Heb jij het in je om KOM te zijn?

Het is eind mei en ik merk dat mijn vorm weer echt goed begint te worden. Na een avondritje analyseer ik mijn rit via Strava. En ja hoor, geen KOM, maar ik zie een bekertje staan. Een 7eplek allertijden zit ertussen. Cool!

Na een grondige inspectie kom ik erachter dat ik nog 9 seconden sneller moet om de KOM op mijn naam te zetten. Dat is te doen zeg ik mezelf en ik begin meteen een nieuwe route te plannen waarin ik op dit segment een aanval kan doen op de troon.

Wat is een KOM?

Maak je gebruik van de Strava app dan heb je vast al eens zitten kijken naar jou prestaties ten opzichte van andere wielrenners op een bepaald segment. Je kan jezelf vergelijken met je volgers, leeftijd of gewicht categorie en met alle Strava gebruikers die het segment hebben afgelegd. Hierin worden twee klassementen getoond. Een dagklassement dat ook echt maar op die datum geldig is. En een allertijden klassement. Sta je in laatstgenoemde bovenaan dan ben jij de KOM. De King of the Mountain. Wees niet gevreesd op elk segment is er ook een QOM, queen of the mountain.

Strava_KOM

Rij de beste tijd allertijden en word KOM

Hoe verkrijg je een KOM?

Hoe zet je die titel op je naam? Simpel door op een segment sneller te fietsen dan alle andere Strava gebruikers. Afhankelijk van het segment kan je een plan maken om de troon aan te vallen. Via de desktopapplicatie van Strava kan je zelfs jouw beste tijd op een segment vergelijken met die van de KOM. Op een langer segment is dit vaak handig. Door de KOM te analyseren kun je zien waar er eventueel nog wat tijd te winnen valt.

KOM maar op!

Je strategie hangt af van het segment. Wil je de snelste tijd op een korte steile klim. Dan is vaak de enige strategie vol gas naar boven poweren. Wil je een aanval doen op de KOM van een lange klim dan komt er wat meer bij kijken. Pacing is hier ontzettend belangrijk. Verdeel je krachten over de beklimming. Zorg dat je genoeg kracht hebt voor de steile stukken en blijf goed ronddraaien op de vlakkere. Maar met een perfecte pacing kom je er niet. Zeker op veelgebruikte segmenten kan je ervan uitgaan dat de KOM is neergezet met een beetje hulp van moeder natuur. Hoe langer het segment hoe meer je afhankelijk wordt van een beetje wind in de rug. Dit geld al helemaal voor afdalingen of vlakke segmenten.

Let op!

Voordat je je vizier op een KOM richt is het verstandig om dit segment goed te kennen. Check of er geen kruisingen doorheen lopen waar je voorrang moet verlenen, of dat er gevaarlijke obstakels op het segment liggen. Ik spreek uit ervaring, een poging om een KOM te pakken is vaak alles of niet. Omdat je jezelf volledig op het rooster gooit en alle jus aanspreekt die in je lijf zit let je minder op de weg. Deze les heb ik zelf ook geleerd, helaas moest daar een frontale botsing met een fietssluis aan vooraf gaan.

Doe hier je voordeel mee en happy KOM-hunting!

 

  • Analyseer je ritten op Strava om uit te vinden waar jij de meeste kans hebt om een KOM te grazen te nemen
  • Let op, bereid je voor op je poging om de troon te grijpen. Weet hoe het segment eruit ziet en voorkom gevaarlijke situaties in het verkeer
  • Heb je nog geen Strava. meld je dan aan op www.strava.com

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *