Fietsvakantie naar Mallorca

Mallorca staat al jaren bekend als een echte bestemming voor goed weer fietsers. Een echte fietsvakantie op enkel 2,5 uur vliegen van ons kikkerlandje. Wanneer wij in het vroege voorjaar nog met dichte handschoenen, windstoppers en een regenjack over vochtig asfalt ploeteren, kun je in Mallorca al gaan werken aan je “tan lines”. Dus geen bruine streep over je rug van het zompige asfalt, maar een strak bruin lijntje op je armen! Ja beste fietsvriend. Zo’n fietsvakantie naar Mallorca is een mooie kickstarter voor het seizoen.

Het grootste nadeel van Zuid-Limburg is dat het er koud is in de winter. En je kan ook niet altijd rekenen op het Nederlandse voorjaarsweer. Een fietsvakantie naar een mediterraan klimaat is dus zeker niet verkeerd. Zo hebben wij ook een fietsvakantie naar Mallorca geboekt. Het was wel nog even spannend of we zouden gaan. Ieder jaar proberen we een legendarische klim van de alsmaar langer wordende to-do lijst te schrappen. En op Mallorca lag alleen geen klim die in onze ogen de factor legendarisch bezat. Totdat we bij nadere inspectie een aantal doorslaggevende lichtpuntjes zagen. Probeer Google maar eens uit op de afbeeldingen van de Sa Calobra klim (of bekijk het plaatje hierbeneden maar eens goed). Dan ben je zo overstag! Onze wederhelften zagen er trouwens ook een mooie zonvakantie in. De heren op de fiets, de dames naar het strand. Simpel toch. Win win voor iedereen. Aquí vamos!

Sa_Calobra_Mallorca_Fietsvakantie

Fietsvakantie of stok achter de deur 😉

Wat leuk is aan een fietsvakantie naar een warmer oord is de uitdaging die je jezelf al stelt in het voorjaar. Je hebt in Nederland ook ineens een stok achter de deur om te gaan trainen. Ook als moeder natuur het even laat afweten. Want beste wielervriend… Op kou kun je je kleden, en als je niet veel tijd hebt, of het regent aan één stuk door, dan biedt de fietstrainer een mooie uitkomst. Wielrennen kun je ook in de winter. Want op Mallorca wil je fit zijn. Fit voor die oh zo mooie beklimmingen.

Wat valt er dan te beklimmen op Mallorca?

Het grootste eiland van de Balearen bezit een heuse bergketen. Verwacht geen besneeuwde bergtoppen en zwarte pistes, maar met een maximale hoogte van 1445 meter is het indrukwekkend genaamde Tramuntana gebergte zeker geen kattenpis. Geloof me, hier kun je afzien!

De Serra de Tramuntana, zoals de volledige naam van dit gebergte op Mallorca luidt, strekt zich uit vanaf het Zuid-Westen tot het Noord-Westen van het fietseiland. Het hoogste punt dat met de fiets is te bereiken, is de Puig Major. De top van deze klim bevindt zich op 871m boven de zeespiegel. Zeker geen Alpen Col dus. Je kan nog hoger, maar dan moet je al toestemming hebben van het Spaanse leger. Het asfalt dat doorloopt naar de top bevindt zich helaas op militair gebied. Maar wat zou het! Op Mallorca kun je wel al in het vroege voorjaar de bergen in. Met korte mouwen!

De wegen van Mallorca

Ga je fietsen op Mallorca dan wordt je getrakteerd op verschillende landschappen. Trek je richting de Oostkust, dan ontdek je glooiende wegen langs kleine Spaanse dorpjes, weilanden en strandboulevards. Gaat je koers langs de Westkust dan kun je de klimbenen eronder schroeven. De wegen op het eiland zijn van uitstekende kwaliteit, her en der kun je een geitenpad vinden waar het asfalt wat liefde kan gebruiken. Maar over het algemeen is het niet het asfalt dat voor extra rolweerstand zorgt. Vooral in de afdalingen op het fietseiland is het genieten van de wegkwaliteit. De wegen zijn breed en overzichtelijk. Zelfs angsthazen als ik durven hier de fiets lekker te laten lopen wanneer het bergaf gaat.

Fietsvakantie_Cap_de_Formentor_Mallorca

Deze beklimmingen zijn een must voor je fietsvakantie naar Mallorca

Voor het betere klimwerk is er genoeg om uit te kiezen, maar als ik zo vrij mag zijn, dan zet ik al een paar klimmen op je lijstje. Dit is de kleine “Mallorca-Bucketlist” van grimpeur.nl. De volgende drie klimmen moet je gedaan hebben tijdens je Mallorca fietsvakantie.

  • Sa Calobra

Deze klim is op zichzelf al verantwoordelijk voor vele wielrenner-bedevaarten naar Mallorca. Wat een kunstwerkje. De top ligt op 682m en is genaamd de Coll dels Reis. Bij fietsers staat deze klim beter bekend onder de naam van het kleine dorpje van waaruit deze vertrekt. Sa Calobra. En eerlijk is eerlijk. Die naam klinkt ook een stuk epischer. En episch is het. 9,5km lang, gemiddeld 7%, uitschieters tot ver boven de 10%,  16 haarspeldbochten en één lange doordraaiende bocht van 270° die over zichzelf heen kruist. Deze klim wil je niet missen. Echt niet!

  • Cap de Formentor

Op een fietsvakantie moet er ook lekker gefietst worden. De Cap de Formentor is niet zozeer een beklimming. Het is de weg naar het meest Noordelijke puntje van Mallorca. In deze weg zitten flink wat hoogtemeters verstopt. Maar je klimt niet aan één stuk. Wat je hier vooral hebt is tijd om te genieten. Genieten van indrukwekkende rotspartijen, korte klimmen, blauwe baaitjes, heerlijke afdalingen en de eindsprint naar de vuurtoren op het uiterste puntje van Mallorca.

  • Puig Major

De Puig Major is de “big daddy” van Mallorca. Het hoogste punt van het eiland en de meeste hoogtemeters in één klim. Het puntje van de berg ligt op 1445 meter. Helaas ga je daar niet komen met de fiets. Lopend ook niet trouwens. De top is militair gebied en niet toegankelijk voor het publiek. De top van deze klim is sowieso een beetje gek. In plaats van een mooi bruin bord met Colle de Puig Major tref je een tunnel aan. Aan de andere kant van de tunnel vind je dan weer wel een adembenemende afdaling. Pak zeker even je fotomomentje met het prachtige blauwe bergmeer dat je passeert.

Wat kun je verwachten op een fietsvakantie naar Mallorca?

Locatie

Je fietsvakantie start op het vliegveld van Palma de Mallorca. Ga je echt om te fietsen dan regel je het best een huurauto en een accommodatie in de buurt van Alcudia. De grootste stad in het Noorden van Mallorca. Tijdens onze reis verbleven we in Pollença, of  beter gezegd tussen Pollença en Port de Pollença. Deze locatie zou ik iedereen meteen aanbevelen. Ons verblijf halverwege mei was perfect getimed. Het toerisme was nog niet op volle gang dus je had nergens last van drukte.

Toerisme

Het echte massatoerisme op Mallorca vind je vooral langs de zandstranden op de Zuid en Oost kust. Ga je voor een fietsvakantie dan is de beste hotspot het Noord-Westen van dit Balearische eiland. Het toerisme is hier zeker in het voorjaar nog niet in volle gang. Let wel op, dit wil niet zeggen dat het rustig is. Plan je fietstochten in de ochtend. Tegen het middaguur kruipen de dagjesmensen in hun auto om het eiland te verkennen, want ook vanuit de auto zijn de Sa Calobra klim en de rit naar Cap de Formentor zeer populair. Vroeg uit de veren dus. ’s Morgens fietsen, s ’middags cerveza!

Fiets huren

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je eigen fiets lekker mee te nemen op je fietsvakantie naar Mallorca. Dan is het wel handig om een goede stevige fietskoffer te hebben om je liefde op twee wielen veilig te transporteren. Wij hebben ervoor gekozen om een fiets te huren. De keuze in huurfietsen en aanbieders is enorm op dit eiland, de prijzen daardoor zeer competitief. Daarvoor ga ik mijn fiets niet laten rondsmijten door het bagage personeel op het vliegveld. Ieder merk, met iedere wenselijk afmontage is te verkrijgen. Er zijn zelfs hotels met een fietsverhuur erbij. Een uitgelezen kans om jezelf eens te verwennen om een dagje op een echte hyper-fiets Mallorca te ontdekken.

Mallorca_Rots_Sa_Calobra_klim_Fietsvakantie

Een fietsvakantie naar Mallorca dus

In het voorjaar is het klimaat heerlijk zacht. In maart en april schuurt de thermometer al tegen de 20 graden Celsius aan, maar dan wel met een voorjaarszonnetje op je rug. De gevoelstemperatuur ligt dan al snel een stuk hoger.

Voor de grimpeurs onder ons liggen hier een aantal stevige klimmen, geen hors categorie, maar je kan je er goed in verslikken als je te hard wil. Is steil asfalt niet jou ding dan is er nog genoeg te ontdekken. De mooie glooiende rit naar Cap de Formentor of met de fiets flaneren langs het strand is dan koren op je molen. De wegen zijn breed en trappen heerlijk weg achter de wielen. En zolang je maar op tijd aan je rit vertrekt heb je weinig last van verkeer.

Als kers op de taart, kom je (als het goed is) fitter terug dan dat je ging. Zo’n fietsvakantie is een mooie start van je seizoen. En Mallorca is een echte aanrader. Wanneer Zuid-Limburg guur en koud is en de Alpencols nog onder de sneeuw liggen kun je op dit zonnige eiland al flink aan je hoogtemeters werken!

Fietsvakantie_Mallorca_Foto

 

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *