Schweiberg | De beklimming van de Schweiberg

Beklimmingen in Nederland waarin je meer dan 100 hoogtemeters fietst zijn op twee handen te tellen. Maar één van die opgestoken vingers telt voor de Schweiberg. Deze klim bevindt zich in de luwte van de veel bekendere Camerig en Vaalserberg. Dit zijn de klimmen die bij het grote wielerpubliek meteen boven komen drijven als je het hebt over de lange beklimmingen in Zuid-Limburg. Maar met zijn slordige 120 hoogtemeters kan de Schweiberg prima meedoen in dit rijtje.

De Beklimming loopt dwars door het dorpje Schweiberg, dat mag geen verrassing zijn. Maar het heerlijke tapijtje dat zorgvuldig over deze klim is gelegd is dat zeker wel. Deze knusse klim is een echte loper. Verwacht hier geen colonnes van wielrenners zoals op de Camerig. Hier heb je vaak het geluk dat je deze helling even voor jezelf hebt. Lekker genieten van de omgeving, de vakwerkhuizen, het glooiende landschap en de weerstand die deze helling je biedt. Zonder dat je echt hard hoeft te werken.

Indelen van de beklimming

De voet van deze klim is niet te missen. Wanneer je door Mechelen rijdt richting Epen via de Eperweg kom je net buiten Mechelen langs een t-splitsing. De wegwijzer met de afslag Schweiberg erop begroet je hier. Sla rechtsaf en de klim is begonnen. De eerste paar meters fiets je over klinkers, maar als snel kom je op het soepele asfalt en zit je meteen tussen de vakwerkhuisjes. Daar doe je het toch voor!

Wanneer je iets over de helft van deze 2,7 kilometer lange beklimming bent toont de Schweiberg zijn spierballen. In het dorp rukt de weg even op naar een percentage van 10%. Geen percentage die je angstzweet doet uitbreken. Maar hier kan je wel even lekker uit het zadel komen en een paar goeie lellen aan je pedalen geven. Beklim je de Schweiberg met wat vrienden dan is dit het moment om weg te springen. Of, in correcte koerstaal. Om gewoon keihard uit het hol te kletsen.

De Schweiberg is geen klim met een hoge moeilijkheidsgraad, maar de lengte maakt deze onbekende reus toch altijd onverwacht pittig. Ben je in de buurt van Mechelen dan is de Schweiberg een hele leuke beklimming om je uithoudingsvermogen op te testen. Sta je aan de top dan sla je linksaf om af te dalen richting Epen. Dan kan je meteen de Camerig en Vaalserberg erachteraan plakken. Dan loopt die hoogtemeterteller binnen een korte afstand toch snel op!

Profiel van de Schweiberg

Locatie:  Schweiberg/Mechelen
Type klim: Loper
Gem. Stijging: 4,5%
Max. Stijging:  10%
Lengte: 2,7 kilometer
Hm: 120 m

Hoogteprofiel beklimming Schweiberg

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *