Wat eten wielrenners? Voedingtips, voor, tijdens en na je fietsrit

Wat eten wielrenners vraag je je af. Waarschijnlijk is het eerste wat in je opkomt… veel! Zelf herinner ik me nog dat het eetpatroon van Laurens ten Dam tijdens zijn Tour de France dagen werd gevolgd door de Avondetappe (denk ik). De intro van deze rubriek was een soort Super Mario spel waarin je bergen eten in een klein wielrennertje zag verdwijnen. Zo’n 8000 calorieën verdwenen dagelijks in deze digitale weergave van Laurens. En die waren ook nodig. Want in een zware Tour etappe de dag  daarna werden al die calorieën ook verbrand. De profs eten dus veel, heel veel. Maar wat eet de doorsnee wielrenner nu eigenlijk? Wat is goede voeding voor een wielerrecreant?

Wielrenners kunnen eten wat ze willen!

 Je hoort het maar al te  vaak. Wielrenners verbranden zo ontzettend veel calorieën tijdens een lange fietsrit. Daarna kunnen ze eten wat ze willen! zelf doe ik er regelmatig gekscherend aan mee. Na een lange rit kijk je op Strava en zie je dat je een gigantische berg calorieën hebt verbrand. En dat betekent… All you can eat! Maar niet dus. Helaas is dit een fabeltje, het is niet de meest verstandige zet om nu als wielrenner het plaatselijke record frikandel speciaal eten te verbreken. Als je kijkt naar het dieet van profteams dan is dit met de grootste zorg samengesteld, vaak zelfs specifiek per wielrenner. Daar kunnen recreanten wat van leren. Je hoeft jezelf zeker niet een zelfde soort dieet aan te meten. Maar het is wel interessant om te kijken naar de ingrediënten die in dit dieet zitten.

Welk eten is goed voor je?

Zoals hierboven al genoemd. Ja het klopt dat je veel calorieën verbrand, maar dit betekent niet dat je als wielrenner zomaar alles kun eten. Ook als wielerrecreant wil je goed presteren op de fiets. En daarvoor heb je goede brandstof nodig, vitaminen, mineralen en vezels.

Wat eten wielrenners

Begin de dag met een kom havermout en cruesli voor een goede bodem

 

Wat eten wielrenners, koffie

Wat eten wielrenners voor het fietsen. Een omelet

Wat eten wielrenners voordat ze gaan fietsen?

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Een koffie is altijd goed, het wordt niet voor niets “breakfast for champions” genoemd. Alleen het idee dat die kop koffie genoeg is om grootse prestaties op te leveren is natuurlijk complete onzin. Je hebt voedingstoffen nodig. Deze vormen de bodem voor je prestaties. Heb je een lange dag in het zadel voor de boeg, zorg dan dat je ontbijt hierop afstemt. Een gebalanceerd ontbijt voor wielrenners bestaat uit een goede mix van vetten, eiwitten en koolhydraten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden die je als wielrenner kan eten om je dagje fietsen goed op gang te brengen.

Tips om te eten voor het wielrennen
Havermout voor wielrenners Havermout of kwark met cruesli
Fruitsmoothie voor het fietsen Fruit smoothie met yoghurt
Omelet of gebakken ei Omelet of gebakken ei
Wielrennen boterham met pindakaas Boterham met pindakaas

Voeding tijdens het wielrennen

Tijdens een rit is het belangrijk dat je energie op pijl blijft. Je moet dus blijven eten, zeker als je flink aan het stoempen bent verbrand je veel koolhydraten. Zorg dus dat je met regelmaat eet om de gevreesde hongerklop te voorkomen. Er is veel specifieke sportvoeding verkrijgbaar om extra koolhydraten binnen te krijgen tijdens een fietsrit. De bekendste daarvan is natuurlijk “het gelletje” maar ook repen en sportdrank helpen om je energieniveau hoog te houden. Tijdens een  lange intensieve inspanning is het zeker verstandig om sportvoeding mee te nemen.

Maar niet iedere rit vergt het uiterste van een recreant, de meeste wielrenners rijden een  (trainings)rondje van pakweg 50 kilometer. Dan hoef je natuurlijk niet ettelijke gelletjes naar binnen te persen om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen. In de supermarkt ligt genoeg eten om deze groep wielrenners te ondersteunen tijdens hun wekelijkse ronde. Mijn favoriet? De Snelle Jelle, of Vlugge Japie, als het maar ontbijtkoek is. Dit zit boordevol koolhydraten en vult ook nog  eens goed. Hieronder vind je een  aantal tips. Van  alledaagse producten uit de supermarkt tot specifieke sportvoeding.

Tips voor eten voor tijdens het wielrennen
Wat eten wielrenners - bananen Banaan 33 gram koolhydraten
ontbijtkoek tijdens fietsen Ontbijtkoek 45 gram koolhydraten
Fruitreep energie tijdens fiietsriit Fruitreep 25 gram koolhydraten
winegums wielrennen Winegums (per 100 gram) 55 gram koolhydraten
Powerbar Energiebar 39 gram koolhydraten
Gel racefietsen Energiegel 60ml 22 gram koolhydraten

Wat eten wielrenners na het fietsen?

Heb je je lekker uitgeleefd op de fiets en is je energievoorraad volledig binnenstebuiten gekeerd, dan is het tijd om te recuperen. Hiervoor heb je rust nodig, maar vooral goede voeding. Het kan zijn dat je behoorlijk diep bent gegaan tijdens je training. Dit heeft ook een uitwerking op je hongergevoel. Na een hele zware rit kan het zo zijn dat je geen eetlust hebt. Probeer dan toch iets te eten!

Wat eten wielrenners het liefst na een fietsrit? Zet maar alvast een ketel water op het vuur want we gaan pasta maken. Al die verbrande koolhydraten moeten worden bijgevuld! Hoe eerder je dit doet, hoe beter het is voor je herstel.

Tips voor voeding na het wielrennen

Wat eten wielrenners - Pasta Pasta
Rijst fietsen Rijst
Aardappelen wielrennen herstel Aardappelen
Koolhydraten na wielrennen Koolhydraatsupplementen
Eiwit shake na fietsrit Eiwitshake of hersteldrank 

Kookboeken voor wielrenners

Neem jij koken en voeding net zo serieus als wielrennen? Er zijn veel interessante kookboeken verkrijgbaar met de lekkerste recepten. Vaak geschreven door de chef’s die het profpeloton dagelijks voorzien van hun maaltijden. Uit onderstaande boeken haal je de lekkerste recepten die je helpen om optimaal te presteren op de fiets. En als je er dan eens niet op zit kun je je partner er ook nog eens goed mee verrassen. Liefde gaat immers door de maag 😉 Win win toch!

Wat eten wielrenners - kookboeken

Kookboeken over voeding voor wielrenners

Vélochef €31,99  | Het ultieme sportkookboek voor duur-, kracht- en teamsport €35,99
| Eet als een atleet €24,50

 

Als je nog  verder wil zoeken naar leuke boeken. Kijk dan eens op deze website. Hier vind je ook nog veel leuke boeken over wielrennen en voeding.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *