De Brakkeberg ligt parallel aan de veel bekendere Geulhemmerberg. Deze klim is het huzarenstukje van de omgeving Valkenburg. Verscholen in het bos ligt de zwaarste klim van deze regio. Niet op de Cauberg, maar op de Brakkeberg wordt het kaf van het koren gescheiden. Zodra je de eerste bocht omdraait weet je genoeg. Hier staat een prachtig bord dat een stijgingspercentage van 14% aangeeft. Wat volgt is een regelmatige steile klim die op het eind pas echt zijn tanden laat zien. Door de brede weg is het steiler worden van de helling moeilijk te zien. Maar de benen voelen het, dat merk je!

Als je de Amstel Gold Race al eens hebt gefietst dan zit het er dik in dat je al eens met je racefiets over de Brakkeberg bent geweest. Maar dan wel de verkeerde kant op. In de aanloop naar de Geulhemmerberg daal je de Brakkeberg af. Onderaan de weg draai je dan naar links en daarna weer direct links om de Geulhemmerberg te beklimmen. Beide klimmen bereiken de top van hetzelfde plateau. De Brakkeberg doet dat in een veel kortere afstand.

De Klim

Waanneer je vanuit Geulhem de Wolfsdriesweg inrijdt is er nog niet veel aan de hand. Je fietst langs een steile rotswand, naast je ligt een hotel. In de bocht voor je zie je het pittoreske gebouw van Brasserie Brakke Berg liggen. Maar die bocht is verraderlijk. Hierachter gaat een bordje met een stijgingspercentage van 14% erop verscholen. Zorg dus dat je voor de bocht hebt geschakeld naar een comfortabele versnelling.

Vanaf het moment dat je de bocht omgaat bij Brasserie Brakke Berg begint deze helling je langzaam te verschalken. Het oude asfalt rukt snel op richting een stijgingspercentage van 10% en je fietst langzaam het bos in. Hier in de schaduw van de bomen gaat deze klim langzaam de moeilijkheidsgraad opvoeren. Voor de lichte knik naar links op ongeveer 1/3 van de beklimming zwakt het nog heel even af. Maar er komt daarna nog genoeg! Je zit binnen no-time weer in stijgingspercentages met dubbele cijfers.

Brakkeberg beklimming Zuid Limburg
Voor de lichte knik naar links op ongeveer 1/3 van de beklimming zwakt het nog heel even af. Maar er komt daarna nog genoeg!

Na de bocht zie je het hoogteverschil dat je nog moet overbruggen in een rechte lijn voor je opdoemen. In de zomer, met een vol bladerdek boven je fietshelm schijnt het licht aan het eind van de bosrand je tegenmoet. Dat is je richtpunt. De laatste tweehonderd meters zijn het zwaarst. Hier wordt ook de maximale steilte van 14% bereikt. Menig pedaalridder heeft hier al het snot van zijn toptube kunnen vegen. Op een slechte dag is dit stuk echt harken.

Brakkeberg Beklimming Zuid Limburg
In de zomer, met een vol bladerdek boven je fietshelm schijnt het licht aan het eind van de bosrand je tegenmoet. Dat is je richtpunt.

Wielerweetjes

De Hennie Kuiper Allee

Waanneer je vanaf de Geulweg rechtsaf de Wolfsdriesweg inslaat richting Brakkeberg ligt aan je rechterhand de Hennie Kuiper Allee. Dit stukje voetpad is in de Amstel Gold Race van 1982 door Hennie Kuiper gebruikt als afkorting. Hiermee kon hij een paar meters terugwinnen op de kopgroep nadat hij met een platte band heeft moeten lossen.

De bewoners hebben deze stunt geëerd met een officieus straatnaambord. Deze grap kan tegenwoordig trouwens niet meer worden herhaald. Dan hang je met je trouwe tweewieler ondersteboven tegen een stalen hekwerk aan. Niet proberen dus!

De sluwe afkorting heeft Hennie helaas niet de overwinning opgeleverd. Hij finishte als 6e in de eindsprint op de Cauberg en moest de overwinning aan Jan Raas laten. Jan Raas haalde hiermee zijn 5e Amstel Gold Race zegen binnen waarmee hij nog steeds het record voor meeste AGR overwinningen op zijn naam heeft staan.

Kasteel Geulzicht

Aan de voet van de Brakkeberg ligt kasteel Geulzicht, ooit eigendom en woonplek van de bekende wielerverslaggever en wandelende wielerencyclopedie Jean Nelissen. Tot 1982 heeft ‘De Neel’ in dit prachtige optrekje gehuisd. De reden van verhuizing is mij onbekend, naar het schijnt is er wat oproer geweest in 1982 omdat er een wielrenner met een rotvaart over het trottoir reed 😉

Profiel van de Brakkeberg

Locatie: Geulhem, Berg en Terblijt
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 10%
Max. Stijging: 14%
Lengte: 670m
Hm: 66

Route

Heb je de Brakkeberg nog niet op je palmares staan dan wordt het tijd om daar eens verandering in te brengen! Grimpeur.nl heeft een unieke route gemaakt met daarin de vijf zwaarste beklimmingen van Zuid-Limburg. Je kan op deze site de gpx-route downloaden en daarna op je fietsnavigatie zetten.

Let op bij de snelle afdaling van deze berg. Halverwege ligt een mountainbike track. Hier wil weleens een biker uitkomen of inrijden. Daarnaast is tijdig remmen voor de blinde bocht beneden geen overbodige luxe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *