Wielrennen met een hartslagmeter
Een hartslagmeter maakt je inspanningen tijdens het wielrennen inzichtelijk. Dit gebeurt door je actuele hartslag te tonen op je fietsnavigatie. Een sporthorloge met ingebouwde hartslagsensor kan je hartslag ook weergeven.
Als je bekend bent met je eigen hartslagzones helpt de hartslagmeter om je grenzen te bepalen en gericht te trainen. Ben je serieus bezig met je conditie of heb je een ambitieus trainingsdoel? Dan is een hartslagmeter een waardevolle investering.

Wil je snel weten welke hartslagmeters we aanbevelen bij Grimpeur? Klik dan hier voor de beste hartslagmeters. Ben je op zoek naar je eerste hartslagmeter? Of vind je het prettig om meer achtergrond te krijgen over wielrennen met een hartslagmeter? Lees dan verder.

Redenen om te wielrennen met een hartslagmeter

Gezondheid en zekerheid

Om verschillenden redenen is het waardevol om met een hartslagmeter te fietsen. Persoonlijk heb ik in de eerste jaren waarin ik begon met fietsen nooit gedacht om te gaan wielrennen met een hartslagmeter. Ik reed op gevoel en vond dat heerlijk. Pas later toen er een gezondheidsaspect bij kwam kijken ben ik tot het besef gekomen dat het goed is om tijdens een inspanning je hartslag te kunnen volgen.

Door omstandigheden heb ik een hartslagritmestoornis gekregen. Daardoor ga je toch anders denken over wielrennen met een hartslagmeter. Op het moment dat je gaat wielrennen met een verstoord hartritme heb je pas door hoe belangrijk je hart is voor je inspanning. Ben je kerngezond en in topconditie dan is dit niet voor te stellen. Voor mij was het een reality check.

Sindsdien is Wielrennen met een hartslagmeter voor mij niet meer dan normaal. Het geeft een extra gevoel van zekerheid. Wanneer je je hartslagzones leert kennen kun je hierdoor gericht trainen en inspanningen beter doseren. Je weet wanneer je tegen je grenzen aanzit en ook wanneer je nog wat in de pijp hebt zitten.

Conditie en gerichte training

Vanuit sportieve overwegingen is wielrennen met een hartslagmeter de norm om gericht te kunnen trainen. Door je hartslagzones te kennen kun je prestaties gericht verbeteren. Je kunt trainen op duurvermogen of juist explosiviteit. Ken je je omslagpunt, het punt waarop je van een aerobe inspanning naar een anaerobe inspanning gaat dan kun je gericht gaan trainen om je omslagpunt te verleggen.

Onze top 3 hartslagmeters voor wielrenners

Hartslagmeter_Wielrennen_Garmin_HRM_DUAL
Garmin HRM Dual Hartslagmeter

Kwalitatief hoogwaardige hartslagmeter met een lange levensduur. Beste prijs kwaliteit.

Fietsopbergrek wandbevestiging
Polar H10 hartslagmeter

Uiterst nauwkeurige hartslagmeter van Polar. Waterdicht en ook stand-alone te gebruiken. 

Elektrische fietslift
Kalenji Dual hartslagmeter

Basic hartslagmeter, koppelbaar met Bluetooth en ANT+

Wielrennen met een hartslagmeter in de praktijk

 

Een hartslagmeter kan klinken als een hoop poespas. Als ik mijzelf als voorbeeld neem gaat die vlieger zeker op. Ik wilde vooral lekker fietsen en niet bezig zijn met cijfertjes tijdens een rit. Ik had er in mijn hoofd echt een ding van gemaakt. Wielrennen moest voor mij zo vrij mogelijk aanvoelen.

Zoals ik eerder al schreef is er vanwege gezondheidsredenen een goed argument gekomen om toch te gaan wielrennen met een hartslagmeter. Ik ben over die drempel gestapt. Inmiddels fiets ik al een paar jaar met een hartslagmeter. In de tussentijd heeft het me veel gebracht.

Instellen en gebruik van een hartslagmeter

Het instellen van een hartslagmeter is echt een fluitje van een cent. Kun je een beetje overweg met internet en je fietsnavigatie dan is het zo gepiept. Wat wel even wat tijd kost is de gewenning om de hartslagmeter ook echt om te doen voordat je gaat wielrennen. Toen ik de hartslagmeter pas ging gebruiken kwam het vaak voor dat ik mijzelf al volledig had gesoigneerd in mijn wielertenue en de hartslagband was vergeten. Of erger, ik zat al op de fiets. Maar het went. Nu hoort het bij het hele aankleedritueel.

Wielrennen_hartslagmeter

De hartslagmeter dragen tijdens het wielrennen

Hartslagbanden kunnen simpel worden versteld om mooi om je middel te passen. De band moet goed strak zitten zodat de hartslagmeter niet kan verschuiven tijdens een fietsrit. In de praktijk heb je geen hinder van de band. De gebruikte materialen zijn zacht en eenmaal 5 minuten om de fiets vergeet je dat je de hartslagmeter om hebt.

Het enige vervelende is dat de contactpunten in de hartslagband even koud zijn als je de band omdoet. Zeker in de winter.

Als je de band eenmaal op een fijne lengte hebt staan. En de meter is ingesteld op je navigatie dan is het gebruik ontzettend simpel. De hartslagmeter koppelt automatisch met je fietscomputer, het is letter omdoen en op de fiets stappen.

Onderhoud van een hartslagmeter

Ben je een lekker gaan wielrennen met een hartslagmeter om en heb je je flink in het zweet gewerkt. Dan vraag je je natuurlijk af hoe je die hartslagmeter weer fris krijgt. Ook dat is simpel. De ontvanger van de hartslagmeter is simpel los te maken van de band. En de band die kan gewoon op 30 graden in de wasmachine.

Wielrennen met een hartslagmeter: hartslagzones

Wil je meer halen uit je trainingen dan is het een wijs besluit om een inspanningstest te doen. Dit helpt om je lichamelijke inspanningsvermogen te bepalen en je verschillende hartslagzones vast te leggen. Hierdoor kun je professioneler trainen en je prestaties gericht verbeteren.

Welke hartslagmeter is het beste?

Twijfel je nog over het type hartslagmeter? Hier volgt een kort advies. Je kan in principe kiezen uit twee opties. Een hartslagband of een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter.

 De beste hartslagbanden om mee te wielrennen

Hartslagmeter_Garmin_HRM_Pro
Premium keuze: Garmin HRM Pro

Zeer geavanceerde hartslagmeter die vooral interessant is als je ook hardloopt.

Wielrennen_Hartslagmeter_Polar
Premium keuze: Polar H1o

Uiterst nauwkeurige hartslagmeter van Polar. Waterdicht en ook stand-alone te gebruiken. 

Wielrennen_Hartslagmeter_Garmin
Middensegment keuze: Garmin HRM Dual

Kwalitatief hoogwaardige hartslagmeter met een lange levensduur. Beste prijs kwaliteit.

Wielrennen_Hartslagmeter_Wahoo
Middensegment keuze: Wahoo Tickr

Nauwkeurige hartslagmeter met goed draagcomfort. Een van de allelichtste in de markt.

Wielrennen_Hartslagmeter_Kalenji
Budget keuze: Kalenji Dual

Basic hartslagmeter, koppelbaar met Bluetooth en ANT+

De beste sporthorloges om mee te wielrennen

 

Een meer veelzijdige manier om inzicht te krijgen in je hartslag is een sporthorloge. Bijkomend voordeel is dat je deze gedurende de hele dag kan dragen en er meerder sporten mee kan uitoefenen. Zelfs zwemmen.

 Je krijgt ook meer hartslaginzichten wanneer je rust. En je herstel na een training wordt beter in kaart gebracht. Nadeel van een sporthorloge, zeker bij de goedkopere modellen is dat ze minder accuraat zijn dan een hartslagband. Sporthorloges zijn duurder in aanschaf.

De duurdere sporthorloges beschikken over GPS navigatie, handig als je geen fietsnavigatie hebt.

Goede sporthorloges om mee te wielrennen zijn:
Elektrische fietslift
Premium keuze: Garmin Fenix 7 serie

Getest volgens militaire normen. Nauwkeurige hartslagmeting, lange batterijduur en GPS.

Elektrische_Fietslift_100kg
Premium keuze: Polar Grit X Pro

Robuust en duurzaam horloge met saffierglas. uitgerust met navigatiehulpmiddelen.

Zware lift_250kg
Middensegment keuze: Garmin Forerunner 55

Sporthorloge met extra functionaliteiten zoals Garmin Coach, HIIT Training en VO2 Max.

Zware lift_250kg
Middensegment keuze: Polar Vantage

Zeer compleet allround sporthorloge. Te personaliseren naar je eifgen sportprofiel.

Zware lift_250kg
Budget keuze: Polar Ignite

Mooi en betaalbaar sporthorloge met o.a. herstel, slaap- en traingsbegeleidingfunctie.

Zware lift_250kg
Budget keuze: Garmin Forerunner 45

Gebruiksvriendelijk sporthorloge met polshartslahmeter en GPS.

Wil je de hartslagmeter koppelen aan je fietsnavigatie dan is ons artikel over de beste fietsnavigatie misschien ook interessant. Ook hebben we een artikel met meer informatie over sporthorloges.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *