De angstgegner van Zuid-Limburg.
De Keutenberg. Dit is, in Zuid-Limburg althans, het summum van masochisme op een wielrenfiets. De eerste meters waarin het roemruchte hellingspercentage van 22% schuilt zetten je kuiten meteen in de fik. Daarna begint het afzien. Maar weinig fietsers weten hun tandvlees verborgen te houden richting de top van hun geliefde én gevreesde ‘Keut’. Ook al knalt je hartslag door de begrenzer en ga je zwalkend vooruit. Op geen enkele andere helling in Zuid-Limburg is de wilskracht om boven te komen zo groot. Het zal en het moet! En wat is dit lekker!

Angstgegner

Zuid-Limburg kent een handjevol hellingen die de stempel angstgegner met recht dragen. De twee stoutste jongetjes van de klas zijn de Eyserbosweg en de Keutenberg. Eerstgenoemde heeft een profiel waar echte klimmers van smullen. De Eyserbosweg is een steeds steiler wordende uitputtingsslag. De Keutenberg is een totaal ander beest. Op het verschroeiend steile begin komen puncheurs het beste uit de verf. Heb je explosieve kuiten dan is de ‘Keut’ koren op je molen!

Het zijn vooral de eerste 500 meter van de Keutenberg die berucht zijn. Op deze halve kilometer asfalt tussen buurtschappen Engwegen en Keutenberg gaan talloze fietsers de uitdaging aan. De inzet, eeuwige roem en een goed verhaal. Want ja, wees eerlijk. De Strava KOM van Mathieu van der Poel aan de gallemiezen rijden dat is niet aan normale stervelingen besteed. Laat staan dat je na deze inspanning de Amstel Gold Race weet te winnen… koekoek. De inzet is de top bereiken, zonder een voetje aan de grond te zetten!

De koers

Al sinds 1972 maakt de Keutenberg deel uit van de Amstel Gold Race. Oprichter Herman Krott ontdekte de ‘Keut’ in 1971 en liet de helling debuteren in de 7e editie van de voorjaarsklassieker. In 1991 werd de Keutenberg ‘uit koers gezet’. Omdat de helling ontzettend steil was en vol stond met publiek ontstonden er chaotische situaties. Door deze omstandigheden moesten renners afstappen met opstopping tot gevolg. In 1997 keerde de Keutenberg weer terug in het parcours. Sindsdien mogen er geen toeschouwers meer staan langs het steile gedeelte van de helling.

Scherprechter

Tegenwoordig is de Keutenberg diep in de finale van de Amstel Gold Race te vinden. Op ongeveer 25 kilometer van de meet is dit een ideaal moment om eens goed aan de boom te schudden. De laatste jaren speelt de Keutenberg dan ook een bepalende rol in het koersverloop. Als de jus op is met 225 heuvelachtige kilometers in de benen dan is dit een eerlijke helling. Hier onderscheidt het kaf zich van het koren. Het is ieder voor zich, vechtend naar de top. Zijn de benen nog goed dan maak je hier het verschil.

Maar weinig fietsers weten hun tandvlees verborgen te houden richting de top van hun geliefde én gevreesde ‘Keut’.


Geschiedenisles

Al veel eerder dan Herman Krott waren het de Romeinen die de Keutenberg in het vizier kregen. Niet vanwege de sportieve uitdaging. Maar de mergelkalk die onder de oppervlakte te vinden is.

Links naast het steilste stuk bevindt zich geologisch monument Groeve Keutenberg. Hier werd door de Romeinen mergelkalk gewonnen om akkers mee te ‘bemergelen’. De mergelkalk werd over de landbouwgrond uitgestrooid om de grond op natuurlijke wijze te voeden en vruchtbaar te maken. De grond werd ook minder zuur door de mergelkalk. Maar of dit ook geld voor verzuurde benen…?

(Lange) Keutenberg, Valkenburg, Netherlands

• Distance: 1.6 km, Elevation: 84 m, Avg. Grade: 5.2 %

De cijfers

Zoals gezegd zijn de eerste 500 meter van de Keutenberg berucht. Het wegdek is hier meestal volgekalkt met aanmoedigingen. Vaak met de namen van wielerfenomenen, maar ook de mindere goden te fiets krijgen aanmoedigende woorden voor de wielen. Dit steile stuk laat een gemiddelde van 12% noteren. Het zwaartepunt ligt echter in het begin. Hier kijk je tegen een muur aan die je kuiten kortstondig teistert met die beruchte 22%. Zorg dat je tijdig naar het binnenblad bent geschakeld, anders is het omkeren en overnieuw proberen!

Heb je de eerste 500 meter overwonnen? Goed gedaan, maar je bent nog niet boven! Want de totale lengte van de helling is een slordige 1700 meter. Na het bereiken van buurtschap Keutenberg volgt nog 1,2 kilometer asfalt dat gemiddeld zo’n 3% oploopt. Vals plat zou je zeggen. Maar omdat de meesten à bloc zitten op dit punt zal er weinig genoten worden van de omgeving. Pas als de vierkantshoeve aan het einde van de weg in zicht komt zal de hartslag langzaam dalen en de ademhaling weer onder controle komen. Kijk je dan om je heen dan besef je ineens dat je op 170 meter hoogte zit en een prachtig uitzicht voor elkaar hebt gefietst!

Wil je deze ‘muur’ bedwingen? De 2024 editie van Vebego Limburgs Mooiste brengt uiteraard een bezoek aan misschien wel de meest gevreesde klim van Zuid-Limburg. Je treft de Keutenberg in de gele routes (110km en 150km) en de oranje routes (185km en 220km).

Tekst & beeld: www.grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *