De Kuitenberg is een echte underdog. Wanneer je een wielrenner uit de streek vraagt naar de beklimmingen die te vinden zijn in Berg en Terblijt zal de Kuitenberg niet snel boven komen drijven. Toch is deze klim echt de moeite waard. Al is het maar voor de uitzichten om je heen.
In de omgeving van Berg en Terblijt vind je twee echte smaakmakers. Met het grote mes erop stoemp je hier met je carbon ros de Geulhemmerberg op. Of je gaat voor de echte putristen klim. De Brakkeberg. Maak dan je borst maar nat want er wordt wat afgeharkt op deze beklimming. De Brakkeberg is een echte tranentrekker. Nu deze twee klimmen van formaat benoemd zijn wordt het moeilijker om klimmen richting Berg en Terblijt te noemen. Misschien staat de Rasberg nog op het lijstje. Maar vaak houdt het dan op.
Nou, de Kuitenberg dan? Waar je deze helling misschien van kent is de Amstel Gold Race. In de nieuwe finale dalen ze deze af nadat de Cauberg is bedwongen. De koers gaat dan via de Kuitenberg richting Bemelen om hier de slotklim voor de wielen te krijgen. De Bemelerberg.
De Kuitenberg kan een echte lastpak zijn
Gelukkig zitten wij recreatieve pedaalridders niet vast aan een koers en kunnen we lekker onze eigen route bepalen. Nu gaan we eens de Kuitenberg op. De Kuitenberg bestaat uit drie straatnamen. De Hooverenweg, Kuilenbergweg en Kuitenbergweg. Gek genoeg is het één lange weg rechtdoor. Maar goed. Daar zal vast een persoon van ambtelijke stand zeer zeker een goede verklaring voor hebben. Wat interessanter is, is dat deze Kuitenberg best wel een lastpak kan zijn.
De beklimming
De cijfers, die zijn niet heel spectaculair. Met een gemiddelde stijging van 2,5% over 2600 meter lijkt de Kuitenberg op het eerste gezicht een lange weg vals plat omhoog. En dat is het ook voor een groot deel. Wanneer je begint aan deze beklimming zie je in de verte wel al meteen dat je nog iets te wachten staat. Na ongeveer 1,4 kilometer op de Kuitenberg te hebben afgelegd kom je aan bij het steilste gedeelte. De komende 500 meter mag je even echt gaan klimmen. Het gemiddelde hellingspercentage ligt hier rondt de 7% de maximale stijging tikt de 9% aan. Daarna vervolg je je weg richting Berg en Terblijt over het laatste stuk vals plat omhoog.
Wat de Kuitenberg zo’n lastpak maakt zijn de omstandigheden die je te verduren krijgt wanneer je in gevecht gaat met deze beklimming. Het asfalt is slecht. Er liggen veel losse steentjes en het wegdek is ruw. Wanneer je over deze uitgestrekte landweg fietst gebeurt er iets raars. De weg loopt niet hard omhoog en je kan goed zien waar je naartoe fietst. Je hoofd vertelt je dat je hier veel sneller overheen moet kunnen fietsen. Maar het voelt wel alsof er lijm aan het wegdek zit. Het asfalt loopt echt ongelofelijk stroef.
Lekker uitwaaien
En dan, het werd al even aangetipt. De Kuitenberg is een uitgestrekte landweg. Een zeer fotogenieke uitgestrekte landweg dat wel. Maar dit type weg kan een grote uitdaging zijn. Onze lotgenoten uit de polder kunnen dat zeker beamen. Als de wind hier over de akkers loeit dan kom je aan het stoempen. Er is geen boompje om je achter te verschuilen. Zit de wind je hier tegen dan helpt je aero stuurtje niet meer. Dan wordt het boksen tegen de windkracht en voelt deze beklimming twee keer zo zwaar dan onder windstille omstandigheden.
Het profiel van de Kuitenberg
Locatie: Amby, Maastricht richting Berg en Terblijt
Type klim: “niet loper”
Gem. Stijging: 2,5%
Max. Stijging: 9%
Lengte: 2,6km
Hm: 62 m
Zin om de Kuitenberg te trotseren? Dat kan ook niet anders. In de route Sittard-Kanne-Sittard is de Kuitenberg opgenomen. Deze route is sowieso leuk als je eens een beetje afwisseling zoekt van de routes die alleen maar door het Zuid-Limburgse Heuvelland gaan. In het eerste deel maak je een leuk uitstapje naar België Waar je langs de Maas richting Maastricht fietst.
0 reacties