Bemelerberg | de beklimming van de Bemelerberg

Welkom op de nieuwe finaleklim van de Amstel Gold Race. Niet de Cauberg, maar de Bemelerberg is tegenwoordig de laatste klim in de enige Nederlandse voorjaarsklassieker. De finish op de Cauberg viel voorheen ten prooi aan de punchers uit het peloton. Het besluit om de meet te verleggen maakt de koers een stuk interessanter voor een grote groep renners. De Bemelerberg dient niet als scherprechter. Want door het milde stijgingspercentage is de klim goed te verteren. Maar met wat grinta kan je hier wel een gat slaan ten opzichte van je concurrenten. Een buitenkans voor de echte hardrijders.

En de klim zelf dan? Die is fantastisch. Het begin van de klim is al mooi. De weg krult omhoog tussen twee karakteristieke panden. Na de eerste bochten combinatie krijg je een prachtig vergezicht voorgeschoteld met weilanden en mergelwanden. Voor de benen is de Bemelergberg erg mild. Zelfs zo mild dat het klimwerk vaak wel vanzelf lijkt te gaan. Het is ook bijna zonde om hier met een rotvaart naar boven te fietsen. Want het uitzicht is het zeker waard om even bij stil te staan. Maar wil je eens even een flinke snok eraan geven dan is de Bemelerberg wel de plek om dat te doen. Je kan hier goed uit het zadel komen en eens stevig doortrekken.

Als je even doortrapt kom je langs hotel brasserie Berglust. Dit is een prima plek op de Bemelergberg om even te pauzeren tijdens je route. Parkeer je trouwe tweewieler en kijk onder het genot van wat gerstenat hoe je mede-wielergoden deze klim overmeesteren. Maar wij rijden nog even door, want 200 meter verderop ligt de eindstreep. Ben je boven dan loopt het nog vals plat omhoog. Aan je rechterhand zie je de afgegraven mergelwanden van Groeve ’t Rooth.

Indelen van de beklimming

De Bemelerberg is dé helling bij uitstek om je benen eens goed te testen. Het wordt nooit echt stijl en als je een beetje geoefend bent dan kun je deze klim keihard op het buitenblad omhoog rammen. Het stijgingspercentage ligt rond de 4 a 5%. Af en toe wat hoger, maar eerlijkgezegd merk je hier weinig van. Dit is echt een lekkere loper.

Profiel van de Bemelerberg

Er wordt wel eens gesproken over een maximaal stijgingspercentage van 11% dat te vinden is op deze heuvel. Maar het stuk asfalt waar dit gemeten is heb ik nog nooit gevonden. Met een gemiddelde helling van 4 a 5% is het heerlijk klimmen. Stukken asfalt steiler dan 7% zal je niet vinden. De getrainde wielergod gaat hier feilloos omhoog op het grote mes.

Locatie: Bemelen
Type klim: Loper
Gem. Stijging: 4,5%
Max. Stijging: 7%
Lengte: 900m
Hm: 41

Hoogteprofiel beklimming Bemelerberg

Voordat je de Bemelerberg oprijdt kan je ook naar rechts. Hier start de beklimming van de Sint Antoniusbank. Sla je halverwege de Sint Antoniusbank links in dan ben je op weg richting de klim langs Groeve ’t Rooth. Dit is een verborgen pareltje. Deze vrij onbekende klim is zeker de moeite waard.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *