De beklimming van de Hooggats

Met een totale lengte van 2,4 kilometer zou de Hooggats zich zomaar in de top 10 langste beklimmingen van Zuid-Limburg kunnen nestelen. Toch staat de Hooggats niet in deze lijst. Er is iets aan de hand met deze helling, maar wat? Qua afstand is de Hooggats vergelijkbaar met klinkende klimmen zoals de Schweiberg en Trintelerberg. Kijken we naar de hoogtemeters dan wordt het duidelijk. Over de lengte van 2,4 kilometer telt de Hooggats slechts 79 hoogtemeters. En dat zijn er beduidend minder dan de populairdere klimmen van deze lengte. Het echte klimwerk verloopt over een afstand van 1,1km.

De Hooggats kampt dus met een klein tekort aan hoogtemeters ten opzichte van de “echte” Zuid-Limburgse kolossen. Maar daarom hoef je deze helling nog niet links te laten liggen. Want voor veel fietsers in Zuid-Limburg blijft het een uitdaging om onontdekte klimmen toe te voegen aan de persoonlijke erelijst. En over uitdagingen gesproken, met het steilste stuk van 250 meter tegen de 10% biedt de Hooggats stevig partij. En dat is nog niet alles. We hebben het nog niet gehad over de omgeving!

Hooggats beklimming

De Hooggats is zo’n helling die je nog even helemaal voor jezelf kan hebben.


De Hooggats heeft namelijk veel in huis. Het schilderachtige gehucht Winthagen, hollewegen, vergezichten en graften. De ambiance tijdens de beklimming is dik in orde. Zo ook de drukte. Veel fietsers zul je er niet treffen, auto’s allerminst. Dit is zo’n helling die je nog even helemaal voor jezelf kan hebben. En vergeet dan niet om achterom te kijken wanneer je de top nadert, anders mis je het vergezicht uitkijkend op Winthagen en omliggende landerijen.

De beklimming

De voet van de Hooggats ligt vlak buiten Voerendaal, vanwaar de klim vertrekt in Zuidelijke richting. De top bevindt zich nabij Ubachsberg, tussen de buurtschappen Kruishoeve en Colmont.

Met een aanloop van 1 kilometer tegen 3% is al snel duidelijk waar de Hooggats de meeste hoogtemeters laat liggen. Op een windstille dag zullen hier weinig wielrenners een spatje zweet laten. Pas als het stevig waait is de open ligging en het ruwe asfalt een tegenstander om te vervloeken. Maar terugkomend op die 3%. Op grimpeur.nl bestempelen we dat gewoon als vals plat. De echte klim van de Hooggats begint pas wanneer je het gehucht Winthagen betreed.

De kenner zal opvallen dat de Hooggats gedeeltelijk over hetzelfde traject loopt als de Koekoeksberg. Beide klimmen zijn als een Siamese tweeling aan elkaar verbonden. Zodra de wegen scheiden ontpopt de Hooggats zich als de meest pittige van het stel.

Op grimpeur.nl bestempelen we 3% gewoon als vals plat. De echte klim van de Hooggats begint pas wanneer je het gehucht Winthagen betreed.


Na de eerste 300 meter klimmen tegen 7% neem je vanaf de Koekoeksweg de afslag naar links. Hier zit het venijn. In de volgende 250 meter wordt de moeilijkheidsgraad opgeschroefd en flirt de Hooggats met stijgingspercentages tegen de 10%. Het ruwe asfalt, gruis en steentjes op het wegdek helpen niet met de rolweerstand. Aan het eind van dit steile stuk staat een wegkruis met de toepasselijke tekst “Trappegats”. Maar de hulp van “Jezeke” zal hier niet meer nodig zijn. Het zwaarste leed is geleden.

Staan de kuiten in brand, geen probleem. Je kan rustig uitbollen richting de top 600 meter verderop. Zit er nog wat jus in de benen dan is dit het moment om de grote molen op gang te trekken! Op weg naar de top wordt het niet steiler dan 4%. De kleine dip in het asfalt vlak voor het eind helpt je zelfs nog aan een kleine boost. Dat stukje momentum kun je mooi gebruiken om een mooie klimtijd in de boeken te rijden.

Profiel van de Hooggats

Locatie: Winthagen (Voerendaal)
Type klim: Holleweg, loper, vergezicht
Gem. Stijging: 4,5 % (over 1,1 km)
Max. Stijging:  10%
Lengte: 2,4 km (1,1 km excl. aanloop)
Hm: 79m (over 2,4 km)

Download file: Grimpeur_Hooggats.gpx

Hoogteprofiel beklimming Hooggats
Colofon
Tekst & beeld: © GrimpeurKleding:
Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *