Scheumermolenweg |De beklimming van de Scheumermolenweg

De Scheumermolenweg (baggelsgats). Deze onbekende klim is een goed bewaard geheim in hartje Zuid-Limburg. Dat de Scheumermolenweg niet zo bekend is bij het grote wielerpubliek is niet zo gek. Deze klim heeft namelijk een heel bekende buurman. De Scheumermolenweg ligt in de schaduw van de Fromberg. Bekend uit de Amstel Gold Race.

Beiden klimmen komen uit op hetzelfde plateau. Het plateau van Ubachsberg. Houd je van een stevig klimmetje, dan kan je je kuiten hier naar hartenlust laten branden. Het plateau van Ubachsberg biedt een thuis aan een groot aantal prachtige beklimmingen. De bekendste zijn De Fromberg, Vrakelberg en de roemruchte Eyserbosweg.

De beklimming van de Scheumermolenweg in Etenaken

De klim

De beklimming van de Scheumermolenweg begint vanaf de N595. Je rijdt vanuit Wijlre in Noordelijke richting naar Schin op Geul. De start van de klim ligt dan aan je rechterhand. Het feest begint op de Baggelsgats. Sla dit weggetje in en je waant je meteen weer in een landelijke omgeving. Weg van de bewoonde wereld. Je wordt omringd door akkers die tegen de glooiende heuvelwanden liggen. Hier begint het teer al langzaam omhoog te lopen. Maar meer dan vals plat mag dit niet heten. Na 400 meter fietsen rijd je door een pittoresk tunneltje. Je duikt hier onder de Miljoenenlijn door van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij en buigt af naar links. Hier blijf je nog even parallel aan de spoorlijn fietsen. Totdat deze klim zich aan je presenteert.

Wanneer de bocht naar rechts afdraait zie je welke uitdaging je te wachten staat. Door een weids landschap fiets je in een rechte lijn omhoog het plateau op. Vanaf hier ligt het hellingspercentage rond de 7%. Op zich geen percentage om van te schrikken. Maar fiets je hier op een onstuimig dagje dan kan de wind het je knap lastig maken. Deze klim zou ik typeren als een ‘taaie loper’ Het aanzicht van deze klim is weinig beangstigend. Maar stiekem moet je harder werken dan je verwacht. Ook al liggen de hellingspercentages in dezelfde categorie als die van een Geulhemerberg of Loorberg. Hier voelt het net wat zwaarder. Misschien speelt het ietwat verweerde asfalt hier een rol in.

Wil je alles uit deze beklimming halen dan sla je boven rechtsaf voor de laatste paar steile meters. Wanneer de afdaling wordt ingezet heb je 77 hoogtemeters overwonnen!

Waar ik deze klim het meeste op waardeer is de tijd die je hebt om de omgeving in je op te nemen. Fiets hier met zonsondergang en de omgeving betoverd je. De Scheumermolenweg laat je benen zeker werken. Maar vergeet vooral niet te genieten. Wil je liever vol gas de benen onder je lijf uit peddelen neem dan de nabijgelegen Keutenberg of de Koulenberg, een onbekend venijnig kuitenbijtertje.

Profiel van de Scheumermolenweg

Locatie:  Etenaken
Type klim: ‘Taaie loper’
Gem. Stijging: 5%
Max. Stijging:  8%
Lengte: 1,5 km
Hm: 77 m

Hoogteprofiel beklimming Scheumermolenweg

De beklimming van de Scheumermolenweg begint na het tunneltje onder de Miljoenenlijn

De beklimming van de Scheumermolenweg

‘Wanneer de bocht naar rechts afdraait zie je welke uitdaging je te wachten staat’

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *