De meest prestigieuze eendagskoers van Nederland is natuurlijk de Amstel Gold Race. Jaarlijks denderen de klasbakken uit het peloton over het 240 kilometer lange parcours door de Limburgse heuvels. De Amstel Gold Race is altijd een uitputtingsslag waar alleen de taaiste wielrenner zegeviert.
Het Parcours
Vanaf 1966 wordt de AGR al georganiseerd, de koers heeft verschillende vertrek en aankomstpunten gekend. Maar het meest bekend zijn toch het vertrek op de markt van Maastricht en de aankomst bovenop de Cauberg.
Dat laatste is vanaf de 2017 editie veranderd. De finish op de Cauberg maakt de eindstreep een prooi voor de punchers in het peloton. Dit hield de koers in zijn greep. In de laatste editie wordt een slotronde verreden waarin de Geulhemmerberg en de Bemelerberg de laatste twee hellingen zijn. De slotronde van 16 kilometer wordt verreden over smalle kronkelende wegen die de koers spannend moeten houden tot de laatste meter.
De Winnaars
Michael Valgren kwam na een indrukwekkende ontsnapping in de slotronde als eerste over de streep in de laatste AGR editie. Hiermee volgt hij Philipe Gilbert op die de 2017 editie op zijn naam schreef. De wall of fame van de AGR is de laatste jaren niet meer zo oranje gekleurd. Toch staat Nederland nog op een riante voorsprong met 17 eindzeges ten opzichte van 13 Belgische overwinningen. De laatste Nederlandse winnaar is Erik Dekker die in 2001 als eerste bovenop de Cauberg was. Jan Raas is de absolute recordhouder met vier achtereenvolgende zeges in 1977 t/m 1980 en een vijfde zege in 1982. Hij wordt echter op de hielen gezeten door Philipe Gilbert die nog op zoek is naar een 5eAmstel Gold Race overwinning op zijn erelijst.
Andere smaakmakers zijn Eddy Merckx, Gerrie Knetemann, Rolf Järmann en Enrico Gasparotto met allen 2 zeges op hun palmares
De beklimmingen van de Amstel Gold Race
De route telt 35 beklimmingen (sommige hellingen worden meerdere malen aangedaan), maar dit verteld niet het hele verhaal. In het Zuid-Limburgse landschap zijn weinig vlakke wegen te vinden. Het peloton gaat constant op en neer door het glooiende landschap.
De echte smaakmakers in de Amstel Gold Race zijn de beklimmingen van de Cauberg, Eyserbosweg en Keutenberg. Deze steile hellingen gaan niet in de koude kleren zitten. Wil je zelf gaan kijken naar de Amstel Gold Race dan is het ook leuk om te gaan staan bij de Geulhememberg of Bemelerberg. Hoewel dit niet de moeilijkste klimmen zijn heb je hier wel goed zicht op het peloton.
De bekendste klimmen in de Amstel Gold race zijn:
- Geulhemmerberg
- Maasberg
- Adsteeg
- Lange Raarberg
- Fromberg
- Koulenbergseweg
- Geulhemmerberg
- Bemelerberg
- Loorberg
- Camerig
- Gemmenicherweg
- Drielandenpunt
- Kruisberg
- Eyserbosweg
- Oude Huls
- Fromberg
- Keutenberg
- Cauberg
Toerversie Amstel Gold Race
Wil je zelf ook eens proeven aan het parcours en natuurlijk een biertje achteraf? Dat kan! Voordat de profs over de heuvels mogen jakkeren is het eerst de beurt aan hobbyisten. Er kan gekozen worden uit de smaken 60km, 100km, 125km, 150km, 200km en voor de echte klasbakken is er het profparcours van 240 kilometer en meer dan 3.700 hoogtemeters. Alstublieft, dan heb je wel een biertje verdiend bij de finishstreep. Wil je deelnemen wees er dan snel bij. Ieder jaar wordt er geloot tussen de vele aanmeldingen. Inschrijven kan via deze link
Amstel Gold Race Route 240km
Wil je deze route vanaf een Mac downloaden? Klik dan met de rechtermuisknop op de download link en selecteer ‘download linked file as’ of ‘bestand opslaan als’. Het GPX-bestand wordt dan gedownload maar krijgt automatisch een XML-extensie. Haal deze eraf om de GPX-route te gebruiken.
Voorbeeld: routenaam.gpx.xml wordt routenaam.gpx
0 reacties