Brakkeberg | De beklimming van de Brakkeberg

De Brakkeberg, volgens Grimpeur hét huzarenstukje van de omgeving Valkenburg. Deze helling lacht je tegenmoet. Met een brede weg en een lichtpunt in de bosrand aan de top. Maar eenmaal in het bos gaat de Brakkeberg aan je vreten. Het stugge brede asfalt en het omsloten gevoel tussen de bomen spelen met je hoofd. Ze verdoezelen de werkelijke steilte van de klim. De weg naar boven is stroperig. Met iedere pedaalslag doe je een beroep op je wilskracht. Deze klim is zwaar! Niet op de Cauberg, maar op de Brakkeberg wordt het kaf van het koren gescheiden.  

Als je de Amstel Gold Race al eens hebt gefietst dan zit het er dik in dat je al eens met je racefiets over de Brakkeberg bent geweest. Maar dan wel de verkeerde kant op! In de aanloop naar de Geulhemmerberg daal je de Brakkeberg af. Onderaan de weg draai je dan naar links om daarna weer met een linkse draai aan de klim van de Geulhemmerberg te beginnen. Beide klimmen bereiken de top van hetzelfde plateau. Maar de Brakkeberg doet dat in een veel kortere afstand. En dat is goed nieuws als je van steile klimmen houdt!

De beklimming

Wanneer je vanuit Geulhem de Wolfsdriesweg inrijdt is er nog nog geen vuiltje aan de lucht. Je fietst langs een steile rotswand. Kijk je omhoog dan zie je het uit mergelsteen opgetrokken kasteel Geulzicht over de rotswand prijken. In de bocht voor je zie je het pittoreske gebouw van Bike B&B Brakke Berg liggen. Maar die bocht is verraderlijk. Om de draai staat een verkeersbord met de vermelding 14% verscholen. Schakel op tijd naar een comfortabel verzet voor een soepele start van deze klim.


Schakel op tijd naar een comfortabel verzet voor een soepele start van deze klim.


Vanaf het moment dat je de bocht om bent begint deze helling je langzaam te verschalken. Het oude asfalt rukt snel op richting percentages van 10% en meer. Je fiets je het bos in. Hier in de schaduw van de bomen voert de Brakkeberg de moeilijkheidsgraad langzaam op. Voor de lichte knik naar links op ongeveer 1/3 van de klim zwakt het nog heel even af. Maar daarna is het menens! Binnen no-time vecht je weer tegen hellingspercentages met dubbele cijfers.


In de zomer, met een vol bladerdek boven je fietshelm schijnt het licht aan het eind van de bosrand je tegenmoet.


Na de bocht zie je het hoogteverschil dat je nog moet overbruggen in een rechte lijn voor je opdoemen. In de zomer, met een vol bladerdek boven je fietshelm schijnt het licht aan het eind van de bosrand je tegenmoet. Dat is je richtpunt. De laatste tweehonderd meters zijn het zwaarst. Hier wordt ook de maximale steilte van 14% bereikt. Menig pedaalridder heeft hier al het snot van zijn frame kunnen vegen. Dit is het punt waar de Brakkeberg menig moraal breekt. Hier, met de top in zicht, fietsend langs de vangrail, is waar bij velen een moedige sprint naar de top omslaat naar een zwalkende finish. Dat laatste stukje…

Wielerweetjes

De Hennie Kuiper Allee

Waanneer je vanaf de Geulweg rechtsaf de Wolfsdriesweg inslaat richting Brakkeberg ligt aan je rechterhand de Hennie Kuiper Allee. Dit stukje voetpad is in de Amstel Gold Race van 1982 door Hennie Kuiper gebruikt als afkorting. Hiermee kon hij een paar meters terugwinnen op de kopgroep nadat hij met een platte band heeft moeten lossen.

De bewoners hebben deze stunt geëerd met een officieus straatnaambord. Deze grap kan tegenwoordig trouwens niet meer worden herhaald. Dan hang je met je trouwe tweewieler ondersteboven tegen een stalen hek. Niet proberen dus!

De sluwe afkorting heeft Hennie helaas niet de overwinning opgeleverd. Hij finishte als 6e in de eindsprint op de Cauberg en moest de overwinning aan Jan Raas laten. Jan Raas haalde hiermee zijn 5e Amstel Gold Race zege binnen waarmee hij nog steeds het record voor meeste AGR overwinningen op zijn naam heeft staan.

Kasteel Geulzicht

Aan de voet van de Brakkeberg ligt kasteel Geulzicht, ooit eigendom en woonplek van de bekende wielerverslaggever en wandelende wielerencyclopedie Jean Nelissen. Tot 1982 heeft ‘De Neel’ in dit prachtige optrekje gehuisd. De reden van verhuizing is mij onbekend, naar het schijnt is er wat oproer geweest in 1982 omdat er een wielrenner met een rotvaart over het trottoir reed…

Profiel van de Brakkeberg

Locatie: Geulhem, Berg en Terblijt
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 10%
Max. Stijging: 14%
Lengte: 670m
Hm: 66

Route

Heb je de Brakkeberg nog niet op je palmares staan dan wordt het tijd om daar eens verandering in te brengen! Grimpeur.nl heeft een unieke route gemaakt met daarin de vijf zwaarste beklimmingen van Zuid-Limburg. Je kan op deze site de gpx-route downloaden en daarna op je fietsnavigatie zetten.

Let op bij de snelle afdaling van deze berg. Halverwege ligt een mountainbike track. Hier wil weleens een biker uitkomen of inrijden. Daarnaast is tijdig remmen voor de blinde bocht beneden geen overbodige luxe.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *