart het kasteel van Buesdael. Aan het begin van de afdaling passeer je ook nog een oude kazemat uit de tweede wereldoorlog. Ben je beneden dan blijf je de doorgaande weg volgen tot in Klein-Kuttingen. Daarna sla je linksaf bij het straatnaambordje ’t Veld. Blijf de weg volgen om terug in Epen te komen en je klimroute te vervolgen met de langste klim van Nederland. De Camerig

Profiel van het Bovenste Bos

Locatie: Teuven
Type klim: Loper
Gem. Stijging: 7%
Max. Stijging:  8%
Lengte: 1200 meter
Hm: 87 m

Hoogteprofiel beklimming Bovenste Bos

Grimpeur tip

In deze route vanuit Epen richting Sittard en weer terug is het Bovenste Bos opgenomen. Met een lengte van 110km en 1400 hoogtemeters is deze goed te doen voor een getrainde wielrenner.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *